Philippe Clement blikt vooruit op bekermatch Club: “Antwerp is nu een sluipmoordenaar”

Antwerp en Club staan woensdag weer tegenover elkaar.©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Antwerp en Club staan woensdag weer tegenover elkaar.©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Redactie KW

Club Brugge speelt op woensdagavond in de achtste finales van de Beker van België thuis tegen Antwerp. Dat is een heruitgave van de verloren finale van 2020, toen scoorde Gouden Schoen Refaelov de enige goal van de wedstrijd.

“Ook nu had dit een finale kunnen zijn”, geeft Clement mee op de persbabbel. Club Brugge staat onbedreigd aan de leiding in het klassement, Antwerp is inmiddels de dichtste achtervolger. “Het zijn de twee ploegen die het na de winterstop het best hebben gedaan. Het heeft weinig zin om terug te kijken naar de bekerfinale van in augustus. Er wordt daar altijd op teruggekomen, maar dat is al lang geleden. Het ging over een andere kern, met andere spelers. Ik kijk naar het heden, naar wat we de voorbije weken gepresteerd hebben en de vorm van nu.”

Clinton ‘Jezus’ Mata

De voorbereidingen op die partij verlopen niet ideaal vanwege de weersomstandigheden en het feit dat Cercle Brugge op dinsdagavond al op het veld speelt, maar Clement kreeg ook een opsteker van de medische staf. “Zowel Vanaken als Mata geraken fit. Ik heb Mata aangeraden om op zijn paspoort zijn tweede naam naar Jezus te veranderen, want hij is verrezen op twee dagen tijd. Hij heeft veel geluk gehad volgens de dokter. Met dit weer is het een rare voorbereiding, maar je probeert je altijd zo goed mogelijk voor te bereiden. Het is niet plezant dat Cercle een dag voor ons al op het veld speelt maar dat is de situatie waarin we leven met de twee clubs. Misschien zou er bij de loting rekening mee kunnen worden gehouden dat één van de twee dan uit speelt. Dat zou een voordeel zijn voor iedereen, misschien is dit een puntje voor in de toekomst? Maar ik ga niet in een hoekje zitten huilen als de omstandigheden tegenvallen, net dan gaan we oplossingen zoeken.”

Efficiënte Lang

Eén speler die er in augustus niet bij was maar momenteel in bloedvorm verkeert, is Noa Lang. “Ik schrik niet van zijn prestaties. Je weet wat zijn kwaliteiten zijn. Op dit moment is hij heel efficiënt. Het komt erop aan die vibe te blijven houden. Uiteraard komen er ook matchen dat hij niet zal scoren, dat een schot wordt afgeblokt of op de paal belandt. Het is belangrijk dat hij kansen blijft creëren en zijn opdrachten uitvoert. Hij doet dat heel goed, zowel met als zonder bal. We gaan nog veel plezier aan hem beleven.”

Sluipmoordenaar

Tegenstander Antwerp onderging dit seizoen een noodgedwongen trainerswissel toen Leko vertrok. Het spelbeeld onder Frank Vercauteren is meer gericht op de organisatie, dat is ook Clement niet ontgaan: “Het verschil is spectaculair. Je komt van een ploeg die speelde als een rollercoaster met heel veel pressing, voetbal vooruit, goals scoren en ook goals slikken naar een sluipmoordenaar. Vanuit een strikte organisatie wachten ze op fouten van de tegenstander. Ze scoren minder, maar slikken ook heel wat minder goals. Ze halen ook betere resultaten.”

Zegereeks

Club Brugge is bezig aan een zegereeks van negen opeenvolgende wedstrijden, geleden van de periode onder Sollied toen Clement zelf nog speelde bij Club. “Het is moeilijk om verschillende periodes te vergelijken. Voetbal verandert, er wordt sneller gespeeld en spelers worden betere atleten. Toen hadden we heel veel ervaring in de ploeg, nu hebben we veel meer jonge spelers die aan het begin van hun carrière staan en nog gestuurd moeten worden. Als speler werd ik onderschat in de rol die ik speelde binnen het geheel, als coach sta ik nu meer in de spotlights. Het is nog maar mijn vierde jaar als coach, maar ik sta verder dan toen ik vier jaar prof was.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.