Opnieuw mee aan kop. Hoe doet KVO dat toch?

Coach Alexander Blessin met Arthur Theate. Vertrekt de verdediger nog bij KVO? (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Met topschutter Sakala, spelmaker Hjulsager, kloppend hart Vandendriessche, rechterflank Bataille en linkerflank Skulason is intussen de helft van de basisploeg vertrokken, maar toch staat KV Oostende alweer bovenaan het klassement. Hoe kan dat, Franky Van der Elst?

Na de 0-3-nederlaag tegen Charleroi op de eerste speeldag en een verplaatsing naar Genk in het vooruitzicht, zag het er niet goed uit voor de kustploeg. Maar KV Oostende ging met 3-4 winnen in de Luminus Arena, klopte vervolgens thuis AA Gent (1-0) en Seraing buitenshuis (2-3). Met 9 op 12 deelt het met promovendus Union Sint-Gillis zowaar de leidersplaats. “De grootste verdienste ligt natuurlijk bij hun overwinning op Genk”, zegt Franky Van der Elst, Eleven Sports-analist én ex-T2 en ex-T1 ad interim van KVO. “Ze doen het ook nu weer met de manier van voetballen die we ondertussen kennen: fel, agressief, met veel drang naar voren, veel druk op de tegenstander en na de balrecuperatie snel diep spelen. Dat doen ze op zo’n goeie manier dat Belgische ploegen daar veel last mee hebben. Wat Blessin doet, is knap, want er is toch minder kwaliteit dan vorig seizoen.”

Opvallend is ook de doelpuntenverhouding van KVO: acht goals gemaakt, wat op Genk (10) na het meest van de achttien eersteklassers is; en ook acht goals geïncasseerd, wat samen met KV Mechelen, Seraing en Zulte Waregem ook het meest is. “Dat doet ons aan Beerschot van vorig seizoen denken. (lacht) Dan is de vraag: wat gaat er eerst stoppen, de goals die ze maken of deze die ze binnenkrijgen? Ik denk dat het zich wat gaat normaliseren en dat KVO gaat uitkomen waar het vorig seizoen uitkwam: meedoen voor play-off 2.”

Maar er loert nog gevaar om de hoek: de kans bestaat dat ook de centrale verdedigers Theate en/of Hendry nog vertrekken. “Dat is intussen duidelijk hun businessmodel: binnenhalen, verkopen, weer nieuwe binnenhalen en weer verkopen. De vraag is: wat levert dat op termijn sportief op? En: hoe frustrerend is dat voor zo’n Blessin?”

Vrijdag reist co-leider KVO naar Standard. “Door de manier waarop KVO altijd een match instapt, en door de volle supporterscapaciteit, verwacht ik een hevige match met wel wat goals. Ik ben alvast benieuwd.”