Op het scherp van de snee: drie onvergetelijke derby’s tussen Club Brugge en KV Oostende

28 augustus 1994: Sven Vermant legt aan, Erik Pinson en Didier Bapupa verdedigen. © Belga

In de burenderby’s tussen KV Oostende en Club Brugge beleefden we vaak mooie matchen. Blauw-zwart won het merendeel van die wedstrijden. Wij blikken terug op twee memorabele overwinningen in de competitie en een stevig gelijkspel in de beker. Mike Okoth, Yassine El Ghanassy en Fabrice Ondoa zijn enkele blikvangers in dit retroverhaal. Aangename herinneringen voor de aftrap van Club-KVO, op vrijdag 10 september om 20.45 uur.

Onvergetelijke stunt op zondag 28 augustus 1994: Club-KVO 2-3

KV Oostende, waar Janik en Keshinro hun basisplaats van de eerste speeldag (een nederlaag tegen Seraing) verloren hadden ten voordele van Poppe en Okoth, stuntte op zondag 28 augustus 1994 op bezoek bij Club Brugge: 2-3. Poppe, Soudan en Okoth trapten na 54 minuten al een 0-3-voorsprong bijeen!

Club-doelman Verlinden had bij KVO’s eerste goal (36’), een inschuiver van Poppe, een hoofdwonde opgelopen en was vervangen door Belpaire. Soudan zette even na de rust (50’) een van de scherpe tegenacties om in een tweede treffer. Het derde doelpunt staat op het netvlies van elke Oostendenaar gebrand. De Keniaan Mike Okoth Origi was op eigen helft vertrokken en tikte met de top van zijn schoen de bal in doel. Super-Mike scoorde na een sprint van 50 meter! Een fan-tas-tisch doelpunt! Vermant (64’) en Verheyen (80’) milderden tot 2-3 met nog tien minuten op de klok.

Bij het Club Brugge van trainer Hugo Broos keek Eijkelkamp (44’, na een fout op Swietek) vlak voor de rust tegen rood aan. KV Oostende eindigde de derby met negen man na rood voor Devuyst (65’, twee keer geel) en Van Veirdeghem (84’, voor een fout op Okon). In de slotfase liet Lycke zich niet meer verschalken. De negen overgebleven KVO’ers hielden stand, ook in de 2’32” toegevoegde tijd.

Geen enkele KVO-supporter vergeet ooit deze allereerste stunt van KV Oostende in Brugge. Wat een ongelooflijke namiddag was dat!

Nog even de helden van toen op een rijtje: Christophe Lycke, Daniel Maes, Erik Pinson, Danny Devuyst, Didier Bapupa, Patrick Van Veirdeghem, Mike Origi, Bart De Waele, Gerry Poppe, Yves Soudan (68’ Kayode Keshinro), Zbigniew Swietek (82’ Xavier Bertein). Trainer was toen Raoul Peeters, adjunct-trainer Ronni Brackx.

Verschillende blauw-zwarten die toen een zure nederlaag tegen KVO leden, zouden later het groen-rood-geel verdedigen. Paul Okon, Gert Verheyen en Franky Van der Elst stonden die zomerse zondag in het Club-shirt aan de aftrap. Hugo Broos was die namiddag Club-coach.

De knal van Yassine El Ghanassy op vrijdag 5 augustus 2016: KVO-Club 1-0

5 augustus 2016: Abdoulay Diaby in duel met Yassine El Ghanassy en Sebastien Siani. © Belga

Voorjaar en zomer 2016 stonden volledig in functie van de verbouwing van het stadion. Groep Versluys bouwde op vraag van Marc Coucke in enkele maanden een nieuw tribunegebouw. De laatste stofjes werden weggeveegd een paar uur voor de aftrap van de eerste thuiswedstrijd in de Versluys|Arena, de nieuwe naam van het Albertpark. Niemand wilde die wedstrijd missen, vrijdag 5 augustus 2016.

KV Oostende schoot het best uit de startblokken. Doelman Butelle moest zich snel reppen op een poging van Vandendriessche. Aan de overzijde redde Musona een kopbal van Denswil van de lijn. Goalgetter Musona was kort voor rust dicht bij de 1-0 maar zijn voorzet week af op De Bock en belandde tegen de lat.

Het feest voor het vernieuwde KVO-stadion werd ook een sportief feest

Na de rust nam Club de beste start. Proto stopte een actie van Vormer. KVO reageerde via Musona, maar zijn (afgeweken) schot spatte opnieuw uiteen op de lat. Op het uur redde Butelle een trap van Yassine El Ghanassy. De dreigingen voor de doelmannen verdwenen. Maar toen de 90ste minuut weggetikt was, veerden zowat alle tribunes recht. Na een hoekschop van blauw-zwart trapte Proto snel uit. De bal belandde bij Canesin, die het leder naar Siani stuurde. In één tijd bediende de KVO-kapitein El Ghanassy die Butelle te grazen nam: 1-0 in de eerste minuut van de toegevoegde tijd. Wat een vlotte counter met een heerlijke knal! Het feest voor het vernieuwde stadion werd ook een sportief feest.

Mignolet stopt strafschoppen op woensdag 4 december 2019: KVO-Club 1-1

4 december 2019: Brandon Mechele en Idrissa Sylla in duel.
4 december 2019: Brandon Mechele en Idrissa Sylla in duel. © Belga

Club Brugge heeft zich na een bloedstollende wedstrijd geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België. Blauw-zwart speelde 1-1 gelijk tegen KV Oostende, waardoor strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen. Simon Mignolet ontpopte zich tot held door twee penalty’s te stoppen. Balanta scoorde de beslissende elfmeter voor Club.

Zesduizend man tekenden present voor de achtste finale van de beker van België. De beslissing viel in één match. De Kustboys misten de geschorste Vargas en de geblesseerden Capon, Skulason en Vandendriessche.

KV Oostende opende dit bekerduel perfect. De Bruggelingen kregen een diepe bal niet weggewerkt en daarvan profiteerde Idrissa Sylla om na amper twee minuten al te scoren. Club was even in de war, want iets later moest Mignolet redding brengen op een schot van Faes. Een afgeweken schot van Palaversa dwarrelde over doel. Voor Club strandde een afgeweken voorzet van Diatta op de deklat. Ondoa stopte de kopbal van Tau in de rebound. Club geraakte niet in zijn spel en dus greep Philippe Clement na een half uur al in: De Ketelaere, toen pas 18, kwam in de plaats van Okereke. Meteen in de spits naast Tau.

Na de rust vloog een afgeweken voorzet van Diatta opnieuw tegen de lat. Hjulsager had voor KVO even gedreigd. Ruim een kwartier voor tijd knalde Diatta op pass van Openda de gelijkmaker staalhard in de verste hoek. Iets later verzamelde Sané twee gele kartonnetjes waardoor KVO na 75’ herleid werd tot tien spelers. Ondoa redde nog een harde knal van Rits. Deli hield Akpala bij zijn actie in bedwang. In de verlengingen toonde Ondoa zich onoverwinnelijk op kansen van Schrijvers, Vanaken, Openda en Mata. Het bleef 1-1 na 120 minuten. Strafschoppen aan de zeedijk-zijde moesten voor de beslissing zorgen. In die reeks nam Mignolet zijn verantwoordelijkheid. Hij pakte de penalty’s van Neto (de eerste) en Ndenbe (de vierde).

Voor Club scoorden Vanaken (met enig geluk), Vormer, Schrijvers en (als beslissende elfmetertrapper) Balanta vanop de stip. Milovic (1-1) en Palaversa (2-2) benutten wel hun strafschop voor KVO: 2-4. Toch verliet KVO fier de grasmat.