Ook Leuven kan zegereeks van Club Brugge niet stoppen

Clinton Mata legde in blessuretijd de 3-0 eindstand vast.© REUTERS
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De coronaperikelen blijven Club Brugge teisteren maar dat weerhield hen er niet van om een negende opeenvolgende competitiezege op te tekenen. In een aangenaam kijkstuk kwam ook Leuven met een open vizier voetballen. De klasse van de thuisploeg kwam echter boven en nog voor de rust zorgden Van der Brempt en Vormer voor een dubbele voorsprong. Mata legde in blessuretijd de 3-0 eindstand vast.

Coach Clement verbleef nog steeds in quarantaine, net als de spelers Denswil, Mitrovic, Lang, Vanaken en Rits. Geen enkele ploeg in België zou ongestraft zo veel kwaliteit op het veld kunnen missen maar Club Brugge is al enige tijd deze competitie ontgroeid.

Toch wijzigde interim-coach De Mil het elftal op drie plaatsen. Okereke verdween na een zoveelste matige prestatie naar de bank, ook Dirar en Ricca moesten plaats ruimen. Sobol, Chong en Van der Brempt startten in hun plaats.

Van der Brempt werd beloond voor zijn goede invalbeurt op Kiev en ook tegen Leuven scoorde hij punten. Hij scoorde niet alleen punten maar tevens de openingsgoal na acht minuten. Na een fijne kapbeweging achter het steunbeen ontdeed hij zich van De Norre en plaatste de bal vervolgens buiten het bereik van Romo.

Dubieuze strafschop

Leuven was met de nodige aanvallende intenties aan de aftrap gekomen maar zal zich dit al snel beklaagd hebben. Club Brugge kreeg de nodige ruimte en dat resulteerde in een aantal mogelijkheden.

De voorsprong werd verder uitgebouwd na een strafschop. Scheidsrechter Boterberg zag een overtreding van doelman Romo op de doorgebroken Chong. De frustraties van de doelman waren begrijpelijk want hij speelde voornamelijk de bal. Een clear error was het echter niet en de VAR hield zijn handen af van de fase.

Aangezien vaste penaltynemer Vanaken er niet bij was, nam kapitein Vormer zijn verantwoordelijkheid en trapte de 2-0 op het bord. Rusten met een dubbele voorsprong drie dagen voor een uiterst belangrijke Europese wedstrijd, Clement zal goedgeluimd hebben toegekeken in zijn pyjama voor de televisie.

Jeugdig Brugge

Siebe Schrijvers keerde voor het eerst terug naar Jan Breydel nadat hij Brugge in januari verruilde voor Leuven. Hij speelde echter geen hoogstaande partij. Ook Dost was voorin weinig in het spel betrokken. Na een uur mocht hij samen met Balanta gaan rusten.

Kiev, Gent en Standard in de beker vormen de ingrediënten voor een pittig programma de volgende tien dagen.

Met Kossounou (21), Chong (21), De Ketelaere (19), Badji (19), Van den Keybus (19) en Van der Bempt (18) stond er overigens heel wat jong geweld tussen de lijnen. Het spektakelgehalte lag wel een stuk lager dan in de eerste helft. Brugge hoefde niet echt meer door te duwen en aan de overkant bleef Mignolet eerder toeschouwer dan deelnemer. Een spectaculaire omhaal van Badji leverde nog bijna een derde treffer op.

Bij Leuven kon prijsschutter Henry geen zevende goal toevoegen aan zijn rijtje in 2021. Hij zat stevig in de tang tussen Mechele en Kossounou. Clement zal zich nog even verslikt hebben in zijn zak chips toen Kossounou stevig kermend naar de grond ging maar hij kon de wedstrijd toch voortzetten.

Het slotakkoord was voor Clinton Mata die met een mooie lob de 3-0 eindstand op het bord zette. Club Brugge is na een 27 op 27 als eerste ploeg zeker van een plaats in play-off 1 indien daar nog over getwijfeld werd.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol, Mechele, Kossounou, Mata, Balanta (62’ Van Den Keybus), Vormer, De Ketelaere (76’ Dirar), Chong (89’ Okereke), Dost (62’ Badji), Van der Brempt (76’ Ricca).

Opstelling Leuven: Romo, De Norre, Jemelka (89’ Raemaekers), Ngawa, Vlietinck, Schrijvers (79’ Vekemans), Hubert (79’ Asante), Sowah, Tamari (68’ Eppiah), Mercier, Henry.

Gele kaarten: 50’ Hubert, 68’ Van der Brempt, 76’ Jemelka, 86’ Asante.