Ongehoorde diefstal tijdens derby in kleedkamers van de refs bij KV Oostende

© (Foto BELGA)
Redactie KW

KV Oostende en de arbitrage: voor de tweede week op rij is er een incident en dat is opnieuw heel ongunstig voor de groen-rood-gelen. Wie verantwoordelijk is voor de diefstal in de kleedkamer van de refs, moet dit bekennen. Alleen het verhaal met de ware toedracht kan de faam van KVO redden.

Natuurlijk was KV Oostende niet gelukkig met de 0-2-derbynederlaag tegen Zulte-Waregem. De groen-rood-gelen grepen hiermee naast de uitzonderlijke kans om opnieuw co-leider in de Jupiler Pro League te worden. Maar het was echt niet de schuld van de scheidsrechters dat KV Oostende puntenloos achterbleef. De leiding was niet super maar het was ook niet subjectief.

Die scheidsrechters waren blijkbaar voor sommigen toch de gebeten hond. De reactie van één of meer personen was echter compleet buitensporig: na de wedstrijd stelden de scheidsrechters in hun kleedkamer een inbraak vast. Uit de kleedkamer van ref Bram Van Driessche en zijn assistenten werd een persoonlijke fles champagne gestolen.

Het zit zo. Scheidsrechters krijgen van de thuisploeg steeds drank om na de match te nuttigen. Daartoe behoort ook naar gewoonte een fles champagne. Na de derby KV Oostende-Zulte Waregem vonden ze die champagne niet. Daarover zou wellicht niemand een probleem malen.

Maar… er was een grote maar. Voor de wedstrijd had assistent-scheidsrechter Monteny een eigen fles champagne in de frigo geplaatst. Hij wou zijn collega’s trakteren omdat hij aan zijn 200ste wedstrijd in de hoogste afdeling toe was. Zijn persoonlijke fles was dus ontvreemd. Diefstal in de kleedkamer van de scheidsrechters tijdens een match in eerste klasse is compleet onaanvaardbaar. Het is zelfs al ontoelaatbaar dat er iemand binnenstapt in die kleedkamer tijdens de match. Kortom: één of meer personen maakten een heel zware fout.

Een halfuur later dook die fles opnieuw op. Toevallig? Natuurlijk maakten de refs een verslag voor het bondsparket op. Een zware sanctie dreigt voor KV Oostende, de dader(s) en de verantwoordelijke(n). KVO moet dit volledig uitklaren. Wie de kleedkamer binnendrong en het persoonlijke bezit van de lijnrechter meenam en/of zijn/haar opdrachtgever, slaat best niet zomaar een mea culpa maar een mea maxima culpa. Eerlijk de ware toedracht bekennen en daarna de straf uitzweten, is de enige oplossing!

Vervolging voor respectloze Whatsapp-berichten

KV Oostende zit trouwens in het oog van de storm. Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) had een paar dagen geleden beslist om KV Oostende en zijn financieel directeur Thorsten Theys te vervolgen. Aanleiding is de kritiek die de club en Theys in het bijzonder via WhatsApp uitten ten aanzien van scheidsrechter Visser, na de nederlaag tegen Standard op de vijfde speeldag.

KV Oostende verloor de wedstrijd op bezoek bij Standard met 1-0, na een betwistbaar doelpunt van Selim Amallah, die buitenspel leek te staan. Scheidsrechter Visser en de VAR waren bij de bezoekers kop van jut.

Het Bondsparket kwam te weten dat Theys meteen na de match een aantal boze WhatsApp-berichten stuurde naar competitiemanager Thibault De Gendt van de KBVB, waarin hij zich weinig respectvol uitliet over de arbitrage.

Zowel Theys individueel als KV Oostende als club worden voor deze feiten vervolgd en zullen binnenkort voor het Disciplinair Comité moeten verschijnen. Het Bondsparket zal ter zitting vragen om Thorsten Theys zes maanden te schorsen (waarvan drie maanden effectief) en een boete van 3.000 euro (waarvan 2.000 effectief) op te leggen. KV Oostende zelf riskeert een boete van 5.000 euro. (PR)

Reactie KVO op website

KV Oostende heeft notie genomen van de berichtgeving in een dagblad in verband met een diefstal in de kleedkamer van de scheidsrechters. KVO benadrukt dat het om een misverstand gaat en heeft ook onmiddellijk de situatie rechtgezet en zich onmiddellijk na de wedstrijd verontschuldigd bij de wedstrijdofficials voor de ontstane verwarring.

Wij zijn als club steeds te vinden voor ludieke acties maar vanzelfsprekend zou de club nooit zo ver gaan diefstal te plegen. Wij willen deze zaak dan ook achter ons laten en ons focussen op het verbeteren van de gespannen relaties met de scheidsrechters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier