No orange, no glory: zo belangrijk zijn de vier Hollanders van Club Brugge

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

‘Orange is the new black… and blue’ – vrij naar de Amerikaanse televisieserie van Netflix. We kunnen het belang van de vier Nederlanders bij de landskampioen nauwelijks overschatten, vindt analist Dennis van Wijk, ex-Club. “Samen maken ze 40 procent uit van de veldspelers maar hun belang voor de ploeg zal meer dan de helft zijn, hoor.”

Het is dat in Nederland geen betere keeper te vinden is dan Simon Mignolet, of Club had met de komst van Stefano Denswil in élke linie een Nederlandse sterkhouder. No orange, no glory , zo lijkt het wel. Zondag worden voor het eerst Denswil, Vormer, Lang en Dost samen in de basis verwacht. Zij moeten elk op hun positie de landskampioen helemaal onstuitbaar maken. “Ze maken Club in elk geval beduidend sterker”, gelooft ook Dennis van Wijk. Hun landgenoot weegt hun belang en plakt er percentages op.

STEFANO DENSWIL (27), verdediger, ex-Ajax, sinds 7 januari gehuurd van Bologna

“Maakt de hele verdediging 10 procent beter”

Dennis van Wijk: “Simon Deli kende een heel goed eerste jaar, maar liet dit seizoen iets te veel steekjes vallen, vooral Europees. Niet door een gebrek aan vorm of kwaliteit, eerder door gemakzucht of nonchalance. Dat zal je met Denswil niet hebben, zijn focus is beter. Zijn uitvoetballen ook. Hij kan goed opkomen met de bal aan de voet waardoor hij tegenstanders aantrekt, waardoor er ruimte vrijkomt voor ploegmaats. Ik vind Denswil toch een iets completere verdediger. Deli, iets groter, is misschien wat sterker in de lucht maar Denswil is best ook een goeie kopper.”

Stefano Denswil©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Stefano Denswil©KRISTOF VAN ACCOM BELGA

“Als je alle plussen en minnen afweegt, past Denswil toch beter in de verdediging van Club. Of Club dan met drie of vier achterin speelt, maakt niet zoveel uit. Best naast Mechele, denk ik, Kossounou kan ook rechts en op het middenveld worden gebruikt. Eigenlijk kan je met Denswil in elke combinatie achterin weg. Soms is hij misschien een tikkeltje te zelfbewust, maar dat is de Nederlandse school: altijd uitvoetballen, nooit zomaar wegwerken. En hij coacht ook heel goed, een Nederlander is toch expressiever. Alles samen zal Denswil de Brugse verdediging, die sowieso al stevig was, toch nog 10 procent beter maken.”

RUUD VORMER (32), middenvelder, ex-Feyenoord, sinds 1 september 2014 bij Club

“Zonder Vormer boet Club zeker 15 procent in”

“Vormer is zowel op als naast het veld nog steeds ontzettend belangrijk voor Club. Als leider is hij toch de stabiele factor die spelers in een minder periode, zoals Dennis, Diatta en zelfs Vanaken, vooruit stuurt en bijstuurt. En op het veld blijft Vormer de motor. Zelfs in een mindere periode is hij nog steeds belangrijk voor de ploeg, als ziel en aanjager dan, als de kapitein die hen door moeilijke momenten sleurt. Vooral Europees. Ik durf toch zeggen dat Vormer op en naast het veld toch een verschil van 15 procent uitmaakt.”

Ruud Vormer©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Ruud Vormer©VIRGINIE LEFOUR BELGA

NOA LANG (21), flankaanvaller, ex-Ajax, sinds 5 oktober 2020 bij Club

“Die is minstens + 15 procent”

“Als hij kan bevestigen, is Lang een schot in de roos, dat is duidelijk. Je kan eigenlijk geen etiket op zijn vaak verrassende manier van spelen plakken, maar zijn rendement in de competitie ( 6 goals en 3 assists op 10 basisplaatsen, red. ) is wel heel hoog. Maar Denswil en Vormer hebben natuurlijk al meer bewezen, het is afwachten of Lang dit niveau kan blijven halen. Indien dat het geval is, is Lang ook minstens een + 15 procent hoor. Vooral omdat hij in vergelijking met Dennis op zijn vaste positie kan spelen. Met Dennis werd veel geschoven, een keer in de spits, dan weer op de flank, rechts en links. Ik denk niet dat Dennis de voetbalintelligentie heeft om daar geen moeite mee te hebben. En hij aast op een transfer, hé.”

Noa Lang©YORICK JANSENS BELGA
Noa Lang©YORICK JANSENS BELGA

“Terwijl Lang, polyvalenter, echt wel meteen aan de slag is gegaan. In een 4-3-3 op de flank of in een 3-5-2 als schaduwspits, het maakt niet uit. Wat natuurlijk ook te maken heeft met zijn opleiding. Dennis werd voor een groot deel opgeleid in Afrika, Lang kreeg bij Ajax op alle vlakken de allerbeste scholing. Waardoor Lang sneller kan worden ingepast in het collectief. Want dat is nu wel duidelijk: Club heeft alleen een elftal van teamspelers waarin spelers als Diagne, en nu ook wel Dennis, die voor eigen succes gaan, niet passen. Denswil, Vormer en Dost zijn alvast teamspelers maar ook Lang kan dat zijn.”

BAS DOST (31), spits, ex-Heerenveen, ex-Wolfsburg, ex-Sporting Lissabon en ex-Eintracht Frankfurt, sinds 4 januari 2021 bij Club

“Club meteen 25 procent sterker”

“Club zocht al langer een type-Dost. Als je dan de echte Dost op de kop kan tikken, een Dost die nog lang niet versleten is, dan deed je een hele goeie keuze door niet te opteren voor een jonge spits als Wesley, Dennis aanvankelijk, Okereke of Badji waarbij je hoopt een meerwaarde te creëren. Nu zijn ze van die filosofie afgestapt en hebben ze voor een speler gekozen met een palmares. Dat betekent dat Club financieel goed zit en kan gaan voor kwaliteit. Zo vonden ze toch de missing link die Club naar de Europese subtop, laten we het daar op houden, moet brengen. Na Okereke, toch voor redelijk veel geld uit de Serie A gehaald, Diagne, dat verhaal kennen we al, Krmencik, door het ijs gezakt en Badji die nog veel boterhammetjes moet eten…”

Bas Dost©YORICK JANSENS BELGA
Bas Dost©YORICK JANSENS BELGA

“Een goeie aankoop dus, want Dost zal ook jongens als De Ketelaere, Diatta, Dennis… beter laten renderen. Door zijn manier van voetballen, door zijn coaching, door zijn ervaringen in het buitenland en bij Oranje, wat bij de spelers respect zal afdwingen. In die 45 minuten op STVV zag ik het al: hij scoort, jaagt, coacht nadrukkelijk… Ok, Dost zal toch worden afgerekend op het aantal goals dat hij zal maken, volgend seizoen al zeker 15 tot 20, maar die komen wel. Al heb ik nog een licht voorbehoud: de Belgische competitie is voor een spits echt een hele moeilijke competitie. Er wordt stug verdedigd, veel mensen achter de bal, er wordt heel veel in duel gespeeld. Ok, in Portugal wordt ook defensief gevoetbald en hij maakte ze ook voor Sporting Lissabon maar daar wordt toch nog meer gevoetbald. Maar hij zal ze wel maken, daar ben ik van overtuigd. Met Dost wordt Club meteen nog 25 procent sterker.”

CONCLUSIE

“Aan hoeveel kom ik nu? Dat de Nederlanders 65 procent van de sterkte van Club uitmaken? Daarmee doe ik de andere spelers toch wat te kort. Mata, Mignolet… Maar ze maken met z’n vieren toch zeker 55 procent van Club uit, dat vind ik wel. Want vergeet niet, ze zijn alle vier heel sterk in positiespel en in passing en je kan steeds de bal kwijt bij hen, waardoor ze meteen het hele elftal beter maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.