Nieuwe spits Thierry Ambrose (24) aast op revanche

Het was een atypische transferaankondiging, vlak voor de aftrap tegen Charleroi maakte Ambrose aan de zijlijn zijn opwachting om aan het grote publiek te worden voorgesteld. © VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

Met spits Thierry Ambrose moet coach Alexander Blessin voorin wat meer opties krijgen, naast Makhtar Gueye en Marko Kvasina. “Ik ga er geen getal op kleven, maar ik wil gewoon zoveel mogelijk goals en assists geven”, zegt de 24-jarige Fransman, die zijn weinig succesvolle passage bij Metz in de Ligue 1 snel wil doorspoelen. “Ik voel me hier nu al bevrijd.”

Het was een atypische transferaankondiging, vorige week vlak voor de aftrap tegen Charleroi. Ambrose maakte aan de zijlijn zijn opwachting om meteen aan het grote publiek te worden voorgesteld. “Ik verwacht goals van hem”, was Blessin na de met 0-3 verloren wedstrijd duidelijk.

“Of ik nu extra druk voel? Ach, nee”, blijft Thierry Ambrose cool. “Het is normaal dat een coach goals van me verwacht. Ik wil er zoveel mogelijk maken en bovendien met assists strooien. Zo wil ik het team opnieuw naar een hoge plek in het klassement duwen, zoals vorig jaar. Ik ga geen getal kleven op het aantal doelpunten dat ik wil maken – dat zou niet slim zijn.”

Manchester City

Doelpunten maken: het was de voorbije twee seizoenen geen sinecure voor Ambrose. En laat KVO net een scorende spits nodig hebben.

De voorbije twee jaar bij de Franse eersteklasser Metz lukte hij slechts één goal in de beker en één assist in 44 wedstrijden. Maar cijfers alleen zeggen niet alles.

“Bij Metz had ik al van bij het begin geen goeie band met de manager. Ik speelde ook niet zo vaak: ik mocht altijd slechts een kwartier of twintig minuten spelen en was veelal invaller. Dan is het niet makkelijk om aan je statistieken te werken. Als je bovendien in het seizoensbegin niet scoort, kan je geen vertrouwen tanken. (zucht)”

Speelstijl zoals Manchester City

“Het was een frustrerende periode. Nochtans, bij NAC Breda in de Nederlandse Eredivisie scoorde ik tien goals en gaf ik zes assists in 31 wedstrijden. Ook bij Lens kwam ik vaak aan spelen toe (vijf goals en vijf assists in 41 matchen, red.). Net daarom wou ik naar Oostende komen: ik wil gewoon spelen en plezier beleven. Eerlijk, ik ben opgelucht dat ik hier ben. Ik voel me nu al bevrijd en gelukkig. Ik ben klaar voor een nieuwe start. Weet je, KVO volgt me al een goed jaar en ik zag de ploeg al vaak aan het werk. De speelstijl doet me denken aan Manchester City.”

Dat die clubnaam valt, is geen toeval. Als 9-jarige speelde hij bij traditieclub Auxerre, maar in 2013 – toen Ambrose amper 16 jaar was – haalde de Engelse topclub hem binnen, waarna uitleenbeurten naar bovengenoemde clubs volgden.

“Bij de U23 trainde ik drie jaar lang onder Patrice Viera. Hij is oprecht één van de beste trainers met wie ik al mocht samenwerken: veeleisend, maar dicht bij de spelers. Ook met Pep Guardiola voerde ik een goed gesprek. Mogen meetrainen met kleppers als Yaya Touré, Sergio Aguero en Samir Nasri was een ongelooflijke ervaring. Je maakt zo veel sneller progressie. En ja, Vincent Kompany was bij City als een grote broer voor mij. Hij was altijd erg vriendelijk tegen me. Ik kijk ernaar uit om tegen zijn ploeg te mogen aantreden.”

Uiteindelijk kwam Ambrose niet aan spelen toe bij de A-kern. “Ergens wel een beetje jammer, maar zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal.”

Coronabesmetting

Onlangs liep Ambrose tegen de coronalamp, maar stilaan is hij fysiek weer de oude. “Of ik zal spelen, hangt van de coach af. Ik wil niet arrogant zijn, maar ik kan overal uitgespeeld worden: als diepe spits, op de flanken of in steun van een aanspeelpunt, zoals Gueye of Kvasina. Voor de rol rond een diepe spits ligt me het best. Ik sta het liefst van al samen met iemand anders vooraan. Dat ik hier een contract heb getekend tot 2024 schept vertrouwen en stabiliteit. Ook mijn vrouw en zoontje van 1 jaar komen hier wonen. Da’s leuk voor iedereen, zo dicht bij de zee.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier