Nieuwe KVO-topper David Atanga: “Ik moet vooraan mee voor diepgang en snelheid zorgen”

David Atanga: “Liefst van al speel in centraal in de aanval, maar als we met brede wings spelen, kan ik ook op ‘de 10’ of rechterflank opereren.” © VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

Het is nog eventjes wachten om een van KVO’s meest recente zomertransfers écht te zien ontploffen, maar tegen Seraing en Standard liet David Atanga al flarden van zijn kunnen zien. De 24-jarige Ghanees werd gehaald omdat hij hetzelfde profiel heeft als Fashion Junior Sakala, smaakmaker van vorig seizoen. “Ik heb filmpjes van Fashion gezien, ja. Maar we lijken niet echt op elkaar”, grijnst de kwieke aanvaller.

De achtergrond van David Atanga leunt dicht aan bij de speelstijl van trainer Alexander Blessin. Niet verwonderlijk: Atanga genoot in eigen land een opleiding bij Red Bull Ghana en maakte dan ook de overstap naar de grote broer in Europa, Red Bull Salzburg. Niet toevallig de voetbalkoepel waar Blessin als jeugdcoach bij Leipzig de kneepjes van de Gegenpressing leerde.

Young Juventus

“Ik kom uit Bolgatanga, een stad in het noorden van Ghana in de provincie Upper East”, begint David Atanga. “Ik speelde bij de lokale club Young Juventus – wat nu FC Tanga heet – en we wisten ons steeds als beste jeugdteam te plaatsen voor nationale tornooien met vertegenwoordigers van de verschillende regio’s. Het waren scouts van de academie Red Bull Ghana die me opmerkten. Normaal gezien moet je steeds een soort van trials doorlopen, maar ik kreeg meteen een contract voorgeschoteld.”

“Je moet weten, de voetbalcademie lag op twee uur van de hoofdstad Accra, helemaal in het zuiden van het land. Als jonge gast is het niet gemakkelijk om zo ver van je familie op te groeien, maar soms moet je de stap durven zetten. Nu, met de academie namen we deel aan verschillende tornooien, onder meer in Frankrijk. Ik herinner me dat op een en hetzelfde tornooit onder meer Leroy Sané (nu Bayern Munchen, red.), Max Meyer (nu Keulen, red.) en gewezen Anderlecht-speler Charlie Musonda deelnamen. Veel clubs waren in mij geïnteresseerd, maar ik besloot trouw te blijven aan Red Bull.”

Premier League

Voetbal in Ghana, dat draait vooral rond de Premier League. “Behalve Real Madrid tegen Barcelona wordt niet naar een andere competitie gekeken. Alhoewel, de laatste jaren is veel veranderd. Er zijn altijd mensen die een voetballer op één of andere manier kennen, bevriend of familie zijn en alles van een speler volgen. Toen ik de overstap maakte naar KV Oostende en de club het nieuws aankondigde op sociale media, kreeg ik veel berichtjes en werd ik getagd in verschillende posts. Het is fijn om op die manier gesteund te worden.”

Atanga speelde bij RB Salzburg in totaal dertien matchen en maakte deel uit van de succesformatie die in 2018 de halve finales van de Europa League speelde. Hij maakte weliswaar verschillende omzwervingen als huurling in Oostenrijk en Duitsland. Behalve bij Salzburg zelf speelde Atanga bij satellietclub Liefering, Heidenheim, Mattersburg, Sankt Pölten en Greuther Furth. Overal was hij goed voor assists en goals. Holstein Kiel uit de Duitse tweede klasse nam hem in de zomer van 2019 definitief over. En nu probeert hij het bij KV Oostende.

Nood aan nieuwe omgeving

“Ik voelde dat ik nood had aan een nieuwe omgeving. Ik ontving verschillende aanbiedingen, maar wou echt graag naar België komen. Weet je, bij Salzburg maakte ik deel uit van een zéér sterke groep met veel concurrentie, en had ik bovendien last van enkele blessures. Dat maakt het niet simpel om door te breken.”

“Bij KVO, een nieuw team en dito competitie, wil ik mijn verantwoordelijkheid nemen om mijn kunnen te tonen. Gegarandeerde speelminuten krijg je nergens, ik zal er hard voor moeten werken. Ik schat het niveau in België net iets hoger in dan in Oostenrijk. Daar is Salzburg de absolute top, vergelijkbaar met de grote clubs in België. Het verschil met de middenmoot is dan weer groter. En in de Duitse Tweede Bundesliga gaat het er meer fysiek aan toe: meer duels, meer contact. Ach, ik zal me hier wel aarden, hoor.”

Al ingeburgerd

Atanga wordt beschouwd als de vervanger van Fashion Junior Sakala, de Zambiaanse smaakmaker van vorig seizoen die na 103 matchen, 31 goals en 10 assists vertrok richting de Schotse landskampioen Rangers. “Of ik de nieuwe Sakala ben? Wel, we lijken alvast niét op elkaar”, lacht Atanga.

“Ik heb evenwel veel filmpjes en foto’s van hem gezien – goeie speler. Onze kwaliteiten zijn zowat gelijk: we zijn allebei heel snel en zoeken de diepte en de diepe bal. Allicht is het daarom dat men ons vergelijkt. Mijn topsnelheid ligt rond de 36 kilometer per uur. In wedstrijden moet je er tijdens offensieve acties vollédig voor gaan – full energy. Intussen vind ik in Oostende al goed m’n draai. Ik beleef plezier in het team en je ziet dat hier veel kwaliteit rondloopt.”

“In Oostenrijk en Duitsland leerde ik Duits en dat vergemakkelijkt de communicatie met de technische staf en enkele medespelers. Eerlijk? Nee, die nieuwe taal leren was niet zo moeilijk, hoor. In Salzburg organiseerden ze lessen en ik vatte die serieus op. Ik wíst dat ik het Duits nodig had. Na anderhalf jaar goed studeren nam ik deel aan examens en was ik geslaagd. Nu, dat ik al tegen Seraing mocht invallen, komt omdat ik bij Holstein Kiel al aan de voorbereiding was begonnen. De coach vroeg me of ik klaar was om te spelen, et voilà… Liefst van al speel in centraal in de aanval, maar als we met brede wings spelen, kan ik ook op ‘de 10’ of rechterflank opereren. Hoe dan ook, de trainer wil dat ik mee voor snelheid en diepgang zorg.”

Nationale ploeg

Atanga speelde ook voor de nationale jeugdploeg van Ghana. “En ik hoop via KV Oostende een A-selectie te bemachtigen. Weet je, toen ik bij Salzburg speelde, in het jaar van de halve finale in de Europa League, kreeg ik een telefoontje van de toenmalige bondscoach. Ik was toen niet fit genoeg na een blessure. Ik vond dat als je niet fit genoeg bent en je niet kan presteren als international, kan je in de toekomst een nieuwe selectie misschien vergeten. Bij Greuter Fürth toonde Ghana opnieuw interesse, maar was de concurrentie groot omdat er veel andere jongens elke week speelden in de Engelse competities. Maar wie weet kan ik mij via KVO opnieuw in de kijker spelen.” (Timmy Van Assche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier