Niet (volledig) gevaccineerd? Drie West-Vlaamse voetbalclubs voorzien aparte tribune

Voetballen voor lege tribunes, zoals op 18 april tegen AA Gent, is niet langer aan de orde. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, kan terecht in de bezoekerstribune (linksboven op de foto), waar coronaveilige zitplaatsen voorzien worden. © BELGA
Philippe Verhaest

Komende zondag vallen de capaciteitsbeperkingen in onze voetbalstadions weg, al moet je wel een geldig Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. SV Zulte Waregem voorziet echter een aparte tribune voor wie nog niet of slechts gedeeltelijk gevaccineerd is. Ook KV Kortrijk en KV Oostende voorzien in een coronatribune bij hun eerste thuiswedstrijd, op de zesde speeldag. Dat laatste schrijft Het Laatste Nieuws.

Het afgelopen seizoen moesten onze voetbalclubs hun duels afwerken voor lege stadions of mocht maar een derde van de capaciteit gebruikt worden. Vanaf zondag mag opnieuw elk zitje in gebruik genomen worden, op voorwaarde dat de fans een geldig Covid Safe Ticket kunnen voorleggen.

Dat houdt in dat je minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, een recente negatieve test kan voorleggen of de voorbije maanden corona hebt opgelopen en ervan hersteld bent.

Overgangsfase

De drie West-Vlaamse clubs willen hun fans die nog niet over een dergelijke QR-code beschikken, niet in de kou laten staan. “Supporters hebben ons ook in moeilijke dagen gesteund”, klinkt het bij de clubs in kwestie. “Het zou niet eerlijk zijn om hen nu niet toe te laten omdat ze nog niet de kans kregen zich volledig te laten vaccineren. En we willen hen ook niet voor een dure coronatest laten opdraaien.”

SV Zulte Waregem voorziet daarom een overgangsfase, waarbij de bezoekerstribune volledig coronaveilig ingericht wordt. In totaal zullen er 450 zitplaatsen zijn waar voor bubbels mondmaskerplicht en social distancing van kracht blijft. “Het gaat zeker niet om de antivaxers”, zegt woordvoerder Sciandri Jacques.

Enkel voor abonnees

Essevee Bij SV Zulte Waregem kunnen enkel abonnees het bewuste vak betreden. Wie losse tickets koopt, moet sowieso een Covid Safe Ticket kunnen tonen. Hoelang deze aparte tribune behouden zal blijven, is niet duidelijk.

Ook in Charleroi zullen ze met zo’n coronatribune werken. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) reageert verbaasd op de plannen van de clubs. “Dat lijkt me heel raar. Is dat niet tegen de afspraken?” De Pro League, de vereniging van profclubs in België, ziet echter geen probleem. Ook Binnenlandse Zaken bevestigt dat het toegelaten is om niet-gevaccineerden te ontvangen, als de voorwaarden nageleefd worden.

Alle info via deze link.

© BELGA

KV Oostende: “Op lange termijn echter niet houdbaar”

“Op langer termijn is dit echter niet houdbaar”, benadrukt KVO-persverantwoordelijke Bram Keirsebilck. “Er zijn dus versoepelingen op til voor abonnementhouders die volledig zijn gevaccineerd of een negatieve test voorleggen. Dat wil zeggen: geen mondmaskers, contactbubbels of anderhalve meter afstand”, zegt Keirsebilck. “Er komt een dubbele toegangscontrole van enerzijds het abonnement en anderzijds de coronapas of negatieve test. Dit kan leiden tot langere wachttijden aan het stadion, ook al zetten we extra stewards en beveiliging in.”

KV Oostende zal net als Kortrijk en Zulte-Waregem een aparte tribune vrijhouden voor wie nog niet volledig is gevaccineerd. Wie hier plaatsneemt, mag zonder negatieve test een wedstrijd bijwonen volgens de welbekende coronaregels. Dus mét mondmaskers bij verplaatsingen en anderhalve meter afstand en volgens contactbubbels. “We voorzien hiervoor aparte ingangen, maar ook hier gaat het enkel om abonnementhouders”, vervolgt Keirsebilck. “Waarom we dit doen? Wel, simpel. Niet iedereen heeft de kans gehad om zich twee keer te laten vaccineren. Ik denk vooral de groep van 12- tot 18-jarigen. Velen heb nog maar één prikje gekregen. Het zou niet fair zijn dat zij, ook al hebben ze de prijs van een abonnement betaald, een wedstrijd niet kunnen bijwonen omdat ze nog geen dubbel vaccin kregen. Iedereen moet de kans krijgen een wedstrijd bij te wonen.”

“Deze ingreep kunnen we op de lange termijn niet aanhouden. We kunnen die vakken niet blijvend vrijhouden, zeker omdat er later weer bezoekende supporters worden toegelaten en de vrije ticketverkoop straks ook weer op gang komt. Op termijn zal je dus toch beide coronaprikjes nodig hebben. Nu, Oostende kent een hoge vaccinatiegraad en we vermoeden slechts een klein vak te moeten voorzien. Deze maatregel gaat niet in tegen de reglementen van de Covid Safe Pass: als je de kans nog niet hebt gekregen om je te laten inenten, wie zijn wij dan om mensen tegen te houden?”

De eerstvolgende thuismatch van KV Oostende is pas op 29 augustus tegen de buren van Zulte-Waregem. (TVA)

Ook Cercle Brugge doet mee

“We bekeken de voorbije dagen al de mogelijkheid om een extra tribune te openen, maar dat was wegens onvoldoende extra beschikbare stewards niet mogelijk”, klinkt het in een communiqué. “Na overleg met de veiligheidsinstanties en de politiediensten schakelt Cercle nu extra veiligheidsagenten in die de bubbeloplossing in de Noord-boven mee zullen faciliteren.”

De Noordtribune gaat zondag tegen RSC Anderlecht open voor niet-gevaccineerde abonnees. Zij moeten zich verplicht registreren (in bubbels van maximaal acht personen) om een ticket te bemachtigen. Daarnaast moeten zij een mondmasker dragen en de veilige afstand van anderhalve meter respecteren. Stewards zullen hen bij aankomst in het stadion naar hun zitplaats begeleiden. Cercle sluit de tribunetoegang een uur voor aftrap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier