Nagelnieuw oefencomplex voor KV Kortrijk voorgesteld: “Grote troef om spelers naar hier te halen”

Het nieuwe oefencomplex komt op de kop van het trainingsveld aan de Kouter. © BLAF Architecten
Olaf Verhaeghe

Eindelijk krijgt KV Kortrijk de accommodatie die eerste klasse waardig is. Stad en eigenaar Vincent Tan investeren samen zo’n 4,2 miljoen euro in de bouw van een gloednieuw oefencomplex, vlak bij het huidige Guldensporenstadion. Een oud zeer wordt tegen 2023 weggewerkt.

Hoe het seizoen sportief zal verlopen, valt onmogelijk te voorspellen. Maar één blik op de toekomstplannen voor het nieuwe oefencomplex van KV Kortrijk zegt genoeg: deze club ziet enkel toekomst in de hoogste afdeling van het Belgische voetbal.

Donderdag stelden club en stad de plannen voor het trainingscentrum langs de Moorseelsestraat, vlak naast het oefenveld en in de schaduw van het Guldensporenstadion, officieel voor. In mei van dit jaar verhoogde schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) nog de druk op clubeigenaar Vincent Tan. Nu de zekerheid over het financiële engagement van de Maleisiër er is, kan er tempo gemaakt worden in het bouwproject van een modern oefencomplex. Vincent Tan investeert namens KV Kortrijk zo’n 2 miljoen euro, de Stad Kortrijk legt daar nog eens 2,2 miljoen investeringstoelage bovenop.

Schepenen Arne Vandendriessche en Wout Maddens stelden samen met KV Kortrijk-voorzitter Ronny Verhelst en algemeen manager Matthias Leterme en Francis Demey van architectenbureau BLAF het nieuwe oefencentrum van KVK voor. Tegen de zomer van 2023 moet het af zijn.
Schepenen Arne Vandendriessche en Wout Maddens stelden samen met KV Kortrijk-voorzitter Ronny Verhelst en algemeen manager Matthias Leterme en Francis Demey van architectenbureau BLAF het nieuwe oefencentrum van KVK voor. Tegen de zomer van 2023 moet het af zijn. © Olaf Verhaeghe

“Dit trainingscentrum moet de basis vormen voor de verdere sportieve uitbouw van de club”, zegt voorzitter Ronny Verhelst. “Dat we deze plannen nu kunnen voorstellen, is een belangrijke stap in onze ontwikkeling.” Een stap die KV Kortrijk wel degelijk moét zetten, want waar concurrenten als Zulte Waregem en KV Oostende al even kunnen uitpakken met een state-of-the-art oefencentrum, bleef de Veekaa hangen.

Van een echte fitnessruimte is op vandaag bijvoorbeeld geen sprake, de kleedkamers onder de staantribune hebben hun beste tijd gehad en ook de kantoren van de clubleiding zijn niet meteen de plek waar een eersteklasseclub mee kan uitpakken. “Dankzij dit trainingscentrum kunnen we de nodige structuur bieden om met professionele begeleiding onze spelers beter te maken”, benadrukt algemeen manager Matthias Leterme. “Uiteraard is het ook een element om goede voetballers vlotter te kunnen aantrekken of langer aan ons te kunnen binden.”

Ook jeugd en andere sporten

Voor het Kortrijkse stadsbestuur is de toekomst van KV Kortrijk in eerste klasse erg belangrijk. “Los van wie vandaag of morgen hier speelt of eigenaar is, willen wij er mee voor zorgen dat KVK de juiste faciliteiten heeft”, stelt schepen Arne Vandendriessche. “KV Kortrijk is niet meteen de club die het moet hebben van een forse jeugdwerking. De eigen talenten worden op hun 8, 9 of 10 jaar al weggeplukt door de topclubs. Neen, KV Kortrijk moet het hebben van de ijzersterke couting en het slimme inkopen.”

Ceo Matthias Leterme en voorzitter Ronny Verhelst bij het oefenveld waar helemaal op het einde het nieuwe trainingscentrum zal komen.
Ceo Matthias Leterme en voorzitter Ronny Verhelst bij het oefenveld waar helemaal op het einde het nieuwe trainingscentrum zal komen. © VDB / Bart Vandenbroucke

“Alleen kwamen we tot de vaststelling dat interessante spelers kozen voor een club als Oostende, als OH Leuven, als Zulte Waregem. Clubs met een oefencentrum waar je als speler op en top professioneel kan leven en begeleid kan worden.”

Gescoute spelers knapten soms af op het gebrek aan een modern oefencentrum. Dat is verleden tijd – Arne Vandendriessche, schepen van Sport

“We moeten het niet onder stoelen of banken steken: sommige spelers knapten af op het gebrek aan een oefencomplex”, aldus de schepen. “Voor ze ergens tekenen, zoeken ze op Google Earth hoe alles eruitziet. Als je dan moet zeggen: tja, wij hebben dat niet echt, dan heb je een achterstand. In 2023 zullen we dat eindelijk ook hebben. Dan is die achterstand verleden tijd.”

© BLAF Architecten

Het nieuwe gebouw, goed voor een oppervlakte van een kleine 2.700 vierkante meter over drie bouwlagen, zal ook door de staff en scouting gebruikt worden. Ook de jeugdspelers van KV Kortrijk kunnen in de trainingsruimtes terecht. Op de jeugdacademie worden trouwens twee nieuwe kunstgrasvelden aangelegd.

Maar zelfs daar stopt het niet. “Voor ons was het belangrijk dat ook andere sportdisciplines bij het project van het nieuwe oefencomplex konden winnen”, aldus schepen Vandendriessche. “We zitten met een topturnvereniging op Wembley, we hebben atletiekvereniging KKS en we kennen een fantastische judoclub. Ook die sporters en verenigingen zullen, via een aparte ingang, gebruik kunnen maken van de fitness.”

KVK-manager Matthias Leterme lichtte de plannen voor het trainingscentrum toe.
KVK-manager Matthias Leterme lichtte de plannen voor het trainingscentrum toe. © Olaf Verhaeghe

Hockeyveld op Wembley

Eens KV Kortrijk naar het nieuwe stadion – ofwel op Evolis, ofwel op Kortrijk Xpo – verhuist, plant de stad een verdere uitwerking van de sportsite. “Als het Guldensporenstadion wordt afgebroken, komt op die plaats een tweede oefenveld voor KVK”, zegt Arne Vandendriessche nog. “Dat biedt mogelijkheden op om Wembley nieuwe sporttakken te lanceren. Ik denk bijvoorbeeld aan een hockeyveld, iets wat in onze stad vrijwel onbestaande is. Voor een timing op dat vlak is het nog te vroeg. We moeten eerst nog dat nieuwe stadion kunnen bouwen.” (glimlacht)

De bouw van het oefencomplex staat wel vast: begin 2022 moeten de werken effectief van start gaan. Het ontwerp is van architectenbureau BLAF architecten, dat eerder instond voor het trainingscentrum van KV Oostende.

– Het nieuwe oefencentrum heeft een totale bruikbare oppervlakte van 2.687 vierkante meter, verdeeld over drie bouwlagen. Het grondoppervlak is goed voor 1.393 vierkante meter. De verdiepingen respectievelijk voor 770 en 524 vierkante meter.

– Zo’n 55 personen zullen er dagelijks hun onderkomen vinden. Niet alleen spelers, maar ook de trainingsstaf, de medische staf en de scoutingscel. Ook de teammanager zal er een eigen bureau hebben.

Het nieuwe oefencentrum, met burelen, fitnesszaal, ontspanningszruimet en alle nodige faciliteiten komt langs de Moorseelsestraat, naast het huidige oefenveld. (foto’s BLAF architecten)
Het nieuwe oefencentrum, met burelen, fitnesszaal, ontspanningszruimet en alle nodige faciliteiten komt langs de Moorseelsestraat, naast het huidige oefenveld. (foto’s BLAF architecten)

– Op het gelijkvloers bevinden zich onder meer de kleedkamers, de medische ruimtes, de bergruimte voor het trainingsmateriaal en een multifunctionele trainingsruimte van ruim 600 vierkante meter. Die laatste is overdag enkel voor KV Kortrijk en dient om specifieke oefeningen in kader van blessurepreventie, revalidatie, opwarming of individuele trainingen te organiseren. ‘s Avonds kunnen ook andere sportclubs er terecht.

– Op de eerste verdieping zit onder meer het bureau van de technische staf, de sportief manager en het scoutingsdepartement. Daarnaast vind je er ook de opnamestudio en de perszaal en het auditorium waar de tactische besprekingen zullen worden gehouden.

– De tweede verdieping heeft een keuken, een eetzaal en de ontspanningsruimte waar plaats is om te rusten, te biljarten of een spelletje pingpong of PlayStation te spelen.

De modulaire opbouw van het geheel laat toe om het gebouw makkelijk aant te passen, ruimtes op te delen of samen te voegen.

© BLAF Architecten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier