Meningen over Essevee-spits Tomáš Chorý: “Hij doet aan de Koller van Lokeren denken”

Tomáš Chorý is een typische Tsjech: dat zijn mannen met een goede werkethiek, voetjes op de grond en doorgaans zonder veel allures.©HDV HDV
Tomáš Chorý is een typische Tsjech: dat zijn mannen met een goede werkethiek, voetjes op de grond en doorgaans zonder veel allures.©HDV HDV
Redactie KW

Zes matchen gespeeld, waarvan vijf als basisspeler en daarin goed voor drie goals en een assist. Er bestaan slechtere manieren om bij een ploeg te debuteren. Ze zullen zich bij Zulte Waregem de huur van Tomáš Chorý dan ook nog niet beklaagd hebben. De boomlange 25-jarige Tsjech vindt vlot zijn draai in het elftal en verdringt voorlopig ook Jelle Vossen uit de ploeg. Johan De Caluwé, Essevee-watcher voor Sporza Radio, en assistent-coach Davy De fauw ventileren hun mening over de centrumspits.

Eerste impressie?

Johan De Caluwé: “Die was zeker positief. Ik zag hem twee keer live aan het werk, namelijk op Cercle Brugge en thuis tegen KV Mechelen. Hij straalt, mede door zijn gestalte (1m99), wel iets uit en maakt zich ook erg nuttig, hoewel het niet de meest sierlijke speler is. Qua lichaamsbouw en spel doet hij me wat aan de Jan Koller van bij Lokeren denken. Uiteraard geniet Chorý nog niet de reputatie die Koller gaandeweg opbouwde, maar hij is ook iemand die met de rug naar doel speelt, een bal kan bijhouden en op die manier opkomende mensen uit het middenveld kan laten aansluiten. Met zijn lengte, kracht en inzicht heeft hij veel in zijn mars om voor Essevee tot een echte meerwaarde uit te groeien.”

Davy De fauw: “Tomáš heeft zich heel snel geïntegreerd. We dropten hem meteen ook in de basis, wat toch niet zo evident is voor iemand die zomaar uit een andere competitie komt. De vergelijking met Koller? Daarvoor is het misschien nog wat vroeg. We moeten eerlijk zijn: als hij écht een nieuwe Koller zou zijn, zou hij op zijn 25ste financieel al niet meer haalbaar zijn voor Zulte Waregem. Dat neemt niet weg dat we momenteel heel gelukkig zijn met hem: dankzij zijn rijzige gestalte is hij in de zestien ook altijd gevaarlijk met het hoofd. Hij is geen type dat puur op die kwaliteit teert, maar combineert dat met veel werkkracht en zet bijvoorbeeld ook goed druk. Geen pretje om als verdediger tegen te spelen.”

Integratie

De fauw: “Hij is iemand die meteen goed in de groep lag. Zijn kennis van het Engels is momenteel nog wat gebrekkig, maar het is een heel amicale kerel. Voor zijn integratie is het alleszins een goed teken dat ook zijn levensgezellin en dochtertje hier zijn. Op voetbalvlak past hij bovendien goed in ons systeem, al kan je zo’n type volgens mij even goed inzetten in systemen met één, twee of drie spitsen.”

“Chorý vergelijken met Larin? Cyle had zijn snelheid, was explosief, had een stevige versnelling en diepgang. Tomáš is een stuk groter, goed met het hoofd. Hij duikt ook graag in de hoeken en heeft een behoorlijke trap op doel, al is dat er tijdens wedstrijden tot nu toe nog niet echt uitgekomen. En, vergis je niet: hij weegt behoorlijk op een verdediging. Ik speelde vroeger altijd liever mét zo’n type in de ploeg dan tegen een dergelijke reus.”

De Caluwé: “Vorig jaar was Cyle Larin de targetman van Dury. Naar mijn gevoel is Larin een iets betere voetballer. Daar staat tegenover dat Chorý een typische Tsjech is: dat zijn mannen met een goede werkethiek, voetjes op de grond en doorgaans zonder veel sterallures. Ze beschouwen de stap naar het buitenland als een uitgelezen kans om zich te bewijzen en hebben daar veel voor over. Veel Tsjechen voelen zich in onze competitie als vissen in het water. We mogen van deze huurspits niet verwachten dat hij de verlosser wordt, maar hij is wel een teamspeler die ook de kwaliteiten van de jongens rondom hem beter in de verf kan zetten. Akkoord, hij pakte al twee gele kaarten, maar toch lijkt hij me allesbehalve een viriele speler. Door zijn gestalte ziet het er technisch niet allemaal even fraai uit, waardoor hij wel eens een foutje maakt.”

Wat met Vossen?

De Caluwé: “Jelle staat momenteel niet in de basiself, maar waarom zou hij niet met Chorý samen kunnen spelen? Het klikt goed tussen Chorý en Bruno. Een vakman als Dury zal ongetwijfeld wel weer de juiste chemie voor zijn elftal vinden.”

Tomas Chory scoorde al drie keer in zes matchen voor Essevee.©KURT DESPLENTER BELGA
Tomas Chory scoorde al drie keer in zes matchen voor Essevee.©KURT DESPLENTER BELGA

De fauw: “Ik zie niet in waarom Jelle zou moeten wanhopen door de komst van Chorý. Tijdens de eerste match van Tomáš, thuis tegen Antwerp (1-3-verlies, red.) stonden ze nog samen voorin. Maar: soms moet je dingen afwegen, we zien nu dat de combinatie Chorý-Bruno voorlopig inderdaad vrij goed werkt. Ik ben ervan overtuigd dat Jelle nog mogelijkheden genoeg zal krijgen om zijn kwaliteiten te etaleren. Op Gent prikte hij toch ook de 0-3 tegen de touwen?”

Gevarenzone

De fauw: “De 6 op 9 heeft ons vertrouwen gegeven. We pakken dit jaar inderdaad meer punten uit dan thuis, maar je ziet die tendens wel bij meer clubs. Spelen zonder supporters heeft een grotere impact dan je zou denken. Buitenshuis spelen we nog iets meer vanuit de organisatie en kunnen we vermoedelijk nog iets meer aan Tomáš hebben dan in matchen waarin we echt het spel moeten maken. Maar tegen Anderlecht mag hij er gerust ook één of meer binnen prikken, hoor ( lacht ).”

De Caluwé: “Ik geloof nooit dat dit team dit jaar in de problemen zal komen, ze beschikken over voldoende intrinsieke kwaliteiten om genoeg andere clubs achter zich te houden. Moeskroen, Sint-Truiden en Waasland-Beveren hebben op dat vlak meer redenen om zich zorgen te maken. Je moet het Zulte Waregem trouwens wel nageven: zelfs in penibele omstandigheden blijft de T1 al jarenlang het vertrouwen genieten. Hij bewijst ook telkens dat waard te zijn. Met Chorý heeft hij nu ook iemand gevonden die goed in zijn systeem past.”

Vrijdag 4 december om 20.45 uur: Zulte Waregem – RSC Anderlecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.