Maxim De Cuyper en Thomas Van den Keybus, met Westerlo op kop in 1B, dromen nog altijd van doorbraak bij Club: “Charles mag zijn recept bezorgen”

Thomas Van den Keybus heeft het naar zijn zin in Westerlo. “Op mijn leeftijd is het belangrijk dat ik speel.” (foto Belga) © JOHAN EYCKENS BELGA
Redactie KW

Antwerp in de beker gisteravond was een tussendoortje, dat Westerlo in 1B al zeven punten los staat en op weg lijkt naar 1A is voor de Kempense club véél belangrijker. Bruggeling Lukas Van Eenoo is er aanvoerder van een wel zeer West-Vlaams getinte ploeg met onder meer ook de van Club geleende talenten Maxim De Cuyper (21) en Thomas Van den Keybus (20). “Hun transfer is een schot in de roos”, zegt Van Eenoo. “Voor zulke gasten is hier ‘the sky the limit’.”

Met een goal en een assist was Maxim De Cuyper onlangs nog de uitblinker in de uitwedstrijd tegen RWDM (1-2). De vaardige linkspoot maakte twee jaar geleden met Charles De Ketelaere en Ignace Van der Brempt de overstap naar de A-kern van Club, waar hij anderhalf jaar geleden in de Europa League zijn debuut maakte tegen Manchester United. Vorig seizoen liet hij zich met onder meer vijf goals opmerken bij het piepjonge Club NXT in 1B, maar bleven zijn speelkansen bij de eerste ploeg van Club beperkt tot drie invalbeurten. Hetzelfde geldt voor Thomas Van den Keybus: de centrale middenvelder debuteerde vorig jaar tegen Cercle en mocht in de Europa League zelfs starten tegen Dinamo Kiev, maar veel speelminuten kreeg hij verder niet. Voor Westerlo blijken ze een meerwaarde. “Hun transfer is een schot in de roos”, aldus aanvoerder Lukas Van Eenoo, ex-speler van Cercle, KV Kortrijk en SV Roeselare. “Alleen al door hun mentaliteit zijn ze voor ons supergoed.”

Groepssfeer

Met Oostendenaar Igor Vetokele (ex-Cercle en ex-Zulte Waregem), Tuur Dierckx (ex-Club, ex-KV Kortrijk) en Pietro Perdichizzi (ex-Club, ex-Zulte Waregem, ex-SV Roeselare) spelen er bij de leider van 1B overigens nog wel meer mannen met een West-Vlaams verleden. “De groepssfeer is de beste die ik hier al meemaakte”, zegt Van Eenoo. “Als ploeg zijn we sterker geworden. De staf zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken voelt en de jonge gasten die erbij kwamen, zijn hongerig en gretig. Je voelt dat iedereen graag wil promoveren. Naast het veld is de club klaar voor 1A, nu is het aan ons om dat ook op het veld te laten zien.”

Hijzelf voetbalt al sinds januari 2018 in het Westels Kuipje. “Het is ook mijn persoonlijke ambitie om naar 1A terug te keren en daar te tonen dat ik de laatste jaren nog beter ben geworden. Jammer dat 1B minder aandacht krijgt, maar bij Westerlo voel ik mij geapprecieerd en amuseer ik mij heel hard. In België kan je bijna nergens beter zitten. Dat is de reden waarom zulke jonge talenten naar hier komen. Er is een staf die met hen wil werken, er zijn diëtisten, er wordt voor ons gekookt, de fitnesszaal en de oefenvelden zijn top en je kunt zelfs op de club blijven slapen. Het is het beste wat ik in mijn carrière al meemaakte.”

Promoveren

De Cuyper speelt in de vlakke 4-4-2 van coach Jonas de Roeck afwisselend als linksachter en als linksmidden. Van den Keybus staat voor de verdediging naast Van Eenoo. “Alle twee doen ze het supergoed”, aldus de aanvoerder. “Ze zijn down to earth en zeker niet naar hier gekomen met het idee: wij spelen nog voor Club, we komen hier speelminuten maken en keren dan terug. Hun doel is echt om mee te helpen om te promoveren. Het zijn twee heel goeie, leergierige voetballers met nog een grote progressiemarge en ik denk dat ze op de beste plek zitten om zoveel mogelijk progressie te maken. Dan is hier the sky the limit, hé, voor zulke gasten.” (lacht)

Beiden wonen ze nu op een appartement in Westerlo, Heistenaar De Cuyper en Mortselaar Van den Keybus. Allebei zeggen ze er gelukkig te zijn.

De Cuyper: “Er was ook interesse uit 1A, onder meer van Zulte Waregem. Maar naar een ploeg gaan waar de linksachter aanvoerder is, vond ik niet zo verstandig. Er was duidelijk afgesproken met Club dat als ik uitgeleend zou worden het was om te spelen. Ik zocht een ploeg die offensief voetbalt, wat belangrijk is voor mij, en waar ik meer speelkansen zou krijgen. Westerlo was dus de beste keuze.”

Van den Keybus: “Na zeven jaar Club was het afwachten hoe het hier zou zijn, maar ik ben heel blij met hoe alles verlopen is. Ik wou investeren in mezelf, omdat ik bij Club wellicht niet veel zou spelen. Vanaken en Vormer zijn niet de minsten om mee te concurreren en op mijn leeftijd is het belangrijk dat ik speel. Ik zocht een club die bij mij past en waar ik mij goed voel. Club werkte daar volledig aan mee. Westerlo is een ploeg die de titel ambieert in 1B en dat is vergelijkbaar met de constante drang om te winnen die bij Club in 1A heerst. Ook dat is precies wat ik wou.”

De Cuyper: “Ik denk dat het goed is geweest dat Thomas en ik vorig seizoen met Club NXT al die matchen in 1B hebben kunnen spelen. Zo konden we opgemerkt worden door onder meer Westerlo. Anders was er van interesse misschien helemaal geen sprake geweest. Bij Club NXT kregen we soms een pak slaag en nu draaien we goed mee in een ploeg die met 23 op 27 eerste staat en nog niet verloor. Dat is natuurlijk veel leuker. Het is mooi tot nu toe. Wat het volgend seizoen wordt, zien we dan wel. Eerst dit seizoen afwerken en hopelijk de titel pakken.”

Er is wel degelijk een weg naar het eerste elftal van Club, dat de ambitie uitsprak om binnen een paar jaar de helft van zijn basisploeg uit de eigen opleiding te halen. In de topper tegen Antwerp van vorige zondag kwamen er alvast vier in actie: De Ketelaere en Van der Brempt startten, Mbamba en Mechele vielen in. De eerste twee zijn generatiegenoten van De Cuyper en Van den Keybus. De ene brak al door, stormachtig, de andere staat op de drempel van de doorbraak.

De Cuyper: “Het is simpel: de ene persoon heeft meer tijd nodig om te rijpen dan de andere. Ik ben laat matuur. Charles en Ignace rijpen sneller dan ik, zij kregen op enkele jaren tijd veel meer spiermassa bij en staan op atletisch vlak al veel verder dan ik. Ook bij mij thuis zijn ze daar heel nuchter in. Mijn ouders zeggen dat ik mij niet mag vergelijken met Charles en Ignace, dat ik naar mezelf moet kijken en dat mijn lichaam zich vanzelf wel gaat ontwikkelen.”

Van den Keybus: “Ik ben nog altijd heel blij dat ik de keuze maakte om een jaar uitgeleend te worden aan Westerlo.”

Doorbreken bij Club blijft onze droom, maar ik zou het absoluut niet erg vinden om hier te blijven

De Cuyper: “Voetballend kan ik nu al met het eerste elftal van Club meedoen, maar verdedigend mis ik nog een beetje kracht en ervaring. Er moeten nog wat kilo’s bijkomen, maar een monster ga ik nooit worden. Op Club zien ze mij meer als linksback, al stond ik vorig seizoen bij Club NXT het laatste halfjaar wel vooraan. Ik denk dat het goed is om hier in 1B beide posities onder de knie te krijgen. Dan kunnen ze in 1A doen met mij wat ze willen.” (lacht)

Allebei staan ze te kijken van de vaart waarmee de carrière van De Ketelaere de hoogte is ingeschoten.

De Cuyper: “Ik denk dat niemand dit verwacht had, waarschijnlijk hijzelf ook niet, maar hij staat er volledig terecht. Ik gun hem dat enorm. Het is echt mooi om te zien.”

Van den Keybus: “Ik woonde een jaar bij hem thuis en ben enorm blij voor hem. Charles had het in de jeugd niet altijd makkelijk, ook omdat hij problemen kende met zijn groei en langdurig met blessures sukkelde. Bij de U18 speelde hij zelfs centraal achterin. Eigenlijk was Charles een heel normale jongen. Er was niets speciaals aan hem. Ik bedoel: hij was wel snel, maar ook niet zo snel; en hij had een goed schot, maar geen fantastisch schot. Hij was absoluut niet iemand van wie je dacht: die gaat ontploffen! Wat zijn geheim recept is om de voorbije twee jaar toch te ontploffen, weet ik niet, maar in elk geval mag hij het mij altijd eens bezorgen. (lacht) Hij kreeg zijn kans en greep die. Hij is zich goed beginnen voelen met de andere spelers en sindsdien is het in stijgende lijn gegaan. Charles is een heel intelligente, rustige jongen en dat speelt alleen maar in zijn voordeel, denk ik.”

Welke carrière toptalenten uiteindelijk maken, is heel moeilijk te voorspellen, weet Lucas Van Eenoo, die van hetzelfde geboortejaar is als Kevin De Bruyne en met hem in de nationale jeugdploegen speelde.

Van Eenoo: “Kevin was een goeie in de jeugd, maar ik denk niet dat iemand toen kon zeggen dat hij absolute wereldtop zou worden. De ene is ook sneller klaar dan de andere en dat kan je niet forceren. Het komt er ook op aan de juiste kansen te krijgen, een trainer te treffen die in je gelooft, … Er zijn zoveel factoren die meespelen. Nu, als ik zie dat bij Club Mbamba (16) al geregeld meespeelt, dan denk ik wel dat er daar goed gewerkt wordt met de jonge talenten. Maxim en Thomas zullen volgend seizoen zeker klaar zijn voor 1A. Hopelijk kunnen ze dat dan bij Westerlo tonen.”

Van den Keybus: “Doorbreken bij Club blijft natuurlijk onze grootste droom, maar ik zou het absoluut niet erg vinden om hier te blijven.”

De Cuyper: “Onlangs zag ik een reportage over Leandro Trossard. Hij werd drie en een half jaar lang uitgeleend alvorens hij doorbrak bij Genk: twee en een half jaar speelde hij in tweede klasse en daarna nog een jaar bij een andere eersteklasser. En intussen is hij een vaste waarde in de Premier League! Of dat voor mij nu zal zijn, binnen vijf jaar of ik weet niet wanneer: daar maak ik mij echt niet druk om. Ik heb geduld genoeg!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.