Louis Bostyn: “Geen top acht zou enorme teleurstelling zijn”

Louis Bostyn.© BELGA
Louis Bostyn.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Essevee staat zondag in de spreekwoordelijke ‘finale’ tegen AA Gent op 90 minuten van de top 8. Met dank aan Gianni Bruno met zijn negentien goals, dat is zeker. Maar evenzeer aan doelman Louis Bostyn, toch? Heilige Louis, noemt coach Francky Dury hem intussen. Ook al was zijn ‘heilige’ bij de start van het seizoen nog derde doelman. En hij was dat al twee jaar. Maar zondag rekent heel Essevee op de Roeselarenaar. Bostyn, na het jaar van Bostyn: “Ik dacht ik verkeerd zat.”

Essevee-AA Gent, zondag om 18 uur. Lang geleden dat Zulte Waregem nog zo’n match op leven en dood speelde. Beide teams moéten winnen om zeker te zijn van een plaatsje in play-off 2, de zogenaamde Europa play-off. Inzet: een ticket voor de (bescheiden) Conference League, al is dat nog niet eens zeker – indien Genk volgende week de beker wint, gaan alle tickets naar de clubs in play-off 1.

Op congé?

Daar gaat doelman Louis Bostyn (27) nog niet van uit. “Het blijft een echte finale, de winnaar mag misschien spelen voor een plaatsje in Europa. En dan is alles weer mogelijk.” Om maar te zeggen: die top 8 leeft in de kleedkamer van Essevee. Er zijn in elk geval nog geen afspraken gemaakt voor als het zondag misloopt en het seizoen erop zit voor Zulte Waregem. “Dan denk ik niet dat we volgende week meteen een maandje of twee op congé mogen”, lacht Bostyn. “Daar is in elk geval nog niets over gezegd. De club gaat ervan uit dat we play-off 2 spelen, zeker? Het zou nu toch een enorme teleurstelling zijn indien we het niet halen. Maar Gent is goed bezig momenteel, het wordt niet simpel. Ook topclubs als Standard en AA Gent zijn nog niet zeker van play-off 2, het is voor elke ploeg een raar seizoen geweest.”

Maar Zulte Waregem deed in 2020-2021 wel héél raar. Wisselvallig vooral. Na een 8 op 33 degradatiekandidaat, eind 2020. Goed twee maanden en een 22 op 30 later waren ze plots weer play-off 1-kandidaat. En nu weer staan ze op 90 minuten van play-off 2. Bostyn vindt wel dat play-off 2 de kers op de zoetzure taart zou mogen genoemd worden.

“Ik zou het een mooie bekroning vinden waar we fier op mogen zijn, vooral door die moeilijke eerste maanden. De ommekeer was heus niet zo evident, het had veel te maken met tactische aanpassingen en een goede mentaliteit. In de laatste minuut tegen Cercle een penalty gepakt, daarna in de slotminuut gewonnen op Eupen… zo raakten we toch in een goeie flow. Week na week steeg het vertrouwen en raakten we toch nog redelijk snel verzekerd van het behoud. Wat dan weer bevrijdend werkte.”

Dan zeggen we het maar zelf: met dank ook aan Louis Bostyn, sinds eind september na de smadelijke nederlaag tegen Club Brugge (0-6) de vervanger van Ike Bansen, die al de vervanger was van monument Sammy Bossut, vlak voor de competitiestart met een schedelbreuk uitgevallen. Dank dus aan de derde keeper, al twee seizoenen lang, die in het tussenseizoen nog aandrong op een verhuur of verkoop – er was wel wat belangstelling. Hij wilde écht wég.

Waarde verviervoudigd

“Maar ik mocht dus niet weg. Dan moet je positief proberen te blijven. Zo snel kan het dus keren. Ik mag nu wel zeggen dat ik mijn kans heb gegrepen. Ik wilde eindelijk spelen en twijfelde of ik wel op de juiste plaats zat. Blijkbaar moest men toch eerst eens zien wat ik écht kon.” Veel, zo blijkt. Volgens sommige referenda hoort Bostyn in de top drie van de meest regelmatige doelmannen van de bijna afgelopen competitie. En volgens het gespecialiseerde Transfermarkt is zijn waarde dit seizoen verviervoudigd, van 325.000 euro naar 1,4 miljoen euro. Daar blijft hij echter zeer nuchter bij. “Dat is leuk natuurlijk, dat geeft vertrouwen. (bescheiden) Wat kan ik daar meer op zeggen? Als ik nog vaker speel, kan die prijs nog omhoog, zeker?” (lacht)

Jammer dat er nog geen volk kon komen kijken, naar het Jaar van Bostyn . Al mist de keeper niet meteen de randanimatie . Hij kijk meer naar de bal, zegt hij. Van tussen zijn palen, waar hij nu onbetwistbaar de nummer één is. Niet langer als dat jonge, lange talent van Roeselare, maar als een persoonlijkheid, een mán in doel. “Ik ben ook wat ouder geworden, probeer nu ook leiding te geven. (nadenkend) Ik denk dat voorgaande tegenslagen mij toch meer persoonlijkheid hebben gegeven.”

Volgend seizoen

Misschien is die keuze logischer, in plaats van twee of zelfs drie evenwaardige doelmannen, een vaste nummer één en op de bank een ervaren doelman als Bossut die hem kan steunen en sturen én vervangen indien nodig. (voorzich ti g) “Dat is misschien logisch, maar het is de keuze die de club moet maken. Ik kan mij daar niet over uitspreken.”

Al kan hij zich voorstellen dat Bossut, wiens contract inmiddels is verlengd, en Bostyn, inmiddels bijgetekend tot 2025, volgend seizoen weer op gelijke basis starten: “Ik ga er toch vanuit dat ik als nummer één start. Met de nummer 2 zou ik het toch moeilijk hebben. Ik had ook niet bijgetekend indien het dit seizoen anders was gelopen en ik niet had gespeeld, maar nu voel ik wel het geloof in mij. En ik heb mij altijd goed thuis gevoeld bij Essevee, alleen ontbraken de speelkansen.”

Nu is hij er perfect gelukkig, de nieuwe nummer één van Essevee, die behalve bescheiden ook anders is dan de doorsneevoetballer. Hij was al eerder bekend als visser en vogelspotter – “ik heb het nodig om nu en dan eens mijn gedachten te kunnen verzetten” – hij leert sinds kort ook gitaarspelen. “Niet dat ik ikweetnietwelke solo’s al kan spelen, maar sinds de geboorte van Jules wilde ik een hobby die ik thuis kan beoefenen.” En in augustus krijgen Louis en Shalina er ook nog een dochtertje bij. We zeiden toch: het jaar van Bostyn. “De top 8 zou het helemaal perfect maken.”

Zulte Waregem – AA Gent: zondag 18 april om 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.