Club Brugge pakt leidersplaats na makkelijke zege op Antwerp

©DAVID PINTENS BELGA
©DAVID PINTENS BELGA
Redactie KW

Club Brugge kende een rustige namiddag op de Bosuil. Een vroege goal van Diatta en een rode kaart voor Gelin legden de wedstrijd al snel in een definitieve plooi. De goal van Rits onmiddellijk na de rust gaf Antwerpen het nekschot. Club komt zo alleen aan de leiding zonder al te veel energie te verspillen.

Vorig seizoen leed Club hier hun enige competitienederlaag van het seizoen. Zowel Club als Antwerp hadden een Europese midweekwedstrijd in de benen. Brugge had wel twee dagen extra recuperatietijd, geen onbelangrijk detail. Morgen kennen zowel Antwerp als Club Brugge hun tegenstander in de volgende ronde van de Europa League.

Snelle goal

Horvath, Schrijvers en vooral kapitein Vormer waren onbeschikbaar wegens een coronabesmetting. Vormer miste ook al de wedstrijd tegen Sint-Truiden vorige week met buikklachten. Zo kwam Rits terug in de ploeg en mocht hij een rijtje hoger spelen. Sobol kreeg deze week rood op Lazio en werd naar de bank verwezen. Mechele kwam centraal in het elftal waardoor Ricca de linkerflank voor zijn rekening mocht nemen.

Het werd een droomstart voor de bezoekers. Al in de tweede minuut bereikte Lang Diatta met een prima gekruiste pass. Diatta schoot zijn zevende van het seizoen onder Beiranvand door. De reactie kwam er al snel. De trap van Juklerod zoefde langs de vingertoppen van Mignolet op de binnenkant van de paal.

Logische ruststand

Nog binnen het openingskwartier werd de thuisploeg herleid tot tien man. De Ketelaere werd onderuit getrokken door Gelin op weg naar doel en scheids Laforge koos nogal streng voor het rode karton. Geel had hier wellicht ook gekund, want Seck was mee in steun van Gelin. Een ideale wedstrijdsituatie natuurlijk voor Brugge: binnen het kwartier op voorsprong en met een man meer op het veld. Antwerp moest even bekomen van die dubbele opdoffer en probeerde compact te spelen, waardoor de bal voornamelijk in blauw-zwarte voeten vertoefde. Op het halfuur werd Miyoshi geofferd voor Buta om meer stabiliteit in de ploeg te brengen.

Het kwam het spelbeeld alvast niet ten goede. Het leek wel een handbalwedstrijd. Antwerp verdedigde in blok net voor de eigen rechthoek en Brugge liet de bal van links naar rechts gaan zonder veel diepgang te creëren. Voor de rust toch nog opwinding met twee keer Mignolet in de hoofdrol. Eerst kwam hij veel te ver uit, maar kon Refaelov niet profiteren. Vervolgens had hij de nodige moeite met een kopbal van Gerkens. Op slag van rust trapte Lang nog op de paal. Brugge met een kleine maar verdiende bonus de rust in.

Weer een vroege goal

Hetzelfde droomscenario in de tweede helft, want alweer sloeg Brugge vroeg toe. Een eenvoudige plaatsbal van Rits na een weggewerkte hoekschop zorgde voor de dubbele voorsprong. Het was overigens zijn 250ste wedstrijd in de Belgische eerste klasse. Meteen was alle spanning uit de wedstrijd. Het geloof bij de thuisploeg was weg. Ook Club had weinig zin om nog door te duwen.

De laatste competitiewedstrijden moest Brugge altijd hard werken om een resultaat te behalen. Dan is een rustige zondagmiddag in Antwerpen altijd welgekomen. Zeker aangezien er volgende week twee competitiewedstrijden op de planning staan. Donderdag trekt Club naar KV Mechelen, zondag komt AA Gent naar Jan Breydel. (JT)

Opstelling Antwerp : Beiranvand, Batubinsika, Gelin, Seck, Juklerod, Hongla (71’ Verstraete), Haroun, Miyoshi (30’ Buta), Refaelov (61’ De Sart), Mbokani, Gerkens.

Opstelling Club Brugge : Mignolet, Ricca, Kossounou, Mechele, Mata, Balanta (61’ Deli), Rits, Vanaken, Lang (78’ Okereke), De Ketelaere (90’ Badji), Diatta.

Gele kaarten : 50’ Hongla, 56’ Balanta, 78’ Batubinsika, 82’ Mbokani. Rode kaarten : 16’ Gelin.

Doelpunten : 2’ 0-1 Diatta, 49’ 0-2 Rits.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.