Lars Wallaeys fileert club van z’n hart, maar blijft optimistisch

Gewezen KVO-verdediger Lars Wallaeys, hier in mei 2012 in duel met Tomasz Radzinski, is goed voor 328 wedstrijden bij de Kustboys. (foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Nee, het draait eventjes niet bij KV Oostende: 0 op 9 en 25 tegendoelpunten na 14 wedstrijden. Toch zijn de signalen niet zó alarmerend als de cijfers doen uitschijnen. Gewezen KVO-verdediger Lars Wallaeys, goed voor 328 wedstrijden bij de Kustboys, ziet dat de kwaliteit van de vertrokken spelers niet is opgevangen. “Gelukkig is er nog trainer Blessin.”

Eerlijk is eerlijk: het geleverde spel en de inzet van KVO tegen OH Leuven waren ondanks de 1-0-nederlaag al beter dan in het gelijkspel tegen Sint-Truiden of de overwinning tegen Cercle Brugge. Maar na een goeie start staat KVO plots in de buik het klassement met 17 punten. “Eigenlijk hebben we geluk dat er veel ploegen zowaar nóg slechter doen”, ziet Lars Wallaeys, onder meer verwijzend naar rode lantaarn Beerschot (6 punten).

Pluim voor Hubert

“Je kan niet anders dan concluderen dat de kwaliteit van de vertrokken spelers – Hendry, Theate, Hjulsager, Sakala… – onvoldoende is opgevangené, gaat Wallaeys verder. “Vorig seizoen zag je spelers rondlopen waarvan je dacht: ‘Die gaat hier niet lang meer spelen.’ Dat gevoel heb ik nu niet. De afgelopen weken werden er geen punten gepakt tegen clubs waarvan je dat net wél verwachtte. Tegen Cercle Brugge liep het nog goed af, maar ik zag ze daar lange tijd geen enkele goeie pass geven. ‘Oei’, dacht ik bij mezelf, ‘wat is me dat hier allemaal.’ Als KVO een stabiel seizoen draait zonder grote problemen, mogen we dat echt wel als een succes beschouwen.”

Iemand die zeker een pluim de op de hoed verdient: keeper Guillaume Hubert. “Ik vind hem een zeer degelijke doelman. Tegen Zulte Waregem voorkwam hij erger en tegen Leuven pakte Hubert ook uit met een topsave. Ik vind hem belangrijk in het geheel en zeer stabiel keepen. Nu, iedereen maakt wel eens een foutje, hé – ik heb hem dit seizoen nog niet zien flateren – kijk naar Bodart en Mignolet in Club versus Standard vorig weekend.”

Blessin

“Ik hoop dat trainer Alexander Blessin nog lang aan boord blijft”, gaat Wallaeys verder. “Als de spelers een hoge intensiteit aan de dag leggen, is dat dankzij de coach die de lat hoog legt en de spelers verplicht tot de laatste snik te gaan. Dankzij de principes en de richtlijnen van Blessin valt de positie in het klassement nog mee. Iemand die zegt: ‘Zó doen we het, zó gaan we spelen’, daar voel je je als speler comfortabel bij.”

“Zoals gezegd, ik hoop dat Blessin nog eventjes aan de kust blijft. Maar ik zag al het scenario opdoemen waarbij hij de opvolger zou worden van Brian Priske bij Antwerp, in het geval de ‘Great Old’ zou verloren hebben van Anderlecht.”

Jeugd

Lichtpunt dit seizoen: de doorbraak van jongeren als Siebe Wylin, Manuel Osifo en Thijs Coninckx. Allemaal combineren ze topsport met onderwijs via het traject Edufoot aan de middelbare school Athena, waar Wallaeys in het directieteam zit. “Die jongens doen het zeer goed, daar mogen we écht trots op zijn – zo vond ik Wylin één van de betere tegen OHL. Het toont aan dat het zinvol is om te investeren in jeugd en dat de samenwerking van sport en onderwijs vruchten afwerpt. Makkelijk is het zeker niet. Met Club Brugge, Cercle, Kortrijk en Zulte Waregem vissen we allemaal in de talentenpoel van West-Vlaanderen. Maar wij kunnen ze overtuigen door de unieke combinatie van onderwijs en voetbal. Bijna geen enkele profclub kan zo’n verhaal voorleggen.”

”We krijgen ook de steun van coach Blessin, die de jongeren niet zomaar in z’n kern opneemt. Als hij ziet dat ze bijvoorbeeld onvoldoende ‘high intensity runs’ doen, stuurt Blessin ze terug naar de beloftenkern, ook al kunnen ze goed sjotten, hé. Kortom: zo zie je dat er toekomst is na Jelle Bataille, Robbie D’Haese en Rocky Bushiri. Vergis je niet, er lopen nog goeie jongens rond met bijvoorbeeld Mo Berte en Preben Stiers (uitgeleend aan Den Bosch in Nederland, red.), Jordy Brock, Yari Brachet en Louis Broché.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.