Lamkel Zé nekt Cercle in slotfase, groen-zwart alleen laatste

Voor de tiende keer dit seizoen verliest Cercle met het kleinste verschil. Uitgerekend Lamkel Zé maakte het doelpunt. Groen-zwart staat nu alleen laatste.

Didier Lamkel Ze trok zijn truitje uit na zijn goal.©DIRK WAEM BELGA
Didier Lamkel Ze trok zijn truitje uit na zijn goal.©DIRK WAEM BELGA

Met een 4 op 36 zag het rapport met een verplaatsing naar het stamnummer 1 er niet echt goed uit. Trainer Clement kreeg vorig weekend het bezoek van een delegatie uit Monaco en bleef buiten schot. “Je probeert als coach steeds om een match te winnen en dan moet je beslissingen nemen die goed uitdraaien en dan weer niet”, gaf hij aan bij de vervanging van Hazard tegen Standard, met het gekende vervolg.

Na nauwelijks één training bij zijn nieuwe werkgever zat Van der Bruggen op de bank bij Cercle, net als die andere nieuwkomer, de spits Denkey. Naast Hazard, die er dus in het geheel niet meer bij was, begon Vitinho opnieuw op de bank. In zijn plaats kwam Velkovski. De Bulgaar was tegen Standard licht onzeker en bleef daarom aan de kant. In het middenveld kwam Hoggas terug in de ploeg.

Marcelin in tribune

Om aan voldoende Belgen te komen, want met enkel Vanhoutte in de basis en vijf landgenoten op de bank, moest Marcelin, ondertussen met vier gele kaarten achter zijn naam, in de tribune plaatsnemen. Centraal achterin kregen Taravel en Bates opnieuw de voorkeur. “Zij vormen een solide duo”, aldus Clement in het vooruitzicht van deze wedstrijd. “Ze geven weinig weg, zeker in vergelijking met het verleden.”

Taravel, Bates en Marcelin krijgen nu wellicht wel de concurrentie van de Servische international Pavlovic, geleend bij AS Monaco. Hij trainde vandaag een eerste keer met de niet geselecteerden of zij die in Brugge bleven.

Enfant terrible aan de aftrap

De lijst met afwezigen bij de thuisploeg was bijzonder lang. In vergelijking met de wedstrijd op de vorige speeldag bij KAA Gent ontbraken Gélin, Miyoshi, Haroun, Hongla, Refaelov en Mbokani. Vercauteren werd de nieuwe coach van Antwerp en zag bij Cercle uit het jaar waarmee hij met groen-zwart kampioen werd enkel nog Hoggas en Taravel terug. In zijn ploeg bracht hij, zij het noodgedwongen, enfant terrible Lamkel Zé aan de aftrap, zij het als diepe spits. Verder was er een basisplaats voor Ampomah, Boya, Batubinsika en Verstraete. Mbenza, begin dit seizoen winnaar met twee goals voor Cercle in de heenmatch, zat op de bank bij de Great Old.

Geen doelpunten echter na een toch wel povere eerste helft. Beide teams hielden elkaar in evenwicht. Cercle kon een keer echt dreigen via Vanhoutte. De middenvelder kreeg na een balrecuperatie en een vlotte combinatie de ruimte om te trappen. Doelman Beiranvand moest in twee tijden de bal klemmen. Cercle deed het tot dan eigenlijk niet onaardig, het liet de bal goed rondgaan, maar in de zone van waarheid liep het net als in de voorgaande matchen te vaak fout.

Goede organisatie

De organisatie van Antwerp stak ondanks de vele andere spelers goed in elkaar, iets wat trainer Vercauteren in zijn periode bij Cercle ook meermaals liet zien. De thuisploeg was in de eerste helft misschien het dichtst bij de openingstreffer. Na een hoekschop kon Didillon de bal niet volledig klemmen en zo kon Gerkens van dichtbij uithalen. De middenvelder zag de bal via Seck en de paal terug in de armen van de Cercledoelman belanden. Zo bleef de score bij de rust 0-0.

Geen wissels waren er bij de rust en in de aanvangsfase van de tweede helft mocht Lamkel Zé alleen op Didillon afgaan. De doelman dwong de spits naar de buitenkant, maar hij trapte hoog over. Het was overigens buitenspel. Na een uur spelen werden bij de thuisploeg met Buta en Juklerod twee nieuwe flankspelers ingebracht. Bij Cercle kwam Vitinho in de plaats van Vanhoutte. Even voor die wissel kon Hotic uithalen, maar via een verdediger van Antwerp ging zijn schot net naast. De hoekschop die daarop volgde leverde niets op. Aan de overzijde probeerde Boya uit te halen, zijn schot ging over de kooi van Didillon.

Debuut Van der Bruggen

In minuut 70 maakte Van der Bruggen zijn opwachting, zijn debuut in het Cercleshirt. Misschien kon hij voor wat meer creativiteit zorgen, want veel opwinding kende de match tot dan niet echt. Tot vijf minuten voor tijd Lamkel Zé zijn duivels ontbood. Hij kreeg de bal in zijn loop van Boya en maakte er zo 1-0 van. Opnieuw verlies met het kleinste verschil voor Cercle, het tiende al dit seizoen. Het team van Clement staat nu laatste. Bij de fans geraakt het krediet van de trainer stilaan helemaal op. (ACR)

Antwerp- Cercle Brugge 1-0.

Cercle Brugge: Didillon, Velkovski, Taravel, Bates, Biancone, Vanhoutte (64’ Vitinho), Kanouté (71’ Van der Bruggen), Hoggas, Hotic (86’ Denkey), Musaba, Ugbo.

Doelpunt: 84’ Lamkel Zé 0-1.

Gele kaarten: 37’ Boya, 41’ Kanouté, 79’ Musaba, 92’ Bates.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.