“KVO speelt play-off 1, Cercle redt zich”

Cercle en KV Oostende speelden in februari tegen elkaar in de Beker van België.© BELGA
Cercle en KV Oostende speelden in februari tegen elkaar in de Beker van België.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Nog drie speeldagen, nog een eindsprint voor KV Oostende en Cercle Brugge die zich bloedstollend aankondigt. Houdt KVO (49 punten, 14 gewonnen matchen) Anderlecht (49 punten, 12 gewonnen matchen) af in de strijd om de vierde plaats? En wipt Cercle (29 punten) als zeventiende nog voorbij Moeskroen (30 punten) naar de redding? Ex-trainers Glen De Boeck en Dennis van Wijk zeggen allebei twee keer volmondig ja!

Glen De Boeck (49)

Trainer van Cercle Brugge tussen 2007 en 2010.

De Boeck zit sinds zijn ontslag bij Lokeren in november 2019 al anderhalf jaar thuis, maar heeft perspectieven. Buitenlandse, exotische zelfs waar hij best zin in heeft, én in België. Maar daar zegt hij liever nog niets over. Over de strijd van KV Oostende en Cercle Brugge heeft hij wel een pertinente mening.

“Beiden halen het straks. Oostende vooral dankzij het dankbare programma: Waasland-Beveren, Beerschot en Cercle Brugge. Dan is het programma van Anderlecht, al het hele seizoen wisselvallig, veel zwaarder: Antwerp, Club Brugge en STVV. Je kan wel zeggen dat Waasland-Beveren en Cercle, die allebei knokken tegen de degradatie, geen simpele opdrachten zijn, maar KVO is heel standvastig. Als je ziet hoe ze al de hele tijd door de competitie fietsen, heb ik ook geen schrik dat KVO zal problemen hebben met de stijgende druk. Ze gaan altijd uit van hun eigen sterkte, dat is een groot pluspunt. Net zoals in mijn eerste seizoen bij Cercle, toen eindigden we ook vierde: niks moet, alles kan.”

Glen De Boeck.© BELGA
Glen De Boeck.© BELGA

“Die gasten zijn ondanks de Gegenpressing , die veel vergt, ook fysiek nog steeds in orde, op dat vlak verwacht ik ook geen terugval. Er is al met veel lof gesproken over de harde voorbereiding van coach Blessin, maar in mijn tijd als speler gingen we voor het seizoen ook twee keer per week zwaar lopen in het bos. Nu ligt dat wat moeilijker, spelers vinden dat niet leuk, maar het is wel nog steeds nodig. Een goeie barometer is ook dat KVO nauwelijks met blessures kampt. Het is de Duitse aanpak, zoals Storck bij Moeskroen en bij Cercle ook toonde. Ik weet nog vanop een stage in La Manga met Anderlecht dat de spelers van Wolfsburg die eerste week geen bal mochten aanraken. Ik heb als coach ook altijd die parameter gehanteerd: wie niet de meeste kwaliteit heeft, kan wel fysiek beter zijn dan de tegenstander. Neen, Oostende pakt nog zes punten en dat zal volstaan.”

“Ik geloof ook dat Cercle het redt. Die zouden zich zelfs kunnen redden met 6 op 6 tegen Beerschot en OHL, dan mogen ze nog verliezen op Oostende. Twee keer thuis, al blijkt dat zonder publiek geen voordeel, enige tijd geleden werd er van de negen wedstrijden acht keer gewonnen door de bezoekers. Zelfs Club verloor dit seizoen al vier keer thuis. Maar bij Beerschot en vooral bij OHL zal de veer toch een beetje gebroken zijn. In Waasland-Beveren geloof ik sowieso niet meer, die pakken al veel te lang geen punten meer. Al zou winst tegen STVV in hun achterstallige match hen nog een boost kunnen geven. Want dan zijn ze weer met vier. En Moeskroen, nog tegen Charleroi, Antwerp en Club Brugge, zie ik toch niet veel meer halen. Dat is echt wel een heel zwaar programma, die drie ploegen willen ook nog veel punten pakken. Charleroi om nog in play-off 2 te geraken, en Antwerp en Club die beseffen dat de kloof in play-off 1 toch wordt gehalveerd. Het blijft moeilijk voorspellen, maar als ik naar de programma’s kijk, geloof ik dat Cercle zich zal redden.”

Dennis van Wijk (58)

3x hoofdcoach bij KVO tussen 1996 en 2020, 2x bij Cercle tussen 1998 en 2015.

De derde passage van Van Wijk bij KVO duurde nauwelijks twee maanden. Sinds maart 2020 oriënteert de Nederlander zich tussen zijn analistenwerk door steeds meer op zijn opdrachten als scout en consultant voor buitenlandse clubs. “Oostende was na de beschadigingspolitiek van KVO voor mij als coach de druppel teveel, eenmaal ik weer vrij kan rondvliegen, wil ik mij in mijn nieuwe job verder ontplooien.” In afwachting is hij ervan overtuigd dat zijn beide ex-clubs het redden.

“Ik kreeg bij KVO die laatste paar maandjes de trein niet meer op gang. Dat had zijn redenen: bijna failliet, de ene trainers- en voorzitterswissel na de andere, vechten tegen degradatie, overname, geen overname… het overspoelde de kleedkamer. Maar met de overname is er nu wel stabiliteit in de club. Je merkt ook nieuwe impulsen en je ziet de metamorfose bij de spelers die zich nu duidelijk beter voelen. Hjulsager, die vorig seizoen nog fysieke problemen kende, is daar maar één voorbeeld van. Anton Tanghe, die ik nog heb laten debuteren, is een ander voorbeeld. Net zoals nog meer eigen jongens. Coach Blessin, zogenaamd een laptopcoach , heeft de spelers duidelijk kunnen overtuigen, dat is toch wel heel knap. Dan blijkt het toch een voordeel als je van bij de voorbereiding kan beginnen.”

Dennis van Wijk.© BELGA
Dennis van Wijk.© BELGA

“Niemand dacht dat ze het zouden volhouden, maar dan scoren ze toch weer in de allerlaatste seconde… Misschien hadden ze wel eens een beetje geluk, maar dat dwing je af. Ze zijn fysiek en mentaal echt heel sterk. Belangrijk is nu de voetjes op de grond te houden. Maar er zal nu wel wat meer druk zijn, in de kleedkamer zijn ze ongetwijfeld al enige weken bezig over play-off 1. Geen man overboord als ze het niet halen, maar het zou wel een teleurstelling zijn. Maar de verbetenheid in die groep is zo groot, ik zie ze die vierde plaats niet meer uit handen geven. Ze moeten nu vooral zorgen dat hun belangrijke spelers fit blijven. Dat is ook een voordeel tegenover Anderlecht: ze hebben tijdens het interlandweekend veel minder spelers moeten afstaan. Ik denk dat voor KVO zelfs 4 op 9 voldoende kan zijn. Want Anderlecht zal tegen Antwerp, Club Brugge en STVV toch niet méér punten halen? Daarvoor hebben ze echt te weinig kwaliteit. En dat heeft alles te maken met hun foute aankopen. Oké, er is geen geld, maar dat is er bij KVO ook niet en die deden wel gelukte transfers. Dan moet je creatiever zijn. Dat kan je Kompany wel aanwrijven. Nu maakt hun keeper, Wellenreuther, teveel fouten. Met Sardella en Murillo op rechts achterin en Lawrence en Mychaylychenko op links hebben ze veel te zwakke flankverdedigers, Josh Cullen is een middenvelder voor Kortrijk maar niet voor Anderlecht, Amuzu heeft één goal en één assist, geloof ik… Enzovoort. Een doorsneeploeg met een goeie spits, dat is het. Veel ploegen zijn gewoon beter. En standvastiger. Ook Oostende. Die eindigen er dan ook boven, denk ik.”

“Cercle zal het ook wel redden. Al hebben ze, net als Waasland-Beveren, weer niet geleerd van het verleden. Met dat verschil dat Waasland-Beveren almaar ondermaatse spelers aantrekt, terwijl ik bij Cercle echt wel veel spelers zie met talent, in een mooie mix zelfs met eigen spelers. Ze hebben alleen nog een rustpunt op het veld nodig. Dat zou Hannes Van der Bruggen moeten zijn, maar dat zag ik toch nog niet. Maar een Mexicaan als technisch directeur die het Belgische voetbal niet kent, dat begrijp ik niet. De gesloten en fysiek krachtige Belgische competitie is echt wel moeilijk, dat merk je ook aan de vele buitenlanders die het hier niet gemakkelijk hebben. Ook al ben je eigendom van Monaco, een technisch directeur moet gepokt en gemazeld zijn in het Belgische voetbal. Zelfde bedenking bij de keuze van de coach, na Laurent Guyot volgde Paul Clement. Terwijl heel weinig Engelse coaches, veelal old school , in het buitenland slagen. Nu hebben ze met Yves Vanderhaeghe gelukkig wel de juiste keuze gemaakt. Hij kent het klappen van de zweep, weet perfect hoe hij de tegenstanders moet aanpakken… Daarom denk ik dat ze het redden. Gewoon omdat ze veel meer kwaliteit hebben dan Waasland-Beveren. En bij Moeskroen is er elk jaar wel wat aan de hand. Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken, maar dat kan toch niet blijven duren? Ik denk: Cercle op de 16de plaats, Moeskroen voorlaatste en Waasland-Beveren laatste. Dat hoop ik tenminste.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.