KVO moet in cruciaal weekend hele defensie herschikken

Het wordt puzzelen voor coach Alexander Blessin.©JASPER JACOBS Belga
Het wordt puzzelen voor coach Alexander Blessin.©JASPER JACOBS Belga
Redactie KW

Ein Rätsel lösen. Ook wij moesten even het Duitse werkwoord voor ‘puzzelen’ opzoeken in het betere woordenboek. Coach Alexander Blessin en zijn trainersstaf zullen alvast het betere denkwerk moeten verrichten om Beerschot zondagavond partij te geven. De volledige defensie van KV Oostende moet worden herschikt, vooraan liggen Kvasina en Thiam met elkaar in balans om de geschorste Gueye te vervangen.

Al een heel seizoen lang bleef KV Oostende goed gespaard van lange blessures en schorsingen. En net nú, in de absolute slotfase van de reguliere competitie en in volle strijd voor Play-off 1, moeten Blessin en co een volledige defensie herschikken. Niet één, niet twee, maar drie vaste verdedigende waarden zijn out.

Voor Jack Hendry komt Beerschot allicht te vroeg. De Schotse international heeft nog te veel last van de knie. Frederik Jäkel moet dan weer een schorsing uitzitten voor zijn rode kaart tegen Waasland-Beveren. En Anton Tanghe zal hoogstwaarschijnlijk niet tijdig een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Is het ook niet cynisch dat Ari Skulason nét vorige week nog transfereerde? Stom toeval natuurlijk, maar nu had KVO de IJslandse krijger absoluut kunnen gebruiken.

Und jetzt? Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Blessin zal vasthouden aan zijn intussen bekende 3-5-2-formatie. In zo’n geval zou hij naast Brecht Capon en Arthur Theate pakweg Kevin Vandendriessche centraal moeten droppen. Dat gebeurt enkel in absolute noodsituaties. Blessin zal allicht kiezen voor een achterhoede met vier spelers, een systeem dat hij veelvuldig in oefenmatchen en op training uittest.

Nu had KVO de IJslandse krijger Skulason nog goed kunnen gebruiken

Het leidt geen twijfel dat Capon en Theate het hart zullen vormen. Theo Ndicka dan maar op linksback? De Fransman speelde tegen Beveren ruim een half uur, meteen zijn eerste minuten sinds midden december. Verder heeft hij nog niet al te veel potten gebroken, maar misschien heeft Theo de boodschap van de trainers inzake positiespel en inzicht begrepen. Áls Theo speelt, zou Robbie D’Haese – toch een voorbeeld van flexibiliteit en inzet – hoger gaan spelen en mee de voorhoede vormgeven.

Want ook vooraan moet Blessin schuiven en bijsturen. Makhtar Gueye is na zijn rode kaart van vorig weekend twee matchen geschorst. De club ging niet in beroep tegen de schorsing. Marko Kvasina en Mamadou Thiam liggen met elkaar in balans om Gueye af te lossen en naast Fashion Sakala te spelen.

Belangrijke pion

Kvasina is kopbalsterk en meer een pivot , Thiam beschikt over meer technisch en balvastheid. Wie het ook wordt, het gemis van Gueye mag niet onderschat worden. Met zijn 11 competitiegoals in 31 wedstrijden is hij een belangrijke pion. De Senegalees had als persoonlijk doel om minstens 15 keer raak te schieten. Met zijn twee bekerdoelpunten erbij, is dat objectief binnen handbereik. Maar het zal in de play-offs moeten gebeuren. Maar wordt dat PO1 of PO2? Zondagavond rond 22.30 uur zijn we weer wat wijzer. (Timmy Van Assche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.