KVO knokt zich miraculeus naar overwinning tegen vicekampioen Genk

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Onwaarschijnlijk. KV Oostende moest tegen Racing Genk grotendeels de wet van de sterkste ondergaan, maar wist tóch de volle buit mee te graaien. De Kustboys kwamen 2-0 en 3-2 achter, maar wisten zich steeds terug in de match te knokken. En zo is die thuisnederlaag van vorige week meteen doorgespoeld.

Vorig jaar pakte Racing Genk slechts één puntje tegen KV Oostende. In Limburg werd het 2-2, KVO blikte de vicekampioen en bekerwinnaar thuis in met 3-1. Maar vorig seizoen is niet meer van tel. Coach Alexander Blessin moest zijn spelers op scherp zetten na de zware 0-3 van vorige week tegen Charleroi. D’Haese ging op links spelen in plaats van Ndicka, Capon nam zijn stek op rechts in. De nieuwe spits Thierry Ambrose zat meteen op de bank, net als Evangelos Patoulidis en Mohamed Berte. Arthur Theate zat niet in de kern. Hij en KV Oostende zijn zo goed als rond met het Italiaanse Bologna voor een miljoenentransfer.

De match begon swingend met dreiging aan beide kanten. KVO pakte uit met enkele goeie combinaties en hoog stoorwerk. Het leverde na vijf minuten een weliswaar wilde knal naast doel op van Gueye, Boonen zag een gekraakt schot makkelijk gepareerd. Genk daarentegen zorgde een paar keer voor een heet standje voor de goal van Hubert, onder meer via Cyriel Dessers en Theo Bongonda.

Gaandeweg nam Genk het over. Niet voor het eerst kwamen de Limburgers opzetten langs de Oostendse linkerflank. Mike Trésor Ndayishimiye – Trésor voor de vrienden – kon voorzetten en een inlopende Heynen knikte vrij simpel binnen. Ook daarna hielden trainer John Van den Brom en de zijnen de partij makkelijk onder controle, een tweede treffer kon niet uitblijven. KVO gaf Genk ook enorm veel ruimte. Op het half uur: Hendry gaat onder een lange bal door, Dessers snelt met de bal aan de haal en schotelt Bongonda een simpele goal voor. De kustdefensie stond op lemen benen.

Maar net wanneer je het niet verwacht, scoort Oostende de aansluitingstreffer. Rocha knokt zich bij de bal en speelt met de tip van de schoen Capon aan. Met veel geluk kapt de Oostendenaar z’n dichtste belager uit om de immer zwoegende Kvasina het eerste KVO-doelpunt van het jaar te laten maken. Een opsteker van jewelste, al moest Capon niet veel later geblesseerd naar de kant.

KVO trok het goeie gevoel na rust meteen door. Kvasina kopt een hoekschop door en Gueye knikkert binnen. Het sein voor Genk om de gashendel opnieuw volledig open te draaien. Onder meer Ito en Bongonda namen Hubert onder vuur, KVO stond met de rug tegen de muur. Op het uur kreeg Genk waar het aanspraak op maakte. Bongonda – toch niet van de grootste – kopt tussen de grote verdedigers van KVO in doel. Meteen erna liet Blessin z’n nieuwe spits Thierry Ambrose invallen, een zéér misnoegde Gueye ging naar de kant. En zowaar: op hoekschop knikkert Ambrose de bal via de hand van Vandevoordt binnen. De Fransman scoorde de voorbije twee seizoenen amper één keer voor het Franse Metz, maar heeft bij Oostende nauwelijks een paar minuten nodig.

Weer kwam Genk opzetten. Dessers schoot eerst voorlangs, niet veel later kopte hij volledig vrijstaand pardoes op Hubert. De Oostendse goalie zag de ene na de andere voorzet voor zijn neus passeren en het was continu alle hens aan dek. Geheel tegen het spel in, kreeg KVO de Luminus Arena stil. Rocha wou in de vlucht op doel besluiten, maar raakte de bal compleet verkeerd. ’t Is te zeggen: zijn slecht schot bleek een prima voorzet. Jäkel zette er zijn kop tegen en hopsakee, KV Oostende zowaar 3-4 op voorsprong. Wat een ongelooflijk zotte partij voetbal.

Beide ploegen gooiden alles in de strijd: Genk offensief, KVO defensief. In een razend spannende slotfase wist de kustploeg de drie punten alsnog vast te houden. Op de Oostendse bank was een enorme vreugde-explosie vanuit Limburg tot aan de kust te horen. Toch moet er te midden van de euforie ruimte zijn voor realisme: achterin was Oostende zeer kwetsbaar en is bijsturing absoluut noodzakelijk. (TVA)

Goals: 20’ Heynen (1-0), 30’ Bongonda (2-0), 32’ Kvasina (2-1), 49’ Gueye (2-2), 59’ Bongonda (3-2), 62’ Ambrose (3-3), 79’ Jäkel (3-4)

Genk: Vandevoordt, Preciado (81’ Muñoz), Sadick, McKenzie, Arteaga, Ito, Hrošovský (81’ Thorstvedt), Bongonda, Heynen, Trésor, Dessers (bank: Leysen, Toma, Eiting, Muñoz, Oyen, Paintsil, Lucumi, Thorstvedt)

Oostende: Hubert, D’Haese, Jäkel, Hendry, Medley, Capon (39’ Ndicka), Rocha, Boonen (86’ Bätzner), D’Arpino, Kvasina (86’ Tanghe), Gueye (60’ Ambrose) (bank: Schelfhout, Ndicka, Tanghe, Bätzner, Ambrose, Patoulidis, Berte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier