KVO hijst zich naar vierde plaats na penaltyfeest tegen Genk

Arthur Theate scoorde de 3-1.© (Foto BELGA)
Arthur Theate scoorde de 3-1.© (Foto BELGA)
Redactie KW

KV Oostende heeft een uitstekende zaak gedaan in de race voor Play-Off 1. Het klopte Racing Genk met 3-1 en komt zo naast Anderlecht op de vierde plaats, slechts op één punt van Genk. De Kustboys kwamen snel op achterstand, maar wisten met veel karakter en inzet het Genkse doelpunt uit.

KVO versus Genk werd zaterdag nog uitgesteld door een bevroren strook op het veld, nu was het met 10 graden zeer aangenaam. Bij Oostende moest Jack Hendry nog wat bekomen van corona. De Schot begon op de bank, Brecht Capon ging centraal spelen. Nick Bätzner behield op het middenveld het vertrouwen. Bij Racing Genk kiest trainer John van den Brom voortaan voor Maarten Vandevoordt onder de lat ten nadele van Danny Vukovic.

Na vijf minuten een eerste keer opschudding. Een doorgebroken Bongonda wordt door KVO-goalie Guillaume Hubert tegen de grond gewerkt in het strafschopgebied. De Genk-aanvaller raakte daarbij het hoofd van de keeper, die nochtans zijn handen snel probeerde terug te trekken. Ref Wim Smet wees na tussenkomst van de VAR naar de stip, Paul Onuachu klaarde de klus door rechtdoor te trappen.

Genk zocht en vond veel ruimte in de rug van de Oostendse defensie. Tanghe en Bataille moesten tot twee maal toe een scherpe tegenprik van de Limburgers onschadelijk maken. KVO kon geen grote of open kansen versieren ondanks meer balbezit, de veldbezetting van Genk klopte. Tot Cuesta onoordeelkundig Makhtar Gueye onderuit haalde in de zestien. De Senegalees trapte de bal zelf net buiten het bereik van de keeper en de bordjes hingen weer gelijk. Nog geen minuut later claimde Oostende nog een penalty, toen Sakala tegen de grond werd gewerkt. Weer kwam de VAR tussen, weer ging de bal op de stip en wéér scoorde Gueye met een prima knal – wat een ommekeer, Genk was van slag. Het had zelfs 3-1 kunnen staan, maar Hjulsager en Sakala speelden een omschakelingsmoment net niet goed uit.

Robbie D’Haese, die nochtans Bongonda goed uit de match hield, moest begin tweede helft naar de kant en zo ging Arthur Theate op linksachter spelen. Genk ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en duwde KVO terug op eigen helft. Onuachu, toch niet van de kleinste, kwam zowaar een teenlengte te kort om een voorzet binnen te werken. Het doelpunt viel echter aan de overkant: Theate kon vrij aanleggen en ramt de bal met zijn linkse voet prinsheerlijk in de verste hoek. Bondscoach Roberto Martinez zocht nog een linksvoetige centrale verdediger voor bij de Rode Duivels, niet?

Racing Genk zette alles op alles en bracht met Cyriel Dessers een extra spits. Een knal tegen de paal van Munoz wakkerde de Limburgese hoop weer aan, anderzijds had Mamadou Thiam zijn eerste Oostendse goal kunnen scoren, maar hij knalde eerst recht op Vandevoordt en daarna nog eens over. De voorsprong kwam niet meer in het gedrang en Oostende doet zo een uitstekende zaak in de strijd om plek in de play-offs.

(TVA)

Goals: 10’ Onuachu (0-1, pen.), 21’ Gueye (1-1, pen.), 27’ Gueye (2-1, pen.), 58’ Theate (3-1)

KV Oostende: Hubert, Tanghe, Theate, Capon, D’Haese (49’ Hendry), Bataille, D’Arpino, Bätzner (73’ Vandendriessche), Hjulsager, Gueye (86’ Kvasina), Sakala (73’ Thiam) (bank: Castro, Hendry, Marquet, Boonen, Thiam, Kvasina, Vandendriessche)

Racing Genk: Vandevoordt, McKenzie, Ito (77’ Preciado), Heynen, Bongonda, Toma, Onuachu, Uronen, Munoz (77’ Oyen), Thorstvedt (64’ Dessers), Cuesta (36’ Lucumi) (bank: Vukovic, Wouters, Arteago, Dessers, Hrosovsky, Limbombe, Oyem, Lucumi, Preciado)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier