KV Kortrijk moet sensibiliseringsactie opzetten voor fans

© Belga

Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft beslist dat Antwerp, KV Kortrijk en Sporting Charleroi een alternatieve straf in de vorm van een sensibiliserende campagne moeten uitvoeren tegen het wangedrag van hun supporters. Lukt dat niet, staan daar boetes en straffen als partiële sluiting van tribunes tegenover.

De Great Old houdt de straf over aan een incident tijdens de topper tegen Club Brugge (24 oktober, 1-1). In het slot van de wedstrijd belandden een aantal bekertjes en (deels gevulde) flesjes in het doelgebied van Club-keeper Simon Mignolet.

Omdat Antwerp niet aan zijn proefstuk toe is, legde het Disciplinair Comité een drietrapssanctie op. Zo ontving het stamnummer 1 een boete van 2.000 euro en werd ook een openstaande voorwaardelijke boete van 2.000 euro (wegens pyro tegen OHL) tot uitvoering gebracht.

Daarnaast moet Antwerp de rest van het seizoen een sensibiliseringsactie op poten zetten. Voor de aftrap en voor aanvang van de tweede helft moet de stadionspeaker nultolerantie tegenover wangedrag prediken. Die boodschap moet ook op de LED-boarding verschijnen. Als de Great Old die verplichting niet naleeft, wordt de maximumboete opgelegd en zal een deel van tribune 4 (vakken BSFC, BSFD, BSFE en BFSF) gesloten worden voor één thuismatch. Uit dit vak werden de bekertjes en flesjes richting Mignolet gegooid.

Hele seizoen

Voor KV Kortrijk geldt dezelfde sensibiliserende straf. Als de campagne niet het hele seizoen wordt voortgezet, zal de volledige tribune 2 (achter doel) voor een match gesloten worden. Daarbovenop ontvingen de Kerels een boete van 3.000 euro. De sanctie is het gevolg van supportersongeregeldheden in de thuismatch tegen KV Oostende (1-0) eind oktober. In de spionkop werd meermaals een rode rookpot ontstoken.

Tot slot legde het Disciplinair Comité dezelfde alternatieve straf op aan Sporting Charleroi, omdat er op bezoek bij Seraing (22 oktober, 1-3) rookbommen werden afgeschoten voor de partij en tijdens de wedstrijd na de 0-1 en de 0-2 van de Carolo’s. Bovenop de verplichte sensibiliseringscampagne – op straffe van 5.000 euro boete en partiële sluiting van de tribunes – wordt Charleroi een effectieve boete van 2.000 euro opgelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier