https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kustploeg leeft ontspannen toe naar topper tegen anderlecht: “KV Oostende zit opnieuw in het winnende straatje”

Brecht Capon droeg voor de tweede keer dit seizoen de kapiteinsband en scoorde de 2-0 tegen Beerschot, zijn eerste treffer dit seizoen. (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

De overwinning tegen Beerschot afgelopen weekend (3-1) geeft KV Oostende de nodige zuurstof. Met een negende plaats staan de Kustboys op een rustige plek in de subtop. Bij winst tegen Anderlecht wippen ze zelfs over de ‘Mauve’ – al denkt coach Alexander Blessin daar niet aan. Andere vraagstukken: welke formatie kiest de trainer? En wie draagt de aanvoerdersband?

Akkoord, we zijn nog maar acht speeldagen ver, maar tussen de eerste plaats van Club Brugge en de positie van KVO zitten slechts vijf punten – een habbekrats in het voetbal. Maar de wereld had er voor de kustploeg helemaal anders kunnen uitzien, had het thuis tegen Beerschot verloren of gelijk gespeeld.

“Uiteraard ben ik vandaag een tevreden coach. Voor aanvang van die wedstrijd verloren we al drie keer op rij. Dat we met Jack Hendry en Arthur Theate twee heel belangrijke spelers zagen vertrekken in het slot van de transferperiode, maakte het niet makkelijk”, beseft coach Blessin.

“Nu zitten we terug in het winnende straatje. De vroege penalty tegen Beerschot deed ons zelfvertrouwen goed, ik zag enkele prima aanvallen en momenten, uitstekende druk op de bal in balverlies.”

“Na de rust en de 2-0-tussenstand hadden we het wel moeilijk. We zakten diep terug en gaven de tegenstander veel ruimte, terwijl Beerschot van systeem veranderde en hun flanken goed aanspeelde. We hadden twee, drie kansen om verder uit te lopen, maar wisten dat pas later in de match te benutten. Na de 3-1 merkte ik toch wat nerveuze laatste momenten op. Kortom: als we ónze stijl spelen, kunnen we mooi voetbal brengen en wedstrijden winnen. Het is belangrijk dat de jongens dat duidelijk zien.”

3-5-2/4-3-3

Blessin en de technische staf wisten de tegenstander te verblinden door voor het eerst dit seizoen van formatie te veranderen van bij de aftrap. Geen 3-5-2 , maar zowaar een 4-3-3 met centraal Anton Tanghe en Freddie Jäkel, Theo Ndicka op links en Brecht Capon op rechts. Nochtans gebruikt de trainer die opstelling met vier achterin quasi alleen voor beker- of oefenmatchen, of in uiterste nood.

“Jack Hendry is vertrokken en Zech Medley was pas hersteld van corona, waardoor hij nauwelijks twee dagen voluit kon trainen”, legt de trainer uit. “Alfons Amade trainde de afgelopen tijd zeer goed. Hoewel hij als joker op de rechterflank depanneerde, is Alfons creatief en kan hij op verschillende plaatsen spelen. Zijn beste stek? De ‘zes’”, legt Blessin diens basisplek uit.

“Heb je gezien hoeveel baloverwinningen hij liet optekenen tegen Beerschot? Zijn dynamische manier van spelen, bewegen en vooruit denken… Ach, hij heeft veel in zich.”

Alfons Amade zelf was opgetogen met z’n wedstrijd en eerste doelpunt in Oostendse loondienst. “Als verdedigende speler scoor ik niet zoveel en mijn eerste gedachte is om geen tegengoal te slikken”, vertelt de 21-jarige Duitser.

“Ik werk hard en probeer het beste van mezelf te geven tijdens elke trainer. Ik wil de trainer tonen dat hij op me kan rekenen, waar hij me ook opstelt – rechtsback of op het middenveld.”

Blessin: “Kijk, ik hou ervan om in een 3-5-2 te spelen, maar ik wil ook flexibel met mijn spelers kunnen omspringen. Tegen Beerschot was een 4-3-3 de beste beslissing, maar misschien verander ik dat weer voor de pot tegen Anderlecht”, knipoogt Blessin.

Vaste kapitein?

In de marge van de opstelling is er nog de vraag: wie is nu dé vaste kapitein van het elftal? Wie draagt de aanvoerdersband? Jack Hendry droeg de kapiteinsband tot en met zijn laatste wedstrijd voor KVO, thuis tegen Zulte-Waregem. Daarna, tegen Club Brugge en Beerschot, viel Brecht Capon de eer te beurt.

“Finaal is het niet zo belangrijk wie dé vaste aanvoerder is”, sust Brecht Capon. “Zolang iedereen maar aan hetzelfde zeel trekt, is het allemaal gelijk. Nu ben ik het, maar ook Guillaume Hubert en Maxime D’Arpino kunnen die rol op zich nemen. Ons elftal telt geen roepers, maar dat moet niet noodzakelijk. Het is een kwestie van het goeie voorbeeld te geven op én naast het veld.”

“Aangezien er veel kwalitatieve spelers zijn vertrokken, moeten andere jongens nu opstaan. Dat ik de band mag dragen, is een teken van appreciatie van de groep en coach.”

“In de eerste helft van vorig seizoen speelde ik niet vaak, maar ik ben me altijd blijven inzetten. In de tweede seizoenshelft heb ik mijn waarde getoond.”

“Ik zal altijd mijn steentje bijdragen en me professioneel opstellen. In goeie en mindere momenten zal ik er staan. En ja, om dan zoals afgelopen zaterdag te mogen scoren als kapitein, doet extra deugd.”

Toppertje

Met de komst van Anderlecht zondagavond speelt KVO zowaar een wedstrijd om zich helemaal in de top van het klassement te nestelen.

Wees er maar zeker van dat Blessin en co azen op revanche. Vorig jaar werd in eigen stadion 2-2 gelijk gespeeld ondanks een dubbele voorsprong – goals van Robbie D’Haese en Makhtar Gueye –, en in de hoofdstad werd met 2-1 verloren. Punten die, achteraf bekeken, op het eind van vorig seizoen beslisten over deelname aan Play-off 1.

“Anderlecht wordt nu weer een heel ander verhaal: ze zijn goed op dreef, onder meer Anouar Ait El Hadj en Yari Verschaeren zijn prima bezig. Wij tankten vertrouwen tegen Beerschot en leven ontspannen naar de wedstrijd toe.”

“Of we nu naar boven kijken in het klassement? Nee, hoor. Ons doel is en blijft om zo snel mogelijk uit de gevarenzone te blijven – daar is niks aan veranderd.”

Brecht Capon knikt: “Er zijn nog twee wedstrijden voor de nieuwe internationale break ingaat. Daarin willen we nog minstens één driepunter pakken.” Minstens. Na Anderlecht wacht nog een tripje naar Sint-Truiden.

(TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.