Kustboys Fashion Sakala en Makhtar Gueye: het olijkste aanvalsduo van eerste klasse: “Ik zou Makhtar het liefst overal meenemen”

Fashion Sakala en Makhtar Gueye vinden elkaar blindelings, op en naast het veld. “Toen ik online beelden bekeek van Makhtar, wist ik meteen dat we een goed team zouden vormen.”© Kris Van Exel
Fashion Sakala en Makhtar Gueye vinden elkaar blindelings, op en naast het veld. “Toen ik online beelden bekeek van Makhtar, wist ik meteen dat we een goed team zouden vormen.”© Kris Van Exel
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het succes van het sensationele KV Oostende, zowaar op weg naar een Europees ticket, is in niet geringe mate te danken aan het onnavolgbare aanvalsduo Fashion Sakala en Makhtar Gueye, samen al goed voor 24 goals. Ze verstaan geen woord van elkaar, vieren hun goals op een luchtgitaar en maken soms ruzie als kinderen. Maar ze zijn gek op elkaar, de kleine spits en de grote pivot. Verslag van een soms hilarisch dubbelgesprek.

Bram, de perschef van KVO, vroeg het wel drie keer: “Weet je zeker, die twee samen? Ze verstaan elkaar voor geen woord, hé.” Fashion Junior Sakala (23) spreekt vlot Engels – hij leerde het als tiener in de Zambiaanse voetbalschool waar hij dankzij zijn vader, altijd zijn held gebleven, en een weergaloze testmatch waarin hij na een fietstocht van zeven uur acht keerde scoorde, zijn talent ontwikkelde. Maar hij spreekt geen Frans.

Zijn maat voorin, de Senegalees Makhtar Gueye (22) spreekt geen woord Engels. Frans is zijn tweede moedertaal. Het zijn bovendien twee danig verschillende karakters. De kleine Sakala is het zonnetje in huis, de reus Gueye is dan weer vaak een donderwolk. En toch zouden ze niet meer zonder elkaar kunnen. “Indien ik het kon, nam ik Makhtar overal mee”, zegt Sakala die einde contract is en deze week een overeenkomst bereikte van vier jaar met de Schotse topclub Glasgow Rangers.

We wisten het vooraf: dit wordt geen simpel dubbelgesprek. Waarbij elke vraag in het Engels én in het Frans moest worden gesteld, anders keken ze al te onbegrijpend of nieuwsgierig. En waarbij ze elkaar om beurten proestend op de billen sloegen. Dat ze zich amuseerden! Sakala, achteraf: “That was a good interview!”

Voetbaltaal is universeel, gaan jullie nu zeggen?

Gueye : “ Mais oui! Dat we elkaar buiten het veld niet verstaan, is op het veld geen enkel probleem. Daar voelen we elkaar meteen aan, daar zijn geen woorden voor nodig. Ik ben een targetspits die de ballen opvangt en ik weet meteen wanneer Fashion diep gaat. C’est s imple : ik hou de verdedigers af, zie in een flits waar Fashion beweegt en in mijn hoofd weet ik: nu gaat hij.”

Sakala : “En ik weet: als hij de bal heeft, moet ik zo of zo lopen. Daar wordt in de week natuurlijk ook vaak op getraind. Het zijn automatismen geworden. Dat loopt perfect. It’s a very good connection. Het is ook de eerste keer dat ik in een systeem speel met twee spitsen. Makhtar werkt hard voor mij, dat maakt het veel gemakkelijker.”

Gueye : “Bij Nancy speelde ik ook al in zo’n systeem, met Amine Bassi, maar het was toch niet hetzelfde. Amine was meer een nummer 10. Met Fashion loopt het perfect.”

Alleen als er een strafschop moet genomen worden, maken jullie heftig ruzie wie hem mag nemen. Gebeurde al twee keer.

Gueye (grinnikend) : “Dat is normaal. We willen allebei zoveel mogelijk goals maken.”

Sakala : “Dus ook op penalty. En als Makhtar nog niet gescoord heeft, is hij altijd slechtgehumeurd. Wanneer hij dan ook nog gewisseld wordt, lijkt hij kwaad op de hele wereld. Maar geloof me, dan is hij alleen kwaad op zichzelf. Ik kan in elk geval niet kwaad zijn op hem, want ik begrijp hem. En na de match is dat meteen vergeten. Maar het is geen competitie tussen ons om het meest goals te maken. Ik ben ook blij voor elke goal die Makhtar maakt. Ik vind dat hij het voor zijn eerste seizoen in België, in toch een moeilijke competitie, heel goed doet. Elf goals al, dat kunnen er niet veel zeggen.”

Gueye (glunderend, nadat de complimenten vertaald worden) : “Merci!”

Zo te horen zou je hem het liefst meenemen naar Glasgow?

(Dat heeft Gueye blijkbaar wel begrepen, beiden schieten in de lach)

Sakala : “Ik zou hem overal meenemen. He’s a good guy and a good attacker! Ik dank mijn sterk seizoen en wellicht ook mijn transfer in niet geringe mate aan hem en zijn fighting spirit . We zouden er véél killen !” ( schatert )

‘Tuer’, Makhtar. Leer jij Fashion soms ook wat Franse woorden? Propere, hé.

Sakala (ijverig) : “ Comment allez-vous?

(Precies op dat moment komt Bart Brackez, de teammanager, zeggen dat Makhtar straks nog eens moet langsgaan bij de leraar Engels)

Dat doet er mij aan denken: in de heerlijke docureeks ‘Kustboys’ op Play Sports vertelt Bart dat hij een halve dagtaak heeft aan Gueye. Er scheelt elke dag iets.

Gueye (onschuldig) : “Ik sta nochtans gelukkig in het leven.”

Sakala ( schiet meteen te hulp ): “Makhtar vergeet in het dagelijkse leven altijd alles. Een parkeerticketje kopen, bijvoorbeeld. En dan volgt er een boete! ( schatert ). He likes cars and driving, I think.

Gueye : “Mijn favoriete automerk is Mercedes.”

Sakala : “Mij interesseert dat niet, auto’s. Ik geef mijn geld liever uit aan andere zaken. Om mijn familie in Zambia te helpen, vooral.”

Maar met jouw Engels schiet het niet zo goed op, Makhtar?

Gueye : “ Mais oui! Luister: How are you? You come to my home?

Sakala : “ Well done , Makhtar! Hij leerde echt al bij. Ik ben de volgende dag de Franse woordjes die hij mij leert ook al vergeten. Ik woon alleen ( zijn vrouw Violet en dochter, ook Violet, wonen nog steeds in Zambia, red.) en ga vaak op bezoek bij Makhtar en zijn vrouw. Dan eten we samen. Makhtar is echt een betere kok dan ik. Bij hem thuis dan, als zij bij mij komen eten, kook ik beter!” ( billengeklets volgt )

Gueye : “Senegalees koken is gewoon heel anders dan Zambiaans.”

Sakala : “In Afrika houden we nu eenmaal aan onze eigen keuken. Maar ik moet zeggen dat ik momenteel niet veel bij hen mag gaan eten. Ramadan, hé. Makhtar is moslim en ik ben christen.”

Hoe lastig is dat voor een profvoetballer, Makthar? Een maand lang van zonsopgang tot zonsondergang niets mogen eten en drinken?

Gueye : “Het gaat wel, veel last ondervind ik daar niet van. Ik train gewoon mee met de anderen. ( al bleek hij vorig weekend niet 100 % fit, red. ) Het mag niet in je hoofd kruipen, dan valt het wel mee. Als moslim volg je gewoon de ramadan, het is een gewoonte.”

Jullie zijn allebei diepgelovig, Fashion zou zelfs vijf keer per dag bidden. Praten jullie onder elkaar veel over jullie geloof?

Sakala : “Niet zoveel. We respecteren elkaar, dat is het belangrijkste. Ik heb als christen ook geen enkel probleem met mensen die in een andere god geloven. Ik kom graag bij Gueye thuis, het is een gelukkig koppel, altijd blijgezind. Ze zijn hier een beetje mijn familie. En ik ben de kleine waar ze goed voor zorgen. ( schatert ) Dan spelen we heel vaak samen PlayStation.”

Gueye : “Daarin is Fashion de beste! Weet je wat we ook vaak samen doen? Zingen!”

(Sakala zet meteen in, Makhtar brult luid mee. Iets met Nananaa…)

Sakala : “Makhtar is ook een hele goeie deejay!”

Gueye : “Altijd Afrikaanse muziek!” ( zingt luidop verder )

Makhtar is echt een betere kok dan ik. Bij hem thuis dan. Als zij bij mij komen eten, kook ik beter! – Fashion Sakala over zijn spitsbroeder

Makhtar, ken jij het bijzondere verhaal van Fashion in Afrika? Dat hij in de jungle met zijn 18 honden ging jagen op impala’s en konijnen om te overleven met zijn vier zussen en twee broers, zo arm waren ze?

Gueye : Oui, je sais. Tout mon respect. Ik weet ook dat hij eerst nog twee jaar bij Spartak Moskou heeft gespeeld, maar er geen kansen kreeg. Tot Oostende hem er weghaalde.”

Sakala : “Ik herinner me vooral de koude in Moskou. Ik ben er eerst twee weken gewoon binnen gebleven. Ik was zo ongeveer van + 40° naar -20° Celsius verhuisd. Niet normaal man. Toen ik toch ging trainen, bloedde ik gewoon uit mijn neus. Van de koude. De coach zei: ga jij maar naar binnen .”

Gueye : “Die koude is voor ons toch een hele aanpassing. Ik herinner me nog wedstrijden waarin ik gewoon bevroor.”

Sakala : “Jij speelde voor Saint-Etienne, niet? Ik ga je nu iets vertellen dat je nog niet wist. ( Gueye kijkt onbegrijpend) Toen KVO bekendmaakte dat ze Makhtar Gueye hadden gekocht van Saint-Etienne, ben ik jou meteen op internet gaan opzoeken. Beelden van jouw wedstrijden. Ik kende jou niet, ik wilde weten welk type aanvaller ik naast mij zou krijgen. In de eerste oefenmatch hier zat ik nog in de tribune en kon ik je verder bestuderen. Je maakte een hele mooie goal, van buiten de 16 meter. You were so good! Ik wist meteen: we gaan een goed team worden.” (na vertaling begint Gueye te glunderen)

En nu wordt dat team uit elkaar gehaald.

Sakala : “Ik had veel opties. Van de top 5 uit de Franse Ligue 1, verschillende topclubs uit de Premier League. Maar ik maakte de beste keuze, denk ik. Ik ben KV Oostende zo dankbaar. Ook de nieuwe bestuurders, die mij vorige week nog bedankten voor wat ik hier heb gepresteerd en mij mijn transfer gunden. En ik ben de club heel dankbaar voor die drie seizoenen. They pushed me forward , maakten mij een betere voetballer.”

Misschien volg ik het parcours van Fashion en ontwikkel ik mij hier nog een jaar – Makhtar Gueye

Makhtar, ken jij Gert Verheyen?

Gueye : “Non.”

Misschien wel ‘s lands beste analist. Hij zei laatst: “Het profiel van Gueye is vrij uniek. Elke Belgische topclub zou een type spits met die kwaliteiten kunnen gebruiken.” Fashion was einde contract maar jij kostte KVO één miljoen euro en jouw marktwaarde is intussen meer dan verdubbeld.

Gue ye (haalt de schouders op) : “In mijn hoofd ben ik altijd klaar voor een stap hoger. Maar misschien volg ik nog even het parcours van Fashion en ontwikkel ik mij hier nog een jaartje. We zien wel. Maar ik moet zeggen dat mijn vrouw en ik heel graag in Oostende wonen.”

Sakala : “Oostende zal altijd een speciaal plaatsje in mijn hart hebben. Ik heb mij hier drie jaar thuis gevoeld, het is bijna alsof ik hier ben geboren. Als mijn vrouw en dochter naar Europa komen, komen wij hier zeker terug.”

Maar je wil ongetwijfeld afscheid nemen met een Europees ticket?

Sakala ( enthousiast ): “ Oh yes! Ik geef mij daar de komende matchen 200% voor. Ik wil achteraf trots kunnen zeggen: al verlaat ik de club, ik heb er alles aan gedaan. Het zou een heel mooi geschenk zijn, als ik hen dat kan geven. Voor mij zou het ook het mooiste afscheidscadeau zijn.”

Tot slot: zijn jullie zelf ook verbaasd dat KVO zo’n seizoen heeft neergezet?

Gueye : “Niet echt. Eerlijk: ik zag al snel hoeveel kwaliteit hier rondliep en welke impact de coach zou hebben.”

Sakala : “Ik was wel verbaasd. Ik stond toen op het punt de club te verlaten. Maar everything changed . En na een eerste gesprek was ik zeer onder de indruk van de nieuwe coach. Ik belde mijn vader en mijn manager: I stay ! Ongelooflijk wat daarna volgde. God, wat zou ik graag afscheid nemen met een Europees ticket!”

GUEYE OVER SAKALA: “HIJ HOUDT ALTIJD ZIJN ONDERBROEK AAN IN DE DOUCHE!”

Voor hoeveel goals zorgde Fashion dit seizoen al?

“13 goals en 4 assists.” ( juist )

Hoe groot is Fashion?

“1.73 m.” ( 1.80 m )

Wie is zijn favoriete voetballer?

Je sais! Ronaldo!”

Wat is zijn beste karaktertrek?

“Zijn groot hart. Un bon coeur. En dat hij zo graag goals maakt. ( schatert ) Maar dat is typisch aan elke aanvaller, zeker?”

Wat zou je aan hem willen veranderen?

“Eerlijk, ik zou niets negatiefs over hem kunnen zeggen. Of toch: hij houdt altijd zijn onderbroek aan onder de douche!” ( schatert )

Fashion Sakala en Makhtar Gueye.© Kris Van Exel
Fashion Sakala en Makhtar Gueye.© Kris Van Exel

SAKALA OVER GUEYE: “HIJ ZOU WAT MINDER IMPULSIEF MOGEN ZIJN”

Hoeveel goals maakte Makhtar dit seizoen al?

“11! En 1 assist in competitie en 1 in de beker!” ( juist )

Hoe groot is Makhtar?

( denkt diep na ) “1.90 m!” ( 1.95 m )

Wie is zijn favoriete voetballer?

I know! Ronaldo! Een fantastische voetballer, maar ook iemand die net als Makhtar hard werkt op het veld. Ik hou ook van de honger die Ronaldo toont, telkens hij op het veld komt. Hij is een voorbeeld voor iedereen.”

Wat is de beste karaktertrek van Makhtar?

“Hij is een goed mens. Altijd positief, op training, in de kleedkamer… En op het veld bewonder ik zijn werklust.”

Wat zou je aan hem willen veranderen?

“Daar moet ik al eens hard over nadenken. Hij zou misschien soms wel wat minder impulsief mogen zijn.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.