https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kévin Denkey vindt zijn voetbalgeluk bij Cercle Brugge: “Ik heb er alle vertrouwen in dat het straks goed komt”

Kevin Denkey scoorde al driemaal voor Cercle Brugge.©KURT DESPLENTER BELGA
Kevin Denkey scoorde al driemaal voor Cercle Brugge.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

In januari trok Cercle Brugge met de Togolese international Kévin Denkey een nieuwe spits aan. Hij ondertekende een contract voor drie en een half seizoen. “Er is voor hem maar een weg, rechtdoor. Kévin beschikt over een individuele actie waarmee hij iemand kan uitschakelen. Dat is weinig spitsen gegeven”, vindt zijn coach Yves Vanderhaeghe.

Ook al mocht hij voor de Croky Cup op Anderlecht en zondagavond in Genk als basisspeler starten, de voorbije weken ontpopte Kévin Denkey zich tot supersub. In acht invalbeurten scoorde hij twee keer in 83 speelminuten, terwijl hij in de Belgische beker één goal en één assist wist te verzamelen. “Het aantrekken van een spits was onze topprioriteit en Kévin stond bovenaan onze lijst”, verklaarde technisch directeur Carlos Avina bij de komst van de Togolees. “Kévin is niet alleen een talent, hij zal meteen een positieve impact hebben op het team.”

Kwaliteiten

Zowel op Anderlecht als op Genk speelde hij een eerste keer complementair met topschutter Iké Ugbo. “Kévin kan voorin de bal bijhouden, Iké is meer iemand voor de box, hij loopt ook meer in de rug”, klinkt het bij trainer Yves Vanderhaeghe. “Kévin is zeer offensief ingesteld, heel doelgericht en hij scoort zeer gemakkelijk. Dat is een kwaliteit van hem.”

Denkey is 20 jaar. Voluit heet hij Ahoueke Steeve Kévin Denkey. Al op 12-jarige leeftijd verliet hij zijn ouders en familie om in het gezelscha p van zijn oom in Frankrijk het voetbalgeluk te zoeken. “Voetbal is mijn leven, mijn passie”, opent de aanvaller. “Het voetbal in mijn geboorteland is goed, maar in Frankrijk kon ik beter evolueren. Ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn, maar ik heb die kans toch met beide handen gegrepen. Er was heel wat concurrentie, maar het geloof in mezelf om te slagen was bijzonder groot.”

Middenvelder

Denkey sloot zich aan bij Cascol Football, een kleine club in de buurt van Lyon, waar hij als middenvelder werd uitgespeeld. “Ik wilde voortdurend contact hebben met de bal, ik pikte geregeld een goal mee. Zoveel mogelijk scoren was mijn doel, maar ik wilde niet echt in de spits staan, omdat ik daar minder voeling kreeg met de bal. Zo bleef ik dus een middenvelder.”

Twee jaar later werd Kévin door een scout ontdekt en maakte hij deel uit van de jeugdwerking van Nîmes Olympique, waar hij zich toch verder als aanvaller ontwikkelde. Bij de U17 had hij Bernard Blaquart als trainer, tot vorig seizoen de hoofdcoach bij de Franse club uit de Ligue 1. Denkey maakte op jonge leeftijd zijn officiële debuut bij de hoofdmacht, maar hij had het echter niet zo gemakkelijk in Frankrijk. Hij bleef volharden en is nooit van zijn doel afgeweken om professioneel voetballer te worden. Een wens die in december 2018 werd ingewilligd. Denkey tekende bij Nîmes een profcontract tot juni 2021, maar kwam weinig aan spelen toe en zo volgde in januari 2019 tot het einde van het seizoen een uitleenbeurt aan AS Béziers, in de buurt van Nîmes.

“Ik ben nog ver verwijderd van de voetballer die ik wil zijn”

De jonge spits kwam op de buitenlandse radar te staan en genoot zo vorige zomer interesse uit Duitsland, van ondermeer Schalke 04, alsook van Club Brugge en daarna van Cercle Brugge. Denkey lag bij de Franse club nog onder contract tot deze zomer, maar was mede door die buitenlandse interesse niet van plan om te verlengen. Veel opportuniteiten dus, maar hij koos tijdens de wintermercato voor groen-zwart, waar hij voorheen zijn landgenoot Serge Gakpé, nu in Cyprus actief bij Apollon Limassol, zag spelen. “Ik kreeg bij Cercle meteen het vertrouwen. Ik kon mij echt wel vinden in het project dat zij mij voorstelden, net als hun manier van werken. Cercle gaf mij echt wel het gevoel dat ze mij erbij wilden. Ondertussen verloopt alles zelfs beter dan ik het mij had voorgesteld.”

Degradatievoetbal

Cercle stond op een degradatieplaats, maar dat deed de Togolees niet twijfelen om volgend seizoen misschien een reeks lager te moeten spelen. “Het was een risico. Maar de club gaf mij wel het gevoel dat ze er alles aan zouden doen om die degradatie te vermijden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. De kwaliteit van ons voetbal is goed. Er is een gezonde ambitie en ik wil er samen met het team voor knokken. Het is aan mij en de ploeg om wekelijks alles te geven, pas dan kunnen we slagen. Maar het is nog lang niet voorbij”, beseft de spits.

Zijn debuut bij groen-zwart tegen Standard, toen hij in minuut zeventig Kylian Hazard mocht vervangen, was echter niet om van de daken te schreeuwen. “Ik had toch enige aanpassing nodig. Het is niet gemakkelijk om in het midden van het seizoen bij een nieuwe ploeg aan te komen, waar je toch de voorbereiding hebt gemist. Ik had niet veel tijd, maar ondertussen gaat het met de week beter.”

Denkey verzamelde intussen al dertien caps bij de nationale ploeg van Togo, waar hij over Cercle en het Belgische voetbal te rade ging bij gewezen Standardspeler Mathieu Dossevi. “Ik wil hier verder evolueren en progressie maken. Ik ben nog ver verwijderd van de voetballer die ik wil zijn, maar ik ben gelukkig bij Cercle, het is een goede groep met een technische staf die veel van voetbal afweet. Ik probeer geconcentreerd te blijven en alles op te pikken om beter te worden.” Om nog meer te scoren? “Als het de ploeg kan helpen, ja. Op training doen we alvast het mogelijke. Telkens weer opnieuw oefenen op afwerking.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten