https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kenners wikken en wegen de kansen van Club Brugge in de Champions League: “Spelers van PSG hebben ook maar twee benen”

Club Brugge ontvangt woensdag PSG, met onder meer deze Lionel Messi en Kylian Mbappé. © Getty Images
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Club Brugge wil overwinteren in de Champions League, maar lootte met Manchester City, Paris Saint-Germain en RB Leipzig zowat de zwaarst mogelijke tegenstanders. Vier spelers uit de rijke Europese geschiedenis van Club en één PSG-kenner wikken en wegen de kansen van Blauw-Zwart.

Julien Cools

“Ik begrijp dat de coach verklaart dat Club kans maakt om zich te plaatsen voor de tweede ronde, want anders moet je er toch niet aan beginnen?”, zegt Julien Cools, middenvelder die in de jaren zeventig met Club twee Europese finales speelde. “Dit zijn droomaffiches voor supporters en spelers en helemaal kansloos ben je niet, maar dan moet je er wel zelf in geloven én je thuiswedstrijden winnen. Zo deden wij het destijds. Wij waren een hecht collectief en de twaalfde man sleurde ons er doorheen. Onze sterkte was dat wij altijd met dezelfde ploeg speelden en heel goed wisten wat we aan elkaar hadden. We verdedigden scherp en na de balrecuperatie speelden we snel naar voren en waren we direct aan de overkant. We durfden vol gas te geven en voetbalden in twee of drie tijden. Secuur verdedigen, is tegen zulke mannen cruciaal.”

“Maar ik verwacht niet dat ze achterin met vuur zullen spelen zoals onlangs tegen Gent. En er is toch ook kwaliteit bij Club. Een goeie keeper, een goed middenveld, met Vanaken, Vormer en Rits, en individueel talent voorin. Lang en De Ketelaere zijn wel jongens die vooral naar de bal toe komen. Er zal voldoende diepgang nodig zijn. Ik ben heel benieuwd hoe Clement zijn ploeg zal zetten. Het zal een goed ingespeeld, complementair elftal moeten zijn. Ik zie het wel zitten, maar als ik de spelers en de prestaties van Manchester City en PSG bekijk, kan ik Club toch niet meer dan 20 procent kans geven om in die poule als tweede te eindigen.”

Julien Cools.
Julien Cools. © BELGAIMAGE

Philippe Vande Walle

“Ik ga mee in het verhaal van de coach en de voorzitter”, zegt Philippe Vande Walle, ex-doelman van Club en nu Champions League-analist voor RTL. “Zo toon je ambitie en zet je je scherp. Je weet dat je niets te verliezen hebt en in voetbal is een mirakel altijd mogelijk, zeker op Club. Je zegt: we gaan ervoor. Dat is het juiste signaal, wat we gaan de schade beperken niet is. Sowieso weet je dat je op de toppen van je tenen zult moeten spelen en dat je alle ingrediënten aan je kant zult moeten krijgen: de motivatie, de concentratie, de vorm van de dag en wat geluk. Daar kan je in de voorbereiding naartoe werken. Voor iedereen, spelers en staf, biedt deze loting de opportuniteit om boven zichzelf uit te groeien.”

“Zie wat Vanaken deed bij de nationale ploeg: uitblinken in het gezelschap van wereldspelers als Lukaku en Hazard. Als iedereen zich ten dienste van het collectief stelt, maakt Club een kans. Een voordeel is dat het op een doelman van Europese klasse kan rekenen. Met een over-mijn-lijkmentaliteit is er veel mogelijk. Zie hoe wij in 1987 Dortmund uitschakelden. Het waren andere tijden, maar het blijft een voorbeeld van hoe je vanuit de organisatie met geloof in eigen kunnen een mirakel kunt realiseren. Als je zegt we gaan er het beste van maken, ben je verkeerd bezig, want dan bouw je al een vangnet in. Je moet vertrekken van: we gaan ze kloppen! Zo kun je ook het geluk provoceren. Het biedt geen garantie, maar het is de beste manier om het aan te pakken. Ik ben een grote optimist: ik geef ze 50 procent kans!”

Philippe Vande Walle en Philippe Clement in 2012, toen die laatste even interimcoach van Blauw-Zwart was.
Philippe Vande Walle en Philippe Clement in 2012, toen die laatste even interimcoach van Blauw-Zwart was. © BELGA

David Rozehnal

“Eerst en vooral: alles is mogelijk”, zegt David Rozehnal, ex-verdediger van Club én van PSG. “Het is goed dromen te hebben en om ook grote, heel moeilijk te realiseren doelen te stellen. Dat geeft de richting aan waarin je werkt. Natuurlijk, je weet: het hoofddoel van Guardiola is met Manchester City de Champions League te winnen; en als PSG na de investeringen die het deed de finale niet haalt, zal er daar miserie zijn. Maar het blijft voetbal. Toen ik er speelde, was PSG nog niet zo’n sterrenelftal, dus ik kan de mentaliteit daar nu niet inschatten. Met Rijsel speelde ik wel tegen hen in de beginperiode van de vedetten – Ibrahimovic, Cavani, Lavezzi – én als underdog klopten we hen. In een team vol vedetten is het soms moeilijk om het goeie onderlinge gevoel en het beste voetbal te vinden.”

“Sowieso kunnen er maar elf meedoen en beschikken ze ook maar over twee benen. Het blijven mensen, het zijn geen robots, al kan je tegen hen wel eens het gevoel krijgen dat ze Playstation aan het spelen zijn. (lacht) Je weet dat je top moet zijn, voor elke bal geconcentreerd moet zijn en dat elke fout afgestraft kan worden. Is bij hen de concentratie iets minder en doe je zelf wat nodig is, dan maak je kans. Zo kwalificeerden wij ons destijds met Club tegen Dortmund voor de Champions League en wonnen we op AC Milan. Het huidige Club toonde al dat het het in zich heeft om grote clubs te kloppen. Ik geloof in een mirakel, omdat ik hou van mirakels en ik hoop dat mijn twee ex-clubs doorstoten. Daarom geef ik Club 40 procent kans.” (lacht)

David Rozehnal aan het feest met Michael Klukowski en Rune Lang in 2005.
David Rozehnal aan het feest met Michael Klukowski en Rune Lang in 2005. © BELGA

Geert De Vlieger

“Jazeker, er gebeuren mirakels in het voetbal”, zegt Geert De Vlieger, ex-doelman van Club én van Manchester City en nu analist voor Play Sports. “Maar dat uitgerekend een ploeg die van het winnen van de Champions League zijn hoofddoel maakte zoals PSG of Manchester City zich zou laten uitschakelen door een kleine Europese ploeg als Club lijkt mij wel heel straf. Ik wil er graag in geloven, maar ik vrees dat het zover niet zal komen. En stel dat het toch gebeurt, dan is er nog een tweede wonder nodig: dat Leipzig daar niet van profiteert, want dat is ook een straffe ploeg. Ik snap wel dat als je vooraf zegt dat het je om de tweede ronde te doen is, je dat verhaal na de loting aanhoudt. Dat siert Club.”

“Maar er lopen in Brugge genoeg nuchtere mensen rond, van wie de coach er één is, om te weten hoe groot de kans is dat er zich twee mirakels tegelijk voordoen. Je moet sowieso beginnen met woensdag thuis te winnen van PSG en daarvoor moet je hopen dat zij je wat onderschatten. Je moet zelf een topprestatie leveren én de wedstrijdomstandigheden moeten gunstig zijn. Maar stel dat je wint, dan sta je nog niet in de tweede ronde hé. Daarvoor zal je meer dan één keer moeten stunten en dat zal afhangen van hoe de andere clubs het aanpakken. Als PSG en Manchester City hun niveau halen, zijn ze te sterk. Dan zal het niet lukken, zelfs al doe je je uiterste best. Meer dan 5 procent kans maakt Club daarom volgens mij niet.”

Geert De Vlieger als doelman van Club Brugge in duel met Romelu Lukaku in 2010.
Geert De Vlieger als doelman van Club Brugge in duel met Romelu Lukaku in 2010. © BELGA

Jean Michel Vandamme

“Volgens de logica van de statistieken kan Brugge in deze poule hoogstens als derde eindigen”, zegt Jean-Michel Vandamme, academiemanager en ex-sportief adviseur van Lille OSC én ex-scout van Club. “Maar ik weet dat dit niet de manier is waarop ze daar in Brugge naar kijken. Ik ken hun mentaliteit, hun werkkracht, hun engagement en hun vastberadenheid. Ik weet dat hun coach de lat hoger kan leggen en ik ken ook heel goed de visie en het professionalisme van Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe. Daarom geloof ik dat er misschien iets meer mogelijk is, maar in procenten kan ik dat niet uitdrukken. Ze beschikken over een interessante selectie en spelen zonder druk.”

“Vergeet niet dat ze twee jaar geleden minstens gelijk moesten spelen in Parijs. Thuis verloren ze door individuele fouten op lange ballen, wat ze nu natuurlijk moeten vermijden. Je weet dat je 70 procent van de tijd achter de bal zult moeten lopen en dat van zodra je hem hebt, je onder druk gezet zult worden. Om hen pijn te kunnen doen, zal de omschakeling goed moeten zijn, zal je snel de diepte moeten zoeken en je momenten moeten benutten. PSG, dat zijn mannen die in de eigen zestien meter wel eens een dubbele een-twee opzetten en dus ook in staat zijn om stommiteiten te doen. Ze kunnen extreem goed zijn, maar het ook helemaal laten afweten. Want de ego’s van de sterren moeten overeenkomen en alles moet naar hun zin zijn. Ik ben benieuwd.”

Jean Michel Vandamme.
Jean Michel Vandamme. © gf

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten