Kalendermanager houdt jaarlijkse evenwichtsoefening

Club Brugge start als leider de Champions' play-offs.© BELGA/BRUNO FAHY
Club Brugge start als leider de Champions' play-offs.© BELGA/BRUNO FAHY

Club Brugge, Antwerp, RSC Anderlecht en Racing Genk strijden de komende weken in de Champions’ play-off, de vroegere play-off 1, voor de landstitel en de Europese tickets. De bekendmaking van de kalender vindt maandagavond al plaats, na de jaarlijkse evenwichtsoefening van kalendermanager Nils Van Brantegem om clubs, fans en rechtenhouders tevreden te stellen.

Competitieleider en regerend kampioen Club Brugge sloot de reguliere competitie zondag af met een 4-2-zege tegen Moeskroen , dat daardoor veroordeeld werd tot degradatie naar de 1B Pro League. De Henegouwers hebben ook nog geen licentie voor komend seizoen en dreigen nog maar eens uit het profvoetbal te verdwijnen.

8 punten voorsprong

Club sloot de competitie af met 76 punten, zestien meer dan eerste achtervolger Antwerp (60), dat zaterdag zijn tweede plaats veiligstelde in een rechtstreeks duel met Racing Genk.

De Limburgers sluiten de reguliere competitie af met 56 punten op de vierde plaats, Anderlecht stak hen zondag nog voorbij met een 0-1-zege op STVV. Het paars-wit van Vincent Kompany telt 58 punten.

Kalendarmanager Nils Van Brantegem.© BELGA/THIERRY ROGE
Kalendarmanager Nils Van Brantegem.© BELGA/THIERRY ROGE

In de Champions’ play-off nemen de vier clubs het twee keer tegen elkaar op. Na de halvering van de punten start Club met 38 punten, daarna volgen Antwerp (30), Anderlecht (29) en Genk (28).

De landskampioen plaatst zich vervolgens rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, de vicekampioen komt in de derde kwalificatieronde terecht. De nummer drie gaat naar de laatste voorronde van de nieuwe Conference League.

Oostende in Europe play-offs

KV Oostende (na de halvering nog 27 punten), Standard (25), AA Gent (25) en KV Mechelen (24) spelen de Europe play-offs, de vervanger van play-off 2. Net als in de Champions’ play-off spelen de vier teams twee keer tegen elkaar.

KV Oostende eindigde vijfde in de regulieer competitie.© BELGA/KURT DESPLENTER
KV Oostende eindigde vijfde in de regulieer competitie.© BELGA/KURT DESPLENTER

De winnaar speelt barrages tegen de nummer vier uit de Champions’ play-off, met als inzet het laatste Europese ticket, goed voor de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

De Bekerwinnaar komt terecht in de laatste voorronde van de Europa League. In de finale staan Genk en Standard nu zondag tegenover elkaar. Als de Genkenaars de Beker winnen, verschuiven de Europese tickets nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.