Johnny Nierynck over streekderby tussen ex-clubs KVO en Cercle: “Niet overmoedig worden, KVO”

Johnny Nierynck in Cercleshirt en met een KVO-sjaal om. Hij geeft de Kustboys een licht voordeel. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Gewezen KV Oostende- en Cercle Brugge-verdediger Johnny Nierynck blikt vooruit naar de West-Vlaamse derby tussen zijn twee ex-clubs. “Ik geef KVO een licht voordeel – als het maar niet overmoedig wordt. Voor Cercle en trainer Vanderhaeghe staat er veel op het spel. Ik zie geen groep die wil vechten en bikkelen.”

KVO tegen Cercle is altijd een wedstrijd met extra cachet. Dat weet ook Nierynck (48), nu trainer van Oostnieuwkerke in eerste provinciale. “Dit is een derby die leeft bij de supporters. Het zijn twee teams die in de schaduw leven van grote broer Club Brugge – en dat zal allicht altijd zo blijven. Het is een echte prestigeslag.”

Nochtans is er nu een behoorlijk verschil tussen de Kustboys en de Vereniging. KVO is drie matchen naeen ongeslagen (winst tegen Beerschot en draws tegen Anderlecht en STVV) en staat tiende met 14 punten, terwijl Cercle voorlaatste staat met 8 punten en drie keer nederlagen op rij.

Kwaliteit en systeem

“Ik geef Oostende een licht voordeel omdat het over een spelersgroep met meer kwaliteit beschikt”, zegt Nierynck. “Zo vind ik spitsen Makhtar Gueye en Thierry Ambrose erg complementair, al kan dat ook puur van het moment afhangen. Let wel, ik heb het voor Marko Kvasina. Samen met Gueye is hij iemand met drive, goesting, niet lui bij balverlies. Maar Ambrose zorgt nu voor diepgang en vraagt de bal.”

Bij Cercle zie ik geen groep die wil vechten en bikkelen

“Achteraan vind ik Guillaume Hubert een zekerheid, een keeper op wie je kan rekenen en die altijd alle rust bewaard. Het ontbreekt hem wat aan uitstraling tussen de palen, maar ik vind het een secure speler. Dat KVO tot dusver slechts één clean sheet heeft, wijt ik niet zozeer aan fouten in de verdediging – je staat tenslotte met elf spelers op het veld, hé.”

“Ik ben vooral fan van coach Alexander Blessin. Hij speelt met een systeem dat voor iedereen duidelijk en herkenbaar is. Het maakt niet uit tegen wie KVO speelt: of het nu tegen Club of Cercle is, Blessin pakt altijd uit met Gegenpressing. Veel trainers passen zich aan de tegenstander aan, maar hij niet.”

“Nu, voor KVO is het belangrijk dat het niet overmoedig wordt, tegen een ploeg onderaan in het klassement.”

Veel geld, geen stappen

Aan de andere kant van het veld staat een ploeg op de sukkel. Nierynck is scherp over Cercle.

“Ze moeten zo snel mogelijk weg onderaan. Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat de eigenaars van Monaco er elk jaar zoveel miljoenen euro’s tegenaan gooien, terwijl de club geen stappen vooruit zet. Laat me duidelijk zijn: ik ben pro Yves Vanderhaeghe, een trainer die mooie resultaten behaalde met Kortrijk, Gent, KVO en vorig seizoen ook door Cercle in eerste klasse te houden. Aan hem ligt de sportieve malaise van vandaag niet. Hij is de juiste persoon op de juiste plaats. Maar zitten hij en de sportief manager wel op dezelfde lijn? Loopt de communicatie goed?”

“Yves is ook afhankelijk van de spelers die hij krijgt en heeft daar weinig zeggenschap in. Kijk naar de manier waarop Cercle tegendoelpunten slikt: dat is toch niet de schuld van de trainer? De jongens die van Monaco overkomen, zijn geen toppers. Ze hebben allemaal een mooi contract bij de moederclub, maar voor hen moet het niet gebeuren bij Cercle.”

Groot verloop

“Oké, ook KVO is in buitenlandse handen, maar daar is de filosofie toch ietsje anders en heb je enkele lokale figuren bij het beleid. Het verloop bij de beleidsbepalers van Cercle is zó groot: de ene na de andere sportief, commercieel en financieel manager passeert de revue. Zo kan je geen eenduidig beleid voeren.”

“Bij Cercle weten jonge gasten als Robbe Decostere, Arne Cassaert, Charles Vanhoutte, Olivier Deman en Thibo Somers wat de derby tegen KVO voorstelt. Maar weten de buitenlandse spelers dat ook? Ik denk dat Yves het ze nog eens heel duidelijk moet maken. Ook voor hem, trouwens, speelt de derby mee: niet vergeten dat hij enkele jaren geleden (in 2017, red.) bij KVO werd ontslagen.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.