Jeugdspeler Charles Vanhoutte met Cercle Brugge richting behoud: “Iedereen gaf tien procent meer”

Charles Vanhoutte.© Cercle Brugge
Charles Vanhoutte.© Cercle Brugge
Redactie KW

Cercle Brugge vierde vrijdag de 122ste verjaardag en ook zaterdag was het feest voor groen-zwart want men zette met tien spelers na een knappe winst tegen OH Leuven een grote stap richting een verlengd verblijf in 1A.

Cercle leverde tegen OH Leuven, net als de week voordien tegen de andere promovendus, de perfecte match waarin het de momenten greep. Een goede, volwassen, realistische prestatie was het. En vooral na de rode kaart voor Kevin Hoggas een zaak om het middenveld goed gesloten te houden en de voorzetten van Leuven op te vangen.

“De honger was tijdens het eerste halfuur groot, we waren er een paar keren dichtbij om te scoren”, analyseert Charles Vanhoutte de wedstrijd. “Met tien konden we ons geen beter scenario voorstellen. Mentaal toch wel even een klap, ook al omdat we tot dan veel hadden gegeven. Tijdens de rust kwam de winnaar in onze trainer weer naar boven en ik zei : als we met zijn allen tien procent meer geven spelen we opnieuw met elf. Iedereen heef dit gedaan. We bleven knokken. Er was wat geluk en we scoorden ook twee keer.”

Jérémy Taravel

Opvallend achterin was opnieuw de terugkeer van Jérémy Taravel. De Fransman was er nog bij in de eerste wedstrijd onder Yves Vanderhaeghe tegen KV Mechelen en ook in het bekertreffen op Anderlecht, maar moest dan volgens de trainer bij een gebrek aan Belgen nog maar eens vanuit de tribune toekijken. Hij zorgde evenwel met een kopbal op een hoekschop van Dimitar Velkovski voor de beslissende derde goal. Vanhoutte was één van de eerste om de aanvoerder die aan zijn vierde Cercleseizoen bezig is te feliciteren.

“Hij heeft een speciale aanvoerdersband, want hij heeft hier toch al een en ander meegemaakt, zoals de promotie”, weet de Kortrijkzaan. Taravel beleefde met zijn ervaring onder de voorbije trainers een echte rollercoaster. “Hij heeft al veel voor Cercle betekend en hij steunt en begeleidt de jonge spelers. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor”, aldus Vanhoutte.

Volgens de jonge middenvelder zorgt Vanderhaeghe voor game-management, om de match met een goed resultaat proberen uit te spelen.

“Op Gent lieten we ons nog vangen door die penaltyfout, maar ook op Antwerp kregen we in het slot nog een goal tegen. Dat is dit seizoen te veel gebeurd. Er werd ons dan wel eens verweten dat we fysiek niet in orde waren, maar de trainer heeft na zijn komst aan dat fysieke aspect weinig veranderd. Men vergeet soms dat het voor velen en ook voor mij persoonlijk ons eerste seizoen in 1A is. Maar hoe meer matchen je speelt, hoe meer situaties je herkent en hoe meer progressie je kunt maken om misschien tot een vaste waarde uit te groeien.”

Beste jeugdopleidingen van het land

Groen-zwart behoort dit seizoen opnieuw tot de beste twaalf jeugdopleidingen van het land. Ondanks vele aanbiedingen van jeugdspelers van andere eliteploegen kiest Cercle er op de eerste plaats voor om met eigen spelers verder te doen. Binnen de Jeugdacademie blijft de doorstroming van eigen opgeleide jeugdspelers naar de A-kern prioritair. Bij het uitreiken van de licentie voor Elite 1 wil Cercle naar volgend seizoen nog beter doen en hierbij is de inbreng van Charles Vanhoutte (22), Robbe Decostere (22), de laatste weken ook Olivier Deman (21) en gisteren zij het voor even Arne Cassaert (20) enorm belangrijk.

Beloftetrainers Jimmy Dewulf en Wouter Artz en Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel leveren in die zin puik werk. Charles Vanhoutte miste tot nu toe nog maar weinig matchen, ook onder de nieuwe trainer. “Als je veel geeft op training en je de ploeg iets kan bijbrengen gaat hij ons een kans geven, het is dan aan ons om die te grijpen. Onder hem is het ook veel duidelijker, bij een jonge groep is dit wel belangrijk”, vindt Vanhoutte. “In balbezit heb ik enige vrijheid, bij het verdedigen moet ik er ook wel staan. De trainer verwacht meer van mij box-to-box.”

Thomas Buffel is er om die zaken te verfijnen. “Hij geeft zeer veel tips om beter te worden of nog meer aan de bal te zijn.” Radhi Jaïdhi, de andere assistent, werkt dan bijvoorbeeld heel veel individueel met de spelers en bekijkt heel veel beelden. “Ze hebben elk hun eigen inbreng, vullen elkaar goed aan en vooral onze trainer kent heel goed de Belgische competitie”, aldus de West-Vlaming.

Druk ligt bij Moeskroen

Nu ligt de druk bij Moeskroen. Bij Cercle spreken ze graag met twee woorden en zullen ze pas opgelucht zijn als het behoud mathematisch zeker is. “Maandag weten we meer. Het veld in Moeskroen ligt niet al te goed en ook Standard verloor er. In het voetbal weet je nooit hoe het draait of keert, maar wij hebben alvast een zeer grote stap gezet”, vindt Vanhoutte.

Vanderhaeghe wil zijn spelersgroep overigens scherp houden, zolang er geen honderd procent zekerheid is op het behoud. “Een paar spelers vroegen om een vrije dag, maar de trainer zei dat het zondag na de winst een leuke dag zou zijn om te trainen. Afhankelijk van het resultaat van Moeskroen zouden we komende week misschien wel een extra vrije dag kunnen krijgen.”

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.