Jean-Luc Dompé van Essevee blikt vooruit naar cruciale match tegen ex-club AA Gent

Jean-Luc Dompé voelt zich goed bij Zulte Waregem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Jean-Luc Dompé voelt zich goed bij Zulte Waregem.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

De opdracht voor Essevee is zondag glashelder: winnen tegen AA Gent staat gelijk aan het afdwingen van play-off 2. Zulte Waregem heeft alles dus in eigen handen. “Dit is voor ons een finale”, zegt Jean-Luc Dompé. “Wie had dat gedacht na onze desastreuze start?”

Het lijkt wel alsof voorzitter Carl Ballière een glazen bol heeft. Twee maanden geleden uitte hij zijn wens. “Het is mijn droom om play-off 2 af te dwingen op de slotspeeldag tegen AA Gent.” En kijk, zijn hoop is bijna waarheid geworden. Zondag kan Essevee mits winst tegen de Buffalo’s zich verzekeren van een stek bij de top acht.

Kwieke vleugelspeler

Jean-Luc Dompé moet zijn voorzitter daarbij helpen. De 25-jarige Fransman streek in januari 2020 neer aan de Gaverbeek. Zijn eerste halve seizoen, gestuit door corona, was geen hoogvlieger. Gaandeweg knokte de kwieke vleugelspeler zich in de ploeg. Eerst was hij vooral invaller. Ergens kunnen we Dury begrijpen. Dompé is een lichtvoetige voetballer die het niet moet hebben van de duelletjes. Als de tegenstand al wat vermoeider is, kan hij als frisse man uitpakken met rushes en beslissend proberen te zijn.

“Ook zonder play-off 2 is ons seizoen niét mislukt”

Ook vorige week op KV Mechelen kon Dompé zijn statistieken nog wat opkrikken met een assist. Dat resulteerde echter niet in een zege. Essevee verloor Achter de Kazerne met 4-2. Het echte Zulte Waregem zagen we daar niet. Het was een kans om dan al meer zekerheid te hebben over een deelname aan play-off 2. “We probeerde nochtans het maximum te geven”, aldus Jean-Luc Dompé. “Maar we kampten met een paar blessures en afwezigheden. Zo was Opare er niet bij (door een ingreep aan de knie, red.) , Srarfi sukkelt met zijn gezondheid (het gaat niet om corona, red.) en Marcq zat nog een schorsingsdag uit. Het was niet simpel om het evenwicht te bewaren in de ploeg.”

Andere filosofie

Het voordeel in de voetbalwereld is dat er vaak nieuwe kansen aankomen. Dompé en zijn maats kunnen tegen AA Gent een en ander rechtzetten. De Fransman kent de Buffalo’s. Hij was er aan de slag van juli 2018 tot januari 2020. “Het wordt een grote finale. Wie wint, gaat naar play-off 2. Er kan geen andere uitkomst zijn. Ik ken het huis natuurlijk een beetje. Maar er was toen een andere coach (Jess Thorup, red.) . De filosofie is veranderd onder Hein Vanhaezebrouck. Anderzijds werken ze niet zo’n goed seizoen af. Ze zouden beter moeten kunnen.”

“Revanche? Neen, ik heb nog heel wat vrienden bij AA Gent”

De kans bestaat dat een speler revanchegevoelens koestert tegenover een ex-club waar het niet is gelopen zoals hij dat wilde. “Maar dat is niet het geval. Ik speelde al tegen meerdere ploegen waar ik voorheen aan de slag was. Ik heb trouwens nog veel vrienden bij AA Gent.” Dompé bekijkt de zaak nuchter. “Het is geen gemist seizoen als we play-off 2 toch zouden mislopen. Vier maanden hebben veel mensen zich afgevraagd of we ons wel zouden redden. Ik had niet gedacht dat we dit niveau zouden halen. Je mag niet vergeten dat we ook even in de running waren voor play-off 1. Na de slechte start moeten we tevreden zijn dat we nog voor iets kunnen spelen.”

Eindelijk beslissend

Dompé kan terugblikken op een prima seizoen met zes goals en zes assists. Dat is een persoonlijk record. “Of ik een betere versie van mezelf ben geworden? Ik zou het anders omschrijven. Nu ben ik ook beslissend. Daarvoor werkte ik al goeie matchen af, maar die goals bleven uit. De coach heeft vertrouwen in mij. Maar dat ben ik zelf gaan zoeken door hard te werken op training. Ik schopte het van invaller tot basisspeler en probeer iets terug te geven. Ik ben graag bij Zulte Waregem en heb nog een contract tot juni 2023. Ik ben niet gehaast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier