Hans Vanaken riskeert vier matchen schorsing

Hans Vanaken ging nog verhaal halen bij de scheidsrechter en riskeert daardoor twee extra speeldagen schorsing.© Belga
Hans Vanaken ging nog verhaal halen bij de scheidsrechter en riskeert daardoor twee extra speeldagen schorsing.© Belga
Bron: Belga

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag een schorsing van twee speeldagen voorgesteld aan Hans Vanaken, wegens zijn rode kaart afgelopen weekend in de thuiswedstrijd tegen Eupen. Door zijn kritiek na de uitsluiting riskeert de tweevoudige Gouden Schoen nog eens twee schorsingsdagen extra.

De draaischijf van Club Brugge werd zaterdag in de 78ste minuut rechtstreeks uitgesloten door scheidsrechter Verboomen. Na een slechte pas van Ricca moest Vanaken zich reppen om bij het leer te komen, want Eupen-verdediger Beck lag op de loer.

De middenvelder van blauw-zwart kwam echter te laat en stond daardoor vol op de enkel van de Duitser. Schoorvoetend verliet Vanaken het veld na een korte discussie met Verboomen.

Eerste rode kaart

Omdat het Vanakens eerste rode kaart was in Brugse loondienst hoopte Club op clementie van het Bondsparket. Ook slachtoffer Beck brak een lans voor een milde bestraffing, nadat hij de overtreding had bestempeld als een ongeluk.

Coach Philippe Clement gaf na de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Eupen aan op Vanaken te rekenen in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen STVV (10 januari).

Als het van het Bondsparket afhangt, zit Vanaken de eerste vier duels van 2021 echter geschorst in de tribunes. Twee daarvan wegens de fout en nog eens twee wegens de kritiek die hij uitte aan het adres van ref Verboomen.

Scheidsrechters beledigd

“De beweging van Vanaken wordt met een middelmatige intensiteit uitgevoerd. De bal wordt niet geraakt en de fysieke integriteit van Beck wordt onmiskenbaar in gevaar gebracht”, klinkt het in de bondsactie. “Het Bondsparket houdt bij de beoordeling van haar voorgestelde minnelijke schikking reeds rekening met het niet-intentionele karakter en het blanco strafblad van de speler.”

Na zijn uitsluiting ging Vanaken verbaal tekeer tegen de wedstrijdleiding. “Kutrefs, jullie zijn allemaal kutrefs” (sic), riep hij richting Verboomen. Bij het verlaten van het veld schreeuwde hij de vierde official Maarten Toeback “onnozelaars” toe.

“Het Bondsparket aanvaardt geenszins dat de integriteit van het scheidsrechterlijk korps en de wedstrijdleiding in vraag wordt gesteld. En al helemaal niet dat het korps wordt beledigd”, aldus het Bondsparket.

Boete van 4.000 euro

“Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. De ontgoocheling vergoelijkt geenszins een dergelijke houding. Bovendien wordt de wedstrijdleiding niet één maar twee keer beledigd. Deze uitlatingen zijn zonder meer ongepast.”

Bovenop de zware schorsing vorderde bondsprocureur Ebe Verhaegen ook een boete van 4.000 euro. Als Club Brugge dat schikkingsvoorstel weigert, verschijnt Vanaken dinsdag voor het Disciplinair Comité.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.