Hannes Van der Bruggen: “Cercle wil meer DNA van vroeger”

Hannes Van der Bruggen. (foto Cercle Brugge)
Hannes Van der Bruggen. (foto Cercle Brugge)
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hannes Van der Bruggen (27) is na AA Gent en KV Kortrijk ietwat verrassend begonnen aan zijn derde club: Cercle Brugge. Vooral de fans van KVK namen met pijn in het hart afscheid van hun aanvoerder: op en naast het veld een absolute topkerel genoemd. Een uitzonderlijk minzaam mens, zo klonk het ook bij de Veekaa. HVDB over zijn plotse vertrek bij KVK, zijn ambities bij Cercle en over zichzelf, een man met een plan.

Over KV Kortrijk: “Vanderhaeghe levert nochtans topwerk”

“Ik was einde contract en kon voor vier jaar bijtekenen, zonder in te leveren, maar financieel was het niet helemaal wat ik aanvankelijk voor ogen had. Een week na de deadline belde ik Matthias Leterme (algemeen manager, red.) om te zeggen dat ik toch een extra toegift wilde doen, ik voelde me tenslotte heel goed en gerespecteerd bij Kortrijk. Maar de termijn was intussen overschreden. Alle begrip, geen enkele rancune. “Cercle heeft heel kort op de bal gespeeld, eind december informeerden ze al. Ik maakte mij ook nooit zorgen, ik wist dat ik zeker nog een rol kon spelen bij een eersteklasser in de middenmoot. Ik was wel blij dat ik zo snel zekerheid kreeg, zeker in deze tijden. Een contract van 3,5 jaar, die jobzekerheid, was mij veel waard. Ik had evengoed willen blijven bij KVK, maar je kan ook ergens te lang willen blijven. En teveel een deel van het meubilair worden. ( voorzichtig ) Misschien is het niet slecht dat een club van tijd tot tijd eens alles omgooit als zoveel contracten aflopen ( doelt op het vertrek van hemzelf en Lepoint en straks van Makarenko, De Sart, coach Vanderhaeghe…, red.) en aan een nieuwe ploeg bouwt. Anderzijds moeten we wel durven zeggen dat Yves binnen de omstandigheden, met nauwelijks 17 veldspelers, een paar jaar topwerk heeft geleverd. KVK komt dit seizoen niet in degradatieproblemen. Ook omdat er met Palaversa en Gano toch weer versterking is bijgekomen. Neen, KVK zal zich heel gemakkelijk redden.”

Over Cercle Brugge: “Deze ploeg verdient meer dan een plaats onderin”

“Ik had meteen het gevoel dat Cercle mij heel graag wilde. Dat is voor mij belangrijker dan het financiële, al was het ook een goed voorstel. De onderhandelingen voor een onmiddellijke overgang (Cercle betaalde uiteindelijk nog 300.000 euro, red.) gebeurden boven mijn hoofd, ik heb liever zo weinig mogelijk te maken met die harde kant van het voetbal. Maar het is goed gekomen en ik mag al na één week zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Door de faciliteiten en door het niveau. Ik zie op training bijna geen verschil aan kwaliteit. Omdat de spelersgroep groter is, kan er ook op training steviger worden ingegaan. Bij Kortrijk zaten we met een kleine kern waardoor we uit schrik voor blessures op training altijd moesten opletten met contacten en tackles.”

“Ik begrijp wel dat mensen zeggen dat ik riskeer om volgend seizoen in 1B te spelen, maar ik heb er eigenlijk alle vertrouwen in. Ik heb een contract getekend voor lange termijn, dus ook desgevallend in 1B, maar daar ga ik niet van uit. De mensen van Cercle legden mij ook duidelijk uit dat ze willen uitgroeien tot een stabiele eersteklasser, met iets meer het DNA van vroeger, met ervaren Belgen die de competitie kennen en de jonge spelers kunnen sturen. Ik ben op mijn 27ste al de vierde oudste speler van de ploeg, dat zegt veel. Ik had vooraf ook de wedstrijden van Cercle tegen Beerschot en Standard gezien, ik zag een ploeg die zelf het spel maakte en beter verdiende. Behalve tegen Genk hadden ze die andere acht matchen allemaal maar met één goaltje verschil verloren. Er zat en zit volgens mij veel meer in Cercle dan die plaats helemaal onderin.”

Over Hannes Van der Bruggen: “Cercle past perfect in mijn parcours”

“Ik kreeg bij mijn vertrek heel toffe reacties uit Kortrijk, zowel vanuit de club zelf als van supporters. Ik denk niet dat veel spelers die vertrekken dat kunnen zeggen. Zoveel respect doet mij als mens heel veel deugd. Het betekent toch dat ik iets heb achtergelaten, dat ik zowel op als naast het veld de waarden van de club goed heb vertegenwoordigd. Daar is het mij ook altijd en overal om te doen. AA Gent, KV Kortrijk en nu ook hopelijk Cercle passen daar perfect in. Ik kijk tevreden terug op mijn parcours. Gestart op mijn 19de als aanvoerder van AA Gent en intussen zo’n 250 wedstrijden in eerste klasse, dat is niet mis. Maar pas op, ik begrijp de mensen die nu zeggen dat Cercle een stap terug is, maar voor mij is Cercle een heel ambitieuze club die het vorig en dit seizoen misschien wat moeilijker had, maar die hard aan het werken is om een heel stabiele club in 1A te worden. Daar moeten de komende jaren resultaten kunnen worden aan gekoppeld. Ik ben in elk geval heel tevreden met mijn keuze. Ik had kunnen wachten op een bod van een grotere club of misschien op een buitenlands avontuur, twee jaar geleden was er wel interesse uit Amerika, maar tot een concreet voorstel is het nooit gekomen. Maar om dan komende zomer in Bulgarije of ik weet niet waar terecht te komen, had ik geen enkele zin.”