Halfweg de competitie, dit is het (kerst)rapport van de Kerels

Ilombe Mboyo is op zijn 33ste dé voortrekker van KV Kortrijk.©JOHN THYS BELGA
Ilombe Mboyo is op zijn 33ste dé voortrekker van KV Kortrijk.©JOHN THYS BELGA
Redactie KW

We zijn over halfweg de competitie. Tijd voor een round-up. KV Kortrijk doet nog altijd mee voor die felbegeerde achtste plek. Uitblinkers in de eerste seizoenshelft waren Gilles Dewaele, Trent Sainsbury en Yevgen Makarenko. Een grote onderscheiding is er voor Ilombe Mboyo. Meer dan ooit is hij dé leider van dit KV Kortrijk.

MARKO ILIC: 7,5/10

540 speelminuten, 1 clean sheet,

0 gele kaarten

Na zijn aankomst moest hij acht matchen wachten op zijn kans. Maakte zijn debuut op Club Brugge en toonde er dat hij als doelman heel sterk is op zijn lijn. Toonde dat hij een wissel op de toekomst kan zijn, want concurrent Jakubech keert op het einde van het seizoen terug naar Rijsel.

ADAM JAKUBECH: 6,5/10

1080 speelminuten, 4 clean sheets, 1 gele kaart

Startte aan het seizoen als onbetwist titularis. Liet zich op een paar foutjes betrappen zoals bijvoorbeeld tegen Waasland-Beveren. Kwam terug van nationale verplichtingen met Slowakije en zag daardoor concurrent Ilic in doel komen.

TRENT SAINSBURY: 8/10

810 speelminuten, 1 goal/ 0 assists, 3 gele kaarten

Bewees meteen dat hij een meerwaarde is voor dit KV Kortrijk. Heeft tonnen ervaring in verschillende competities opgedaan. Vormt centraal achterin een prima duo met Timothy Derijck. Beschikt over een vlijmscherpe tackle en een strakke inspeelpass.

LUCAS ROUGEAUX: 6/10

765 speelminuten, 0 goals/ 0 assists, 2 gele kaarten

Doet altijd zijn job, maar niet meer dan dat. De Fransman startte aan het seizoen, maar Sainsbury speelde hem uit het team en nam zijn plaats in. Mocht na een paar wedstrijden op de bank weer spelen door blessures, maar hij liep dan zelf een blessure op.

BRENDAN HINES-IKE: 6/10

270 speelminuten, 0 goals/ 0 assists

Kwam na bijna een jaar in de tribune en op de bank weer in de ploeg thuis tegen OH Leuven door veel blessures achterin. Viel niet echt op tijdens de drie wedstrijden die hij speelde en voor een verdediger is dat een pluspunt.

TIMOTHY DERIJCK: 7/10

1.550 speelminuten, 0 goals/ 0 assists, 1 gele kaart

Is de leider van de defensie en stuurt de troepen aan. Fungeert als een verlengstuk van coach Yves Vanderhaeghe op het veld. Kent op zijn 33ste als geen ander het klappen van de zweep. Liet soms een steekje vallen, maar blijft een betrouwbare pion die iedereen wel in zijn ploeg wil.

KRISTOF D’HAENE: 7/10

630 speelminuten, 0 goals/ 2 assists, 4 gele kaarten

Een seizoen met ups-and-downs. En die downs komen er dan vooral door blessureleed. Miste de competitiestart door averij aan de enkel. Vocht terug en was meteen een meerwaarde op de linkervleugel. Blesseerde zich tegen Anderlecht aan de heup en moest onder het mes. Einde seizoen dus.

GILLES DEWAELE: 8,5/10

1.430 speelminuten, 3 goals/ 2 assists, 0 gele kaarten

Allround brommertje op rechts. Door zijn grote motor dweilt hij voortdurend de rechterflank af. Kan als verdediger of een rijtje hoger uitgespeeld worden. Bewees met drie goals dat hij het doel weet staan. Heeft ook al twee assists achter zijn naam. Een van de revelaties, speelde vorig seizoen nog in 1B speelde bij Westerlo.

PETAR GOLUBOVIC: 7/10

1.070 speelminuten, 0 goals/ 0 assists, 2 gele kaarten

Een nuttige pion die zowel centraal achterin als op de rechtsachter zijn streng kan trekken. Kan gebruikt worden in een 4-4-2 of een 5-3-2-opstelling. Werkt keihard en draagt ook aanvallend zijn steentje bij.

HANNES VAN DER BRUGGEN: 7/10

1.094 speelminuten, 1 goal/ 0 assists, 2 gele kaarten

Aanvoerder als hij aan spelen toekomt. Gaf aan dat hij op het einde van het seizoen andere oorden opzoekt door een aflopend contract. De ideale box-to-boxspeler die met meer dan 250 matchen op het hoogste niveau op zijn 27 jaar al meer dan zijn strepen verdiend heeft.

JULIEN DE SART: 7,5/10

1.221 speelminuten, 0 goals/ 1 assist, 3 gele kaarten

De draaischijf van dit KV Kortrijk. In bijna alle gevaarlijke acties heeft deze man een voet. Miste de competitiestart door een aanhoudend probleem aan de adductoren en buikspieren: pubalgie. Beschikt over een goeie trap naar doel, maar zijn vizier staat nog niet precies genoeg.

YEVGEN MAKARENKO: 8/10

1.207 speelminuten, 2 goals/ 0 assists, 2 gele kaarten

Klasbak op het middenveld. Brengt als geen ander rust in het team. Beschikt over prima voeten en de technische bagage is meer dan aanwezig. Was even out door een coronabesmetting, maar kon na twee matchen afwezigheid zijn oude niveau weer op pikken.

MICHIEL JONCKHEERE: 7/10

818 speelminuten, 2 goals/ 0 assists, 1 gele kaart

Knokte zich gaandeweg in de ploeg. Speelde vooral als aanvallende middenvelder en vond al twee keer de weg naar het doel. Is een harde werker die voor zijn teammaats door het vuur gaat.

FAÏZ SELEMANI: 6,5/10

751 speelminuten, 2 goals/ 1 assist, 2 gele kaarten/ 1 rode kaart

Is een leuke voetballer waar je als voetballiefhebber graag naar kijkt. Beschikt over veel technisch vernuft en een prima traptechniek. Qua rendement mag het meer zijn voor een speler van zijn kaliber.

ERIC OCANSEY: 7,5/10

1.412 speelminuten, 1 goal/ 0 assists, 3 gele kaarten

Begon aan het seizoen als rechtsbuiten. Depanneert sinds het uitvallen van Kristof D’Haene op de linksachter en doet het daar meer dan prima. Kan met zijn verleden als aanvaller tegenstanders inschatten. Komt nu van iets lager opzetten en krijgt daardoor meer ruimte om zijn snelheid uit te spelen.

PAPE HABIB GUEYE: 6,5/10

787 speelminuten, 2 goals/ 0 assists, 0 gele kaarten

Begon als invaller aan het seizoen. Kreeg op speeldag drie zijn kans als basisspeler, maar viel door de mand. Herpakte zich gaandeweg en maakte progressie. Begrijpt steeds beter wat er van hem verwacht wordt.

ILOMBE MBOYO: 9/10

1.596 speelminuten, 8 goals/ 4 assists, 2 gele kaarten

Ilombe Mboyo is dé voortrekker van dit KV Kortrijk. Telt al 33 lentes, maar dat is er vooralsnog niet aan te zien. Is de topschutter van dit team en kruipt regelmatig in de rol van aangever. Kan op links en centraal uit de voeten.

Geen of te weinig minuten gespeeld om te kunnen beoordelen:

Maxime Deman en Sambou Sissoko speelden nog niet. Nieuwkomers Muhammed Badamosi (30′) en Hakim Luqman (16′) mochten debuteren. Jovan Stojanovic (175′) moest het stellen met korte invalbeurten. Christophe Lepoint (223′) was basisspeler, maar viel geblesseerd uit. Youngsters Yani Van Den Bossche (54′) en Loïc Ritière (69’) mochten proeven van het grote werk.

Volgende week: Eindejaarsrapport (3/3). Dreigt een grijs seizoen voor SV Zulte Waregem en coach Francky Dury? (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier