Grote hervormingen in Belgisch voetbal op til

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Er staan wellicht grote hervormingen op til in het Belgisch voetbal. Zo lijkt er steeds meer consensus te bestaan over de komst van een BeNeLiga. Over de integratie van meer beloftenploegen in 1B volgend seizoen is er nog geen beslissing genomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Club Brugge is al jaren een fervent voorstander van een BeNeLiga. Blauw-Zwart staat op een zucht van een derde landstitel in vier seizoenen en general manager Vincent Mannaert vreest de internationale trein te missen indien de Belgische competitie niet samenwerkt met de Nederlandse. Mannaert stelde zijn langetermijnplan van het Belgisch voetbal voor op de algemene vergadering van de Pro League. Bij de officieuze stemming die erop volgde kwamen er 41 stemmen voor, 4 onthoudingen maar geen enkele nee.

Het plan omvat een BeNeLiga met daarin acht Belgische vertegenwoordigers. Daaronder volgt dan een Belgische profcompetitie en wat lager het amateurniveau met de integratie van de U23-ploegen van de betere profclubs. Er is nog onduidelijkheid over welke acht clubs België zouden vertegenwoordigen maar voor onze West-Vlaamse clubs is het wellicht minder goed nieuws. Verwacht wordt dat, met uitzondering van Club Brugge, geen enkele West-Vlaamse club tot die acht clubs zou behoren. De spelregels liggen natuurlijk nog niet vast. Verder is het ook de vraag hoe de Europese tickets geregeld zullen worden en of ook de Nederlandse clubs zich kunnen vinden in het systeem.

Over de toekomst van 1B werd er nog geen beslissing genomen. Momenteel spelen er acht teams maar volgend seizoen zou het format uitgebreid worden. Aanvankelijk was er sprake van een competitie met zestien ploegen, waaronder acht beloftenploegen maar die optie werd van tafel geveegd. Er wordt nu onderzocht of een piste met vier beloftenteams mogelijk is maar ook hier zal er veel tegenkanting tegen komen. Eén beslissing werd er wel al genomen, er komt geen zakker in 1B dit seizoen. Club NXT kon sowieso al niet degraderen maar ook voorlaatste Lierse Kempenzonen hoeft zich dus geen zorgen te maken. Of Club NXT ook volgend seizoen deel zal uitmaken van 1B is nog lang niet duidelijk. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.