Goed seizoen KVO-keeper Guillaume Hubert vertaalt zich niet in statistieken: “De cijfers zijn wat ze zijn. Ik pieker me niet suf”

Keeper Guillaume Hubert: “Heb wat vertrouwen. November is belangrijk, maar december wordt dé maand vol belangrijke wedstrijden. We gaan er volle bak tegenaan.” (foto Belga) © BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Als er één constante te trekken is bij het KV Oostende dit seizoen, dan is dat doelman Guillaume Hubert (27). Sober en solide, elke week wel een topsave waarmee hij z’n makkers in de match houdt. Net daarom is het een vreemde jaargang voor de keeper, gezien KVO ondanks z’n goeie prestaties slechts één keer de nul kon houden. “We missen defensieve efficiëntie”, analyseert Hubert.

Moeten we veel aandacht schenken aan een oefenmatch? Niet echt. Maar: wie bij de rust 0-3 in het krijt staat tegen een tweedeklasser en met nog een kwartier op de klok een 1-4-achterstand moet – en kán – ophalen, vráágt om aandacht. Het overkwam KVO vorige week tegen het ambitieuze Deinze. Juist, Kenny Rocha Santos en Steven Fortes bikkelden – en verloren – met Kaapverdië voor een plek op het WK in Qatar, Freddie Jäkel en Nick Bätzner waren met de U20 en U21 van Duitsland aan de slag, en Makhtar Gueye, Maxime D’Arpino en Anton Tanghe kregen rust. Oostende trad zeker niet met z’n sterkste ploeg aan. Maar 0-3? En 1-4? Dat zou niet mogen. Eigenlijk had keeper Guillaume Hubert in die eerste helft amper een bal moeten pakken, maar hij werd niet bepaald geholpen door z’n medemaats. “We kenden een moeilijke eerste helft en legden onvoldoende kwaliteit aan de dag. Na de rust toonden we toch een krachtige reactie met enkele ingevallen jongeren (Louis Broché, Jordy Brock, Thijs Coninckx, Yacine Boufath, red.). Als je op die manier een 1-4 kan omzetten in een draw, bekijk ik het positief”, ziet Hubert het glas halfvol. “We hebben in de interlandperiode goed kunnen werken, zowel fysiek als op training.”

Stabiele keeper

’t Is voor de doelman een raar seizoen. Wekelijks pakt Hubert uit met goeie reddingen en staat hij pal, maar dat zie je niet in de naakte cijfers: 25 tegengoals in 14 wedstrijden en amper één keer de nul gehouden. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 7 clean sheets en maar 41 tegendoelpunten in de reguliere competitie. KVO-coryfee Lars Wallaeys zei het onlangs nog in deze krant: “Ik vind hem een zeer degelijke doelman. Tegen Zulte-Waregem voorkwam hij erger en tegen Leuven pakte Hubert ook uit met een topsave. Ik vind hem belangrijk in het geheel en zeer stabiel keepen.” Zoals gezegd: een raar seizoen. “Jammer, hé”, knikt hij instemmend. “Tegen OHL slikten we dat ene doelpuntje op vrije trap en tegen Kortrijk hadden we ook met een gelijkspel kunnen wegkomen. We creëren zelf genoeg kansen, maar geven er te veel weg aan de tegenstander. We missen, kortom, defensieve efficiëntie. Of ik een statisticus ben? Goh, ik kijk er wel naar, maar het maalt niet in m’n hoofd. De cijfers zijn wat ze zijn, hé, daar kan ik niet om heen. Maar ik ga me nu ook niet suf piekeren.”

Communicatie

Het vertrek van leider Jack Hendry en de energieke Arthur Theate blijkt zo toch zwaar door te wegen. “Dat zij zijn vertrokken, moeten we aanvaarden, maar we hebben nog altijd goeie verdedigers. Alleen: we moeten die onderlinge samenwerking versterken en het goeie recept vinden om die mayonaise te doen pakken. Iederéén moet beter z’n best doen. Het begint bij de aanvallers en dan bij de verdedigers, die allemaal samen de defensie moeten helpen. Ook de onderlinge communicatie moet beter. Ik heb het niet over de taal an sich – Freddie, Steven en ik spreken allemaal Engels, bijvoorbeeld – maar de manier waarop er op het veld gecoacht wordt, moeten we aanscherpen. Te beginnen tegen Union.”

We creëren zelf genoeg kansen, maar geven er te veel weg aan de tegenstander. We missen defensieve efficiëntie

Flexibiliteit

Komt er ook nog eens bij kijken: de smalle kern. Vooral achteraan is de spoeling dun, zo leert ons de oefenmatch. Er is geen back-up voor zowel links als rechts, om maar iets te zeggen. “Als je dan een vriendschappelijke partij speelt wanneer enkele jongens zijn vertrokken, geblesseerd of geschorst zijn, is het moeilijker om wissels te doen”, kan Hubert er niet om heen. “Achteraan is er inderdaad minder flexibiliteit, daar zit waarheid in. Maar je kan het ook anders bekijken: een kleine groep is goed voor de samenhang, terwijl je met een grote kern onderlinge frustraties kan hebben door spelers die minder minuten maken. Enfin, er is altijd wel iets, hoor.”

Donkere dagen…

November en KVO: het blijkt stilaan geen goed huwelijk. Vorig jaar kenden de Kustboys toen ook een ferme dip met een 1 op 15 tegen Waasland-Beveren (2-0), Standard (1-0), Club (3-1), Antwerp (1-1) en Kortrijk (3-1). Zo ver zijn we nog niet, maar na een 0 op 9 en nu partijen tegen leider Union en titelpretendent Antwerp is een gelijkaardig scenario mogelijk. “Ja, daar zeg je iets. We hadden het er in de kleedkamer ook nog over: november ligt ons blijkbaar niet. Hoe dat komt? Goeie vraag, ik heb er ook geen pasklaar antwoord op. Het is ook wel de periode van het jaar – donkere dagen, slechter weer – waarin je energie een beetje terugvalt. Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn. Maar over vorig seizoen gesproken: toen kenden we heel goeie maanden december en januari. Dus waarom kunnen we dat niet herhalen?”

…maar geen paniek

“Ik weet ook wel, de afgelopen weken waren niet goed. En toch: op dit moment hebben we een punt meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Dus, we panikeren absoluut niét. Het brengt echt geen zoden aan de dijk. We blijven werken en krikken dat vertrouwen op. Kijk eens naar het klassement. Er is nog altijd een mooie kloof met onze achtervolgers. (knipoogt) Heb wat vertrouwen. November is belangrijk, bien sûr, maar december wordt dé maand met wedstrijden tegen onder meer Eupen, Beerschot en Charleroi. Da’s duidelijk. We gaan er dan volle bak tegenaan, jusqu’au bout.” (TVA)