Genk vernedert Club Brugge met droge 3-0 en blaast titelstrijd nieuw leven in

Vanaken liet een magere indruk na.©Johan Eyckens BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge kreeg een zware 3-0 te slikken op het veld van dichtste achtervolger en bekerwinnaar Racing Genk. Een nederlaag die ook in de kopjes zal kruipen want Genk knabbelt zo aan hun achterstand die nu nog slechts vijf punten bedraagt.

Er leek geen vuiltje aan de lucht toen beide ploegen gingen rusten met een 0-0 na een erg matige eerste helft. Na rust slikte Club in twintig minuten tijd drie goals zonder daar zelf een kans tegenover te zetten. Serieuze kopzorgen voor Clement.

Mata nam zijn plaats achterin terug in na een schorsing.©JOHAN EYCKENS BELGA

Twee ploegen die graag met open vizier strijden, twee ploegen die nota bene het meeste doelpunten lieten noteren dit seizoen. Dan verwacht menig voetballiefhebber een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken. Viel dat even dik tegen in de eerste helft. Ondanks het lichte veldoverwicht raakte Club Brugge niet verder dan een afgeblokt schot van Noa Lang. De aanval die eraan voorafging was wel uit het boekje, op naam van de Nederlandse entente. Vormer verstuurde een prima lange bal op Dost, die de bal panklaar legde met de borst maar de trap van Lang werd afgeblokt.

Defensieve wissels

Clement greep terug naar zijn traditionele 4-3-3 met wat wijzigingen achterin. Het experiment met Kossounou op het middenveld was geen onverdeeld succes tegen Anderlecht en bijgevolg schoof hij een rijtje achteruit. Ook Mata nam zijn plaats achterin terug in na een schorsing. Mitrovic en Van Der Brempt waren de slachtoffers van dienst. Die verdediging had de handen vol met Gouden Stier Onuachu. Honkvast, moeilijk van de bal te zetten en ook nog voldoende snelheid en killerinstinct. Wellicht is de Nigeriaan bezig aan zijn laatste wedstrijden voor de Limburgers.

Noa Lang ging er bij liggen.©JOHAN EYCKENS BELGA

De thuisploeg zette daar zelf één grote kans tegenover. De mee opgerukte Lucumi probeerde het van ver en Mignolet had de nodige moeite om het afstandsschot uit het doel te ranselen. Club probeerde telkens hoog druk te zetten terwijl Genk de nodige tijd en ruimte gaf aan de bezoekers om van achteruit op te bouwen. Opvallend waren ook de vestimentaire problemen van Lang die meerdere keren weggleed. Toen een van de assistenten uiteindelijk kwam aandraven met een ander paar schoenen, bedankte Lang vriendelijk. Wanneer je te veel tijd hebt om de randactiviteiten in de gaten te houden is dat meestal geen goed signaal voor de kwaliteit op het veld. Rusten dus bij 0-0.

Onuachu scoorde de openingstreffer.©JOHAN EYCKENS BELGA

De eerste aanvallende intenties na rust kwamen van Club Brugge maar op het uur werden ze ijskoud gepakt. Wie anders dan topschutter Onuachu brak de ban? De aanspeelpass van Heynen was nochtans niet ideaal maar een controle met de dij en een schicht langs Mignolet bracht de thuisploeg op voorsprong. 31ste treffer al voor de spits en zijn transferprijs alweer met een half miljoen euro de hoogte in. Die plotse achterstand was een mokerslag die Club niet te boven kwam. Ook de inbreng van Okereke en Sobol bracht weinig zoden aan de dijk want Brugge creëerde helemaal niks van gevaar. Een mekkerende Vanaken was meer bezig met de scheidsrechter dan met het spel op het veld.

Vanaken kreeg een gele kaart te slikken.©Johan Eyckens BELGA

Twee dolle minuten net voor het slotkwartier maakten van die mokerslag een dreun die nog eventjes zal nazinderen. Eerst knalde Ito vanuit een scherpe hoek loeihard voorbij Mignolet en daarna voerde Thorstvedt de perfecte Zidane-beweging uit om met een kleine deviatie andermaal voor een doelpunt te zorgen. 3-0, een pandoering op het veld van je dichtste belager voor de titel. Een comfortabele voorsprong van 16 punten die opeens nog 5 punten bedraagt met nog vier lastige wedstrijden op het programma. Club Brugge dat al een tijdje matig staat te voetballen en nu een dubbele confrontatie met Antwerp voor de kiezen krijgt. Je zou je als coach voor minder beginnen zorgen maken.

Opstelling Genk: Vandevoordt, Arteaga, Lucumi (89’ McKenzie), Cuesta, Muñoz, Hrosovsky, Thorstvedt, Heynen, Bongonda, Onuachu (92’ Dessers), Ito.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Denswil (71’ Sobol), Mechele, Kossounou, Mata, Rits, Vormer, Vanaken, De Ketelaere (64’ Okereke), Dost (85’ Badji), Lang (85’ Chong).

Gele kaarten: 68’ Onuachu, 69’ Vanaken, 81’ Lang, 84’ Sobol.