Genk doet Essevee verdrinken in Gaverbeek

Doelman Sammy Bossut beleefde niet de meest aangename namiddag. © KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Redactie KW

Essevee liet een zeer slechte indruk na op hun supporters na de moeilijke uitoverwinning op RWDM in de beker. Genk was oppermachtig en dikte zijn doelpuntensaldo wat aan door te winnen met grote cijfers, 2-6, aan de Gaverbeek. Met nieuwe kopzorgen trekt Dury volgende week naar de Oostkantons voor een duel met Eupen.

Beide ploegen kwamen goed uit de startblokken. Genk testte in het vroege begin meteen Essevee-doelman Bossut, die uitpakte met een mooie parade. Essevee wou Vandevoordt aan de andere kant ook eens vroeg testen. Ciranni sneed naar binnen en bediende Gano. De kersverse vader knalde tegen de paal, maar de vlag ging onmiddellijk de hoogte in. Seck schoot met een pegel de bal wel nog tegen de touwen. Een mooi doelpunt, helaas buitenspel.

Genk trok zich niks aan van het kansje voor Zulte Waregem. Met Muñoz creëerden ze een boulevard vanop rechts en de Mexicaan legde klaar voor Ito. Die laatste twijfelde niet en schoot de bal knap in één tijd binnen, 0-1. Een mooi doelpunt, spijtig genoeg voor Essevee geen buitenspel.

Na het tegendoelpunt bleef het wat zoeken voor Essevee. De wedstrijd was na de 0-1 redelijk in evenwicht, maar de Limburgers waren technisch zuiverder dan de West-Vlamingen. Spitsenduo Vossen-Gano werd niet in stelling gebracht. De voorzetten vanop rechts kenden geen eindstation en van De Bock, die normaal goede voorzetten aflevert, kwamen er geen goede ballen.

Zinho Gano werd, net als Jelle Vossen, bauwelijks in stelling gebracht.
Zinho Gano werd, net als Jelle Vossen, bauwelijks in stelling gebracht. © BRUNO FAHY BELGA

Vlak voor en vlak na rust

Op slag van rust verdubbelde Genk de score aan de Gaverbeek. Ito, maker van het eerste doelpunt, tekende nu voor de assist. Thorstvedt nam de bal mooi mee in de draai en schoot de 0-2 kurkdroog tegen de touwen. Wat net voor rust kon, kon meteen driemaal na rust. Na twee eerdere missers van Onuachu buffelde hij een derde kans wel binnen, 0-3. Derde keer goede keer voor hem. Genk-kapitein Heynen liet het schip van Zulte Waregem volledig zinken, 0-4.

Alsof dat nog niet volstond, profiteerde Lucumi ook mee van de malaise bij Essevee, 0-5. Na amper acht minuten in de tweede helft stonden de forfaitcijfers al op het scorebord. “Ik vond dat we niet slecht begonnen waren”, begon Dury achteraf. “We zaten in de match, maar verdedigden niet scherp op het eerste doelpunt. We bleven in de wedstrijd, maar het doelpunt voor de rust deed ons meer pijn dan aanvankelijk gebleken. Drie doelpunten in een korte tijd binnenkrijgen, doet zeer veel pijn. We probeerden nog terug te vechten, maar helaas mocht het niet zijn.”

De Limburgers verdienden deze grote voorsprong. De Mijnploeg verslikte zich, in tegenstelling tot Essevee, niet vaak in passes en controles. Ze waren gewoon scherper en beter bij de les dan Essevee, die wel door de grond kon zakken na die drie snelle tegendoelpunten achter elkaar.

Ito beste man

De spankracht verdween wat uit de wedstrijd. Essevee wou een verdere blamage voorkomen, maar Genk bleef drukken. Ze toonden geen medelijden met de grote achterstand van Zulte Waregem en puurden nog enkele kleine kansjes uit verschillende aanvallen. Toch redde Vossen de Waregemse eer. Op assist van Dompé, zijn negende van het seizoen, schoot de ex-Genkie de 1-5 binnen. Erg vrolijk werden de supporters er niet van. Gezangen als ‘Dury buiten’ rolden weer van de tribunes.

Genk ging als een warm mes door de boter. Ito, goed voor twee assists, zette Seck te kijk met een heerlijke panna. Hij swingde langs de Essevee-verdediging alsof ze er niet stonden. Het schot van de Japanner vloog met hulp van Bossut en de lat over. Hij werd in de 80ste minuut vervangen door ex-Essevee-speler Bongonda.

Genk-speler Ito was alomtegenwoordig aan de Gaverbeek.
Genk-speler Ito was alomtegenwoordig aan de Gaverbeek. © BRUNO FAHY BELGA

Essevee scoorde een nieuwe eerredder met Kutesa, 2-5, maar Heynen bracht met zijn tweede doelpunt van de namiddag Genk op een 2-6 voorsprong. Een blamage voor Essevee. De kop van John van den Brom gered. “Als je verliest met 1-2 of 2-6 is juist hetzelfde”, vertelde Dury. “Ik ben niet lastig op mijn ploeg, maar verliezen doe je nooit graag. We moeten hier zo snel mogelijk uitkomen.”

Voorzetten Ciranni

Wat opviel bij het spel van Alessandro Ciranni is dat zijn voorzetten er niet vaak doorkomen. Met een boomlange spits als Gano zou het een absolute meerwaarde zijn, mochten voorzetten vanop rechts wel goed afgeleverd worden. Op links kan Laurens De Bock wel voor het nodige gevaar zorgen via goede voorzetten. Maar ook bij hem waren ze deze wedstrijd een onvoldoende. (Elian Coussement)

DOELPUNTEN: 13’ Ito 0-1, 46’ Thorstvedt 0-2, 47’ Onuachu 0-3, 52’ Heynen 0-4, 53’ Lucumi 0-5, 63’ Vossen 1-5, 83’ Kutesa 2-5, 86’ Heynen 2-6

GELE KAARTEN: 25’ Thorstvedt, 34’ De Bock, 43’ Hrošovský, 74’ Humphreys, 76’ Sadick

RODE KAARTEN: /

ZULTE WAREGEM: Bossut, Humphreys, Pletinckx, De Bock, Ciranni, Seck, Kutesa, Sissako (45’ Doumbia), Dompé, Vossen, Gano

GENK: Vandevoordt, Muñoz, Sadick, Lucumi, Arteaga, Heynen, Hrošovský, Thorstvedt (63’ Trésor), Ito (80’ Bongonda), Onuachu (80’ Ugbo), Paintsil (80’ Oyen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier