Geen winnaar in topper tussen Antwerp en Club Brugge

John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De topper van de twaalfde speeldag tussen Antwerp en Club Brugge kende geen winnaar. Ex-Bruggeling Engels kopte de thuisploeg op voorsprong. Op slag van rust scoorde ook Club Brugge op een stilstaande fase via Vanaken. Brugge domineerde de tweede helft maar op één reuzekans van De Ketelaere na, creëerden ze te weinig kansen om aanspraak te maken op de zege.

Clement bracht twee andere pionnen in zijn elftal na de 1-5 nederlaag tegen Manchester City. Het was te verwachten dat Vormer opnieuw in de basis zou staan, op de vorige speeldag besliste hij in zijn eentje de partij tegen Kortrijk met twee treffers. Van der Brempt kwam ook in het elftal, na een degelijke invalbeurt in de Champions League. Rits en Sowah waren de slachtoffers van dienst. Recordtransfer Sowah begon veelbelovend bij zijn nieuwe werkgever maar bracht de afgelopen weken nu eenmaal te weinig.

Goals op hoekschop

Al na 20 seconden werd Lang en eerste keer onderuit gehaald en na 2 minuten liep Mata tegen een gele kaart aan. Het toonde perfect de rivaliteit tussen de twee teams aan. Op voetbaltechnisch gebied was het heel wat minder. Het eerste gevaar kwam er via Gerkens maar Mignolet ging goed plat. De openingsgoal kwam niet toevallig na een stilstaande fase, uitgespeelde kansen waren er namelijk nauwelijks. Uitgerekend Engels kopte de thuisploeg op voorsprong tegen zijn ex-ploeg. Mignolet kon er met een hand bij maar de bal viel uiteindelijk in de zijnet. In blessuretijd van de eerste helft scoorde ook Club op een hoekschop. Vanaken reageerde het meest alert en kon van dichtbij de gelijke stand op het bord trappen.

Reuzekans De Ketelaere

West-Vlaming Verstraete bleef bij de thuisploeg in de kleedkamer. Hij liep een hersenschudding op bij de fase waarop Vanaken scoorde. Na tien minuten voerde Clement een dubbele wissel door. Maouassa moest voor meer dreiging op links zorgen. Mbamba kwam erin voor Balanta die al op een gele kaart stond. Club Brugge was de betere ploeg en dat resulteerde in de grootste mogelijkheid van de wedstrijd. Vormer bracht De Ketelaere schuin voor doel, die wachtte lang en plaatste de bal voorbij Butez maar De Laet bracht redding met het hoofd op de doellijn. Meteen ook de laatste mogelijkheid voor De Ketelaere, Dost moest voor meer body in de rechthoek zorgen.

Rood Engels en Nsoki

Blauw-zwart was duidelijk de betere in de tweede helft. Had de Europese vermoeidheid van Antwerp hier wat mee te maken? Zij hadden slechts drie dagen recuperatie en een vliegreis achter de rug terwijl Club vijf dagen voorbereidingstijd kreeg. Ondanks die fysieke suprematie creëerde Brugge nauwelijks mogelijkheden. Ook niet toen het tegen tien man verder moest. Doelpuntenmaker Engels trok aan de noodrem toen Van der Brempt alleen richting Butez mocht vertrekken. In de slotfase mocht ook Nsoki beschikken na zijn tweede gele kaart. Het slotwoord was voor Mignolet die een schitterende parade in huis had op een kopbal van Seck. Dankzij de puntendeling is Union de fiere leider in de Jupiler Pro League, Brugge en Antwerp volgen op twee en drie.

Opstelling Antwerp: Butez, Vines, Almeida, Engels, De Laet, Verstraete (46’ Dwomoh), Yusuf, Balikwisha (71’ Samatta), Gerkens, Benson (85’ Seck), Frey (82’ Eggestein).

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (55’ Maouassa), Nsoki, Hendry, Mata, Balanta (55’ Mbamba (92’ Mechele)), Vormer, Vanaken, Lang, De Ketelaere (64’ Dost), Van der Brempt.

Gele kaarten: 2’ Mata, 21’ Engels, 39’ De Laet, 39’ Balanta, 59’ Nsoki.

Rode kaarten: 82’ Engels, 90’ Nsoki (2x geel).

Doelpunten: 35’ 1-0 Engels, 45+2’ 1-1 Vanaken.