Franky Van der Elst: “Niet KVO, maar Anderlecht speelt straks allicht play-off 1”

Mag KVO zondag ook juichen na afloop van de match tegen Cercle?© BELGA
Mag KVO zondag ook juichen na afloop van de match tegen Cercle?© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Door de 6 op 6 van Anderlecht en vooral de pijnlijke thuisnederlaag van KVO tegen Waasland-Beveren, ziet pakweg 90 % van de Belgische bevolking toch al Anderlecht en niet het sensationele KV Oostende in play-off 1. Alleen bij paars-wit verlies op STVV én winst van Oostende tegen Cercle, spelen met Club en KVO twéé West-Vlaamse clubs de Champions play-offs. Franky Van der Elst weegt de kansen van de kustploeg, aan de hand van vijf stellingen die we de analist voorlegden.

1. De nederlaag tegen Waasland-Beveren zal wellicht altijd de match zijn waarin KVO zijn play-off 1-ticket heeft verspeeld

Franky Van der Elst : “Een moeilijke. Want op het einde van het seizoen zijn dat toch altijd verraderlijke matchen. KVO begon in die match wel goed, maar dan was er de wissel Koita-Sinani, Theate die in de fout ging waarna Waasland-Beveren scoorde en toen ging het plots minder. En dan nog de onterecht afgekeurde aansluitingstreffer op een belangrijk moment… In de tweede helft zijn ze toch nog doorgegaan, maar iets minder intensief en met te weinig kansen. Net zoals op Beerschot eigenlijk, maar daar viel die tegengoal wel. Ik moet zeggen dat ze zowel tegen Waasland-Beveren als tegen Beerschot nog steeds dominant voetbalden, alleen creëerden ze te weinig. Ze hebben er dus alles aan gedaan, dan is het moeilijk te stellen dat ze het play-off 1-ticket in die match hebben verspeeld.”

2. Anderlecht, heus niet zo overtuigend tegen Club, is nog niet gewonnen op Sint-Truiden

“Die kans is er altijd, ja. Maar ik denk niet dat Anderlecht het nog uit handen zal geven. Dat zou toch onwaarschijnlijk zijn? Al zou het wel passend zijn in het beeld van hun seizoen. Al konden ze maar heel weinig creëren tegen Club, collectief toonden ze de afgelopen weken toch beterschap. Anderzijds gaan ze er zondag niet zomaar winnen, Peter Maes kon toch niet lachen met de 4-0 die Sint-Truiden kreeg op Genk en zal toch een reactie willen. Ik las al ergens dat zijn spelers een week extra gaan moeten trainen als ze er tegen Anderlecht weer naast grijpen.”

3. Het is een voordeel voor KVO dat Cercle al gered is

“Ja, dat is een voordeel. Na zo’n 15 matchen zonder zege onder Clement week na week met het mes op de keel moeten knokken, dat doet wel iets met een voetballer. Als je dan gered bent, volgt er een geweldige opluchting. En dan moet je toch geweldig sterk zijn om je nog één keer helemaal op te laden. Daar zullen Vanderhaeghe en Buffel toch al hun kwaliteiten moeten tonen. Chapeau als dat lukt. Zeker omdat KVO met een enorme intensiteit speelt, ze versmachten je meteen. En met Sakala, die toch al gemakkelijker scoort, al weet je dat nooit met Fashion, opnieuw in de basis, wordt het toch een moeilijke laatste opdracht voor het al geredde Cercle.”

4. De spelers worden vanop de bank best op de hoogte gehouden van de stand in STVV-Anderlecht

“Dat denk ik wel. Zondag dacht ik dat de winst van Anderlecht tegen Club, net voor je moet beginnen op Beerschot, een slagske zou zijn. Maar ze hebben er toch goed op gereageerd. Oostende moet nu eerst zorgen dat ze, net als in Beerschot, zelf winnen tegen Cercle. Het zou wel heel pijnlijk zijn als Anderlecht toch verliest in Sint-Truiden en je niet zelf hebt gewonnen van Cercle. Eerst tegen de laatste en dan tegen de voorlaatste play-off 1 verliezen, dat zou wel heel erg zuur zijn.”

5. De stelling van ceo Ganaye dat KVO, minstens vijfde, ook volgend seizoen kan bevestigen ‘omdat iedereen binnen dezelfde visie vervangbaar is’ is terecht

“Dat betwijfel ik toch. Het is vooreerst gemakkelijk zeggen dat Blessin, Bataille, Theate… vervangbaar zijn en dat voor de juiste prijs iedereen weg mag en vervangbaar is, vraag is of die vervangers dan jonge spelers zijn met dezelfde kwaliteit, op basis van hun data. Ze hebben in hun portefeuille ook clubs waar het minder goed draait, hé. Bovendien weten we allen dat die Amerikanen daar niet zitten voor hun plezier. Het is business voor hen, die mannen wil geld verdienen. Ik snap wel dat men eenzelfde filosofie wil aanhouden, maar als je echt aan een ploeg wil bouwen, moet je die enige tijd zoveel mogelijk samenhouden. Dan hou je Blessin, tenzij misschien dat er heel veel geld tegenover staat. En dan doe je moeite om Theate, Bataille… te houden, zorg je voor zo weinig mogelijk verloop. Maar een andere trainer en vijf, zes nieuwe spelers, dat is niet bouwen. Maar ik geloof niet dat die mannen daar zitten om te bouwen.”

“Yves verdient meer respect”


De toekomst van het nieuwe Cercle van Yves Vanderhaeghe oogt weer wat mooier, vindt ook Van der Elst. “Monaco blijft de baas, maar ze gaan er toch moeten voor zorgen dat het allemaal wat sneller gaat. Je kan niet blijven nipt ontsnappen. Cercle moet in elk geval verder gaan met Vanderhaeghe en Buffel. Yves kent het klappen van de zweep, hij wordt nog te vaak onderschat. In Gent is hij, opletten wat ik zeg, niet goed behandeld. Hij had ze van de derdelaatste plaats naar play-off 1 gebracht. Yves verdient meer respect en steun. Want hij is ook tactisch slim. Ik was zeer verbaasd dat Hotic, die er met Pavlovic met kop en schouders bovenuit stak, uit de ploeg verdween, maar het pakte met Lopes en Vanhoutte wel goed uit. De laatste matchen merkte je ook dat jongens van eigen bodem toch iets meer geven. Ook dat was knap gezien van Yves.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.