Frank Dierckens: “Miserie, hartenklop… Maar ik wist: het komt goed”

Frank Dierckens: “Ik ben vandaag een gelukkiger voorzitter dan vorig jaar op dit tijdstip.”© BELGA
Frank Dierckens: “Ik ben vandaag een gelukkiger voorzitter dan vorig jaar op dit tijdstip.”© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

In maart 2020 was KV Oostende nagenoeg failliet en stond het op degraderen. Een vogel voor de kat, zo leek het. En toen legde een virus ook nog eens de wereld stil. In maart 2021 zorgt het virus voor nog veel onzekerheden maar wat wél zeker is: KV Oostende is weer springlevend en is de sensatie van het seizoen. Zonder voorzitter Frank Dierckens, die ondanks alle twijfels en tegenstand op zijn eentje de succesvolle overname regelde, was dat niet waar geweest.

Voor diegenen die door de sensationele vlucht die KV Oostende de afgelopen maanden nam – momenteel is het kleine KVO nog volop in de strijd voor een plaatsje bij de top 4, de fine fleur van het Belgische voetbal –, al zijn vergeten in welk moeras de club een jaar geleden nog zat, schetsen we nog even de situatie van het weireldploegsje in maart 2020. Net een verlies genoteerd van 9,6 miljoen euro. “Het water staat aan de lippen”, aldus Dierckens toen. De eigenaar van Diaz, gespecialiseerd in raamdecoratie, was nog maar goed een jaar voorzitter en eigenaar van KVO, dat hij had gekocht voor zo’n 3 miljoen euro. Hij was toen al enkele maanden op zoek naar een overnemer. En ook sportief voer KVO in vuile wateren. Verlies op de laatste speeldag van de reguliere competitie, op Cercle Brugge, kon degradatie uit 1A betekenen. Maar toen werd de competitie stilgelegd. Kort nadat Dierckens op 14 februari, Valentijnsdag, eindelijk een akkoord had gevonden met het Amerikaanse investeringsbedrijf Pacific Media Group (PMG).

Geloof

Dierckens, een jaar later: “Een akkoord dat op 14 maart gefinaliseerd moest worden. Maar net die week brak het coronavirus uit waardoor de wedstrijd tegen Cercle Brugge niet kon gespeeld worden. Waardoor de Amerikanen de deal niet konden beklinken: nog geen licentie, niet zeker dat we in eerste klasse bleven… Hallo, mijn ratje. Maar ik ben er wél in blijven geloven. Ik kon ook moeilijk anders.”

Het sleepte nog làng aan. De licentie kwam er pas via het BAS en dan moest PMG nog een overeenkomst vinden met de investeringsmaatschappij Alychlo van Marc Coucke voor de overname van de tribune. Een hoogst onzekere periode voor de zwaar geplaagde voorzitter. Ook omdat Dierckens onder druk werd gezet door andere kandidaat-overnemers, voorgedragen door ex-ceo Patrick Orlans. Maar de goedmoedige Tieltenaar bleef ondanks alle druk en twijfels vasthouden aan zíjn kandidaat-overnemer. En bij elk telefoontje klonk het optimistisch: “Ik laat er mijn slaap niet voor. 80 à 90 % kans dat het goed komt.”

Dierckens, een jaar later. “Ik slaap nu eenmaal makkelijk. ( lacht ) Al moet ik zeggen dat het wel eens door mijn hoofd begon te malen, telkens ik pakweg om 4 uur ‘s morgens wakker werd. Maar hoe ellendig de situatie ook was, ik ben altijd positief gebleven. Ik maakte eerder ook wel eens moeilijke periodes door. Ook met mijn kanker van enkele jaren geleden is het met de nodige dosissen chemo goed afgelopen. Ik wist: alles komt goed. Al duurde het met KVO wel heel lang.”

Overname

Tot eind april zelfs. De competitie werd niet meer hervat waardoor KVO in 1A bleef en PMG raakte rond met Alychlo. Dierckens had gehoopt op een overnameprijs van zo’n 2 miljoen euro maar moest zich naar verluidt uiteindelijk tevreden stellen met 1,2 miljoen euro. Maar dat was dan maar collateral damage . Dierckens spreekt trouwens liever van een participatie dan van een overname, hij behield omwille van de verankering 28 % van de aandelen. Eind april mocht hij dan toch triomferen: hij en niemand anders had KVO gered. En hij bleef voorzitter. Aanvankelijk met een bang hartje. PMG en de nieuwe executive president Gauthier Ganaye sloegen een heel nieuwe weg in. “Het duurde nog een tijdje voor er een nieuwe coach kwam, veertien spelers vertrokken, de nieuwelingen kwamen maar traag…. En toch had ik er wel vertrouwen in, die Amerikanen hadden toch niet voor niets een paar miljoen euro geïnvesteerd? Maar voor mij was de druk weg. Ik droeg de verantwoordelijkheid niet meer.”

Verdienste

Maar ook dat kwam goed. Het project van PMG sloeg zelfs wonderlijk aan, KVO is dé sensatie van het seizoen. En Dierckens? Die is nu vooral de supporter die met volle teugen geniet. Hij komt als voorzitter nog wel drie keer per week op het oefencomplex bij de spelers, maar de kaarten liggen nu in andere handen.” Dat KVO nu zo kan floreren dankzij zijn redder wil hij evenwel niet horen. “Mijn enige verdienste is dat ik ben blijven strijden voor een overnemer. Al blijft het een investeringsmaatschappij, natuurlijk. Ik ben wel fier dat ik nog steeds voorzitter ben van KV Oostende, maar het blijven natuurlijk de coach en de spelers die voor die vierde plaats zorgen. Ik moet zeggen dat ik nu veel relaxter ben, zonder al die miserie die ik er omzeggens vanop mijn eerste dag als eigenaar had. Elke dag die hartenklop, bij manier van spreken: Wanneer komt dat geld binnen? Wanneer kunnen we iedereen betalen? ” Het werd alsnog een verhaal met een happy end , boven het stadion blinkt nu Diaz Arena. We zijn een jaar later, zijn 60ste verjaardag op 1 april kondigt zich véél mooier aan dan zijn 59ste. “Ook privé gaat het goed: de gezondheid is oké en met Cindy gaat het nog steeds goed. We zijn intussen al meer dan een jaar samen. En Diaz, nu in handen van mijn zoon en dochter, is nauwelijks getroffen door de coronacrisis. Ik ben vandaag een gelukkiger voorzitter dan vorig jaar op dit tijdstip.” ( lacht )

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.