Franck Kanouté opnieuw in selectie van Cercle tegen Beerschot

Franck Kanouté.©KURT DESPLENTER BELGA
Franck Kanouté.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Trainer Paul Clement ziet in de middenvelder Franck Kanouté een bepalende rol voor Cercle weggelegd. Nog in de selectie voor de match van woensdagavond krijgt David Bates de voorkeur op Naomichi Ueda.

Franck Kanouté behoorde in het begin van het seizoen tot een van de revelaties in de Jupiler Pro League, maar na zijn glansprestatie tegen KAA Gent en zijn eerste selectie voor de Senegalese nationale ploeg deemstere hij net als het volledige team van Cercle helemaal weg. Hij geraakte dan ook nog geblesseerd en is nu terug fit. “Franck is een belangrijke en talentvolle speler, maar mist nog constante in zijn prestaties”, vindt coach Paul Clement. “We hebben reeds kunnen zien waar hij wel toe in staat is, zeker in balbezit. Als hij op een hoog niveau voetbalt, geconcentreerd en gefocust is, helpt hij de ploeg. Als hij tot nu een goede match speelde, deed ook het team dat. Maar omgekeerd was dit ook het geval. Hij is belangrijk, zeker als we met één verdedigende middenvelder spelen. We zijn nu voortdurend op zijn mindere punten aan het werken. Ook tactisch. Hij is zich daarvan bewust. Het is de komende weken nu aan hem om te tonen dat het vruchten afwerpt.”

Middenvelder gezocht

Ondertussen is Cercle in de huidige transferperiode op zoek naar versterking en meer bepaald naar een extra middenvelder. “We erkennen de situatie en maken er ook werk van”, knikt Clement. “We zoeken een ervaren middenvelder die de groep kan samenbrengen. Een profiel die de ploeg op sleeptouw kan nemen, iemand met leiderschap, kwaliteiten. Een speler die al heel wat op het hoogste niveau heeft meegemaakt.”

Kans voor Bates

Voor de verplaatsing naar het Kiel krijgt David Bates in de wedstrijdselectie achterin de voorkeur op de Japanner Naomichi Ueda. De Schot werd geleend bij het Duitse Hamburg, maar valt tot nu toe uit de toon. “Het loopt voor hem niet echt zoals gepland en dat zorgt voor frustraties”, vindt Clement. “David arriveerde bij ons pas in augustus, het duurde wat vooraleer hij volledig fit geraakte. Hij had een paar matchen die niet zo goed waren, kreeg rood, was een match geschorst. Zo geraakte hij moeilijk aan het nodige matchritme. Door omstandigheden stond hij op zijn positie de ene keer naast Taravel, de andere keer naast Marcelin. Hij hoopt nu op een betere tweede helft van het seizoen. Tevens mentaal, want ook vorig seizoen kwam hij niet zoveel in actie.”

Optimisme

Cercle Brugge zakte in drie maanden van plaats zes naar de voorlaatste stek en wil woensdagavond op bezoek bij Beerschot een eind maken aan de negatieve reeks van zeven nederlagen op rij. “Ik sprak gisteren met alle spelers. De stemming zit goed. We blijven optimistisch dat we in de volgende wedstrijd een resultaat kunnen behalen. Ik zou niet zo zelfverzekerd zijn mochten we de voorbije drie matchen niet goed gespeeld hebben”, aldus Clement.

Dipjes

Net als bij de goede start van de competitie blijft de trainer er rustig bij. Hij vraagt zijn groep nog meer inzet en motivatie om van de huidige positie weg te geraken. “Bij elke ploeg en op elk niveau waar ik werkte, maakte ik reeds mindere periodes mee”, herinnert de Cerclecoach. “Dat was zo bij de kleinere clubs, maar ook bij Chelsea, Bayern, Real en PSG maakte ik dipjes mee, al moet ik toegeven dat ze wel iets minder lang duurden.” Als hoofdcoach kon hij het tij al eens keren, bij het Engelse Swansea. “Die club verkeerde toen in degradatiegevaar met 3 op 18, maar in de daaropvolgende vijf wedstrijden wonnen we vier keer en speelden we eenmaal gelijk. We waren meteen gered. Zo zie je maar dat het snel kan gaan. We moeten hard blijven werken, individueel beter worden, dan help je het team .”

“Bij een selectie is het als speler belangrijk dat je op alles gefocust bent, ook op de details. Eerder dan op het resultaat. In voetbal kun je niet altijd rekening houden met de tegenstander, hoe en in welk systeem zij spelen. Het is vooral belangrijk wat je zelf kunt doen . Een positief resultaat tegen Beerschot betekent niet dat alles in orde is. Eén keer winnen brengt ons niet uit onze huidige situatie. Het wordt iets van lange termijn ”, beseft Clement. (ACR)

Dit is de wedstrijdselectie voor de match van woensdag 13 januari om 18.30 uur: Didillon, Warleson, Bruzzese, Vitinho, Bates, Taravel, Velkovski, Marcelin, Corryn, Biancone, Vanhoutte, Hoggas, Dekuyper, Lopes Da Silva, Kanouté, Hazard, Ugbo, Hotic, Musaba, Somers, Deman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier