Essevee met vertrouwen naar vier kelderkrakers

Tomas Chory is een spits van het type waarmee Dury in het verleden al vaker succes oogstte. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Tomas Chory is een spits van het type waarmee Dury in het verleden al vaker succes oogstte. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

WAREGEMZulte Waregem tankte woensdagavond een flinke portie vertrouwen met de 0-1-zege op het veld van Antwerp. Het is een opsteker aan de vooravond van een cruciale periode in het degradatiedebat.

De thuiswedstrijd van zaterdag tegen rode lantaarn Sint-Truiden wordt de eerste in een reeks van vier kapitale matchen. Essevee heeft als troef dat het drie van die ‘kelderkrakers’ thuis mag spelen, hoewel het dit seizoen vooral op verplaatsing de nodige punten pakt.

Als je per match gemiddeld twee goals slikt, is het moeilijk om uit de gevarenzone van het klassement weg te blijven. Het is een vaststelling die Francky Dury zich tot zijn afgrijzen de voorbije seizoenen al vaker diende te maken en die zich tijdens deze campagne herhaalt. Tijdens de eerste tien matchen werden die cijfers zelfs nog slechter: in die duels slikte het team liefst 24 tegengoals.

Het was dan ook een opsteker dat er de gedurende de voorbije zes wedstrijden (Antwerp incluis) meer defensieve stabiliteit kwam. De organisatie stond steviger, waardoor de statistieken een stuk beter werden: tegen Kortrijk, Cercle, KV Mechelen, AA Gent, Anderlecht en Antwerp diende Louis Bostyn zich maar zes keer om te draaien, ofwel gemiddeld één keer per match. Dat zorgt al voor meer mentale rust, ook omdat de driehoek voor de defensie (met Marcq als meest teruggetrokken man, achter Seck en Govea) beter begint te draaien.

Clean sheet

Ook het aanvallend rendement ligt hoger. In de voorbije zes matchen zorgde het offensieve compartiment ervoor dat de keeper van de tegenpartij nooit met een ‘clean sheet’ het veld kon verlaten. Op Cercle en Gent liet Essevee zelfs drie keer de netten trillen. De laat aangetrokken Chory is een spits van het type waarmee Dury in het verleden al vaker succes oogstte. Hij zorgde niet alleen voor drie goals en één assist, maar laat Bruno en Govea (de wisselvallige Mexicaan vindt stilaan weer het niveau waarvoor hij destijds gehaald werd) ook beter spelen. Bruno was de voorbije vijf speeldagen goed voor evenveel goals.

Dat zijn positieve signalen aan de vooravond van drie opeenvolgende thuiswedstrijden tegen Sint-Truiden (19 december), Cercle Brugge (26 december) en Moeskroen (9 januari). In eigen huis winnen, blijkt dit seizoen helaas niet evident: dat gebeurde nog maar één keer, eind augustus tegen Waasland-Beveren, waar Zulte Waregem op 16 januari naartoe reist. Hoog tijd dus om ook aan de eigen Gaverbeek nog eens te oogsten. (BVC)

Zaterdag 19 december om 18.15 uur: Zulte Waregem – Sint-Truiden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.