Essevee bezweert crisis met zege tegen Antwerp, ondanks rebellerende supporters

Antwerp's Michael Frey en Essevee's Ewoud Pletinckx. © JOHAN EYCKENS BELGA
Redactie KW

Zulte Waregem won zaterdagavond zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Gano en Kutesa zorgden ervoor dat The Great Old terugkeerde naar Antwerpen zonder punten. Een broodnodige zege was het voor het team van Dury, die deze wedstrijd opnieuw onder vuur lag bij enkele supporters. Met een voorlopige veertiende plaats zal het deze week wat rustiger zijn aan de Gaverbeek.

Verdeeldheid op de tribunes

Essevee moest de wedstrijd in het begin ondergaan. Antwerp toonde zich baas door te profiteren van de ruimte die Essevee weggaf. The Great Old kwam in het wedstrijdbegin wel niet verder dan enkele ongevaarlijke kansjes waar Essevee-doelman Bossut het niet moeilijk mee had.

De eerste echte opschudding van de match kwam niet door de spelers, wel door enkele Zulte Waregem-supporters. Scheidsrechter Lardot werd verplicht de wedstrijd stil te leggen doordat roodgroene supporters vuurpijlen en rookbommen op het veld gooiden. Dit net nadat federaal minister Annelies Verlinden kwam praten in de Elindus Arena dat ze onder meer het vuurwerk uit het voetbal wil verbannen.

South Lane Crew, de harde kern van Essevee, bracht spandoeken mee met opschriften als ‘From hero to zero’, ‘Stop de gijzeling’ en ‘Hou de eer aan jezelf’. Er leeft duidelijk wel wat verdeeldheid onder de supporters. Toen ze in de staantribune hun spandoeken ontrolden, hoorden we op de hoofdtribune ook mensen die Dury zijn naam scandeerden.

De supporters zijn niet tevreden met de gang van zaken en dat lieten ze zaterdag duidelijk blijken.
De supporters zijn niet tevreden met de gang van zaken en dat lieten ze zaterdag duidelijk blijken. © JOHAN EYCKENS BELGA

Dit spektakel maakte de spelers wel wakker. Jammer genoeg voor de Essevee-fans waren het de Antwerp-spelers die aandachtig bleken te zijn. Manuel Benson opende de score met een heerlijk schot. Hij sneed vanaf rechts goed naar binnen en liet doelman Bossut kansloos achter met een knal in de kruising, 0-1.

Altijd dezelfde fouten

Zulte Waregem kwam er in de eerste helft op voetballend vlak niet door. Zo goed als geen dreiging zagen we van de fusieclub, al kwam Gano wel twee maal opzetten met kleine pogingen en een schotje van Ciranni werd makkelijk gepakt door Antwerp-doelman Butez. Niet dat ze er niet konden uitkomen doordat Antwerp zo sterk was, want dat was ook het geval niet. Simpele passes, foute controles en een verdediging die te veel ruimte weggaf, lagen in de eerste helft opnieuw aan de basis van het slechte spel van Essevee. Dit is een probleem dat dit seizoen te vaak voorkomt bij roodgroen.

Dompé verscheen aan de aftrap van de tweede helft ten nadele van Srafi, die weer geen goede indruk achterliet. De fans konden deze wissel wel smaken. Toen de bedrijvige flankspeler een eerste keer aan een dribbel begon, kreeg hij een warm applaus van de thuisaanhang.

Weinig beterschap was er wel niet te merken in het begin van de tweede helft. Sissako leverde de bal achterin zomaar in bij Balikwisha die er dan een hoekschop uit puurde. Ook topschutter Frey wou eens zijn kans gaan, want hij toonde zich tot dan toe nog niet. Fischer lanceerde doelpuntenmaker Benson en die laatste gaf de bal op zijn beurt goed mee met Frey. De 0-2 leek in de maak, maar Essevee-verdediger Pletinckx kon de Zwitser nog net hinderen zodat zijn schot rakelings naast het doel verdween.

Dompé is de man

Essevee probeerde ondanks het slechte spel beter in de match te geraken. De supporters schaarden zich voor de eerste keer in de match achter hun team en dat werd beloond. Op hoekschop van de ingevallen Dompé kopte Zinho Gano zijn zesde van het seizoen binnen, 1-1. Dompé zorgde duidelijk voor de schwung, want nog geen minuut ervoor zette hij Bataille in de wind. Waarom startte Dury niet met hem?

Antwerp's Michael Frey en Essevee's Jean Luc Dompe.
Antwerp’s Michael Frey en Essevee’s Jean Luc Dompe. © Johan Eyckens BELGA

Ommekeer

De thuisploeg had na de gelijkmaker plots de smaak te pakken. Kutesa draaide vanop links de bal voor doel tot bij Vossen. De Limburger pakte uit met een volley en zag zijn schot op de lat stranden. Antwerp was de controle helemaal kwijt en Zulte Waregem kon opnieuw profiteren. Sissako dreigde met een omhaal, maar nog geen minuut later was het wel raak. Diezelfde Sissako gaf de bal goed mee met Kutesa en die gaf Butez het nakijken met een gekruist schot, 2-1. Een complete ommekeer in een aantal minuten. De inbreng van Dompé deed het team veel goed.

Essevee bleef drukken. 2-1 volstond niet en het leek alsof de spelers coach Dury een hart onder de riem wilden steken. Nadat Vossen eerder besloot een schot af te leveren op de dwarsligger, trof Gano ook de lat. Hij zette zich door op links en haalde stevig uit. Bijna was het 3-1, ware het niet van het bovenste doelhout.

Een tweede helft met duidelijk meer scherpte en inzet werd beloond voor Essevee. Volgende week trekken ze naar KV Mechelen.

Opvallende basiself bij Essevee

Het was duidelijk dat er wat moest veranderen bij SV Zulte Waregem na de 5-1 pandoering op Seraing. Trainer Francky Dury voerde maar liefst zes veranderingen door. Seck maakte zijn rentree in het basiselftal waardoor Hubert naar de bank verwezen werd. Ook De Bock vond zijn weg opnieuw naar de startende elf na een blessure die hem meer dan een maand aan de kant hield. Ook Vigen en Doumbia vlogen uit de ploeg. De geschorste Boya en geblesseerde Sørmo werden dan weer verplicht om langs de zijlijn toe te kijken door genoemde redenen.

Opvallend was dat Dompé zich tevreden moest stellen met een plekje op de bank. De vinnige speler had nochtans vijf assists achter zijn naam voor de wedstrijd. Srarfi bleef ook gewoonweg tussen de elf starters staan. Op Seraing werd zijn spel getypeerd door te laconieke balletjes in te spelen op ploegmaats en het simpel verliezen van balverlies.

(Elian Coussement)

DOELPUNTEN: 19’ Benson 0-1, 59’ Gano 1-1, 66’ Kutesa 2-1

GELE KAARTEN: 29’ Alhassan, 72’ Gano, 91’ Miyoshi, 93’ Fadera

RODE KAARTEN: /

ZULTE WAREGEM: Bossut, De Bock, Pletinckx, Humphreys, Ciranni, Seck (89’ Hubert), Sissako, Srarfi (’45 Dompé), Kutesa (84’ Fadera), Vossen, Gano

ANTWERP: Butez, De Laet, Buta (38’ Bataille), Verstraete, Fischer (69’ Miyoshi), Alhassan (69’ Haroun), Balikwisha (61’ Samatta), Benson, Dessoleil, Almeida, Frey

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.