https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eric Ocansey doet het voortreffelijk als ‘nieuwe’ linksachter bij KV Kortrijk

Eric Ocansey wordt bij KV Kortrijk als linksachter uitgespeeld na de operatie van Kristof D’Haene.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Eric Ocansey wordt bij KV Kortrijk als linksachter uitgespeeld na de operatie van Kristof D’Haene.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Op 4 november kreeg Kristof D’Haene te horen dat hij maanden out zou zijn. De linksachter werd geopereerd aan de heup en staat voor een lange revalidatie. De staf van KV Kortrijk zat eventjes met de handen in het haar. Een ‘echte’ linksachter hadden ze niet in hun kern. Ze kwamen uit bij Eric Ocansey. Van nature opgeleid als aanvaller, maar hij kan als linksback uit de voeten.

De 23-jarige Eric Ocansey is bezig aan zijn tweede seizoen bij KV Kortrijk. Tijdens zijn debuutjaar speelde hij vooral als aanvaller. Dat was ook nu het geval tot het uitvallen van Kristof D’Haene. “Ik speelde ook al tijdens mijn eerste jaar bij Eupen op de linksachter”, zegt de Ghanees. “Het ligt in mijn mogelijkheden om als verdediger te voetballen.”

Coach Yves Vanderhaeghe vertelde in deze krant dat Ocansey zich kan instellen op wat voor actie een vleugelspeler zal ondernemen. “Klopt. Ik weet wat zij zullen proberen”, zegt de polyvalente voetballer. “Ik probeer gewoon mijn job uit te voeren en de ploeg de overwinning te bezorgen. Ik ben al blij als ik op het veld mag staan. Of we nu in een 5-3-2 of een 4-3-3 spelen, het maakt me niet uit. Ik moet klaar zijn als de coach me nodig heeft.”

Thanks to God

Sportief manager Rik Foulon geeft aan dat het toch even slikken was toen duidelijk werd dat vaste linksachter Kristof D’Haene maanden niet inzetbaar zou zijn. “Kristof is iemand die al meerdere jaren een vaste waarde is”, zegt Foulon. “Hij is ook een herkenbaar gezicht. Voetbaltechnisch is hij belangrijk voor de ploeg. Vanop de linksback kan hij offensief voor de dag komen. Zijn voorzetten kunnen een betekenis hebben voor het team. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met blessures. Dat gebeurt bij elke ploeg en in elk seizoen. Je moet altijd een plan B hebben. In het begin van het seizoen speelde Ocansey als wingback op Gent. Hij was daar toen een van de beteren en was heel performant.”

Ocansey zelf is tevreden over zijn prestaties tot dusver. “ Thanks to God .” Deze zin zal vaak terugkeren tijdens het telefonische interview. “God gaf me de gift om ook als een verdediger te kunnen spelen. Ik observeer mijn ploegmaats met veel ervaring heel goed. Zo kan ik leren van hen. Ik ben blij hoe alles hier verloopt bij KV Kortrijk. Dit is waarop ik had gehoopt. Het is als een droom die uitkomt.”

Groot volume

Sportief manager Foulon is niet verrast door de prestaties van Ocansey op de linksachter. “Eric is een meer offensief ingestelde speler. In zijn eerste seizoen bij Eupen in de toenmalige tweede klasse speelde hij als 18-jarige vaak op de linkerkant als wingback. Ocansey heeft een groot volume. Hij heeft alle parameters om op die flank zijn ding te doen. Hij heeft een actie aan de bal. Tegen KV Oostende vond ik dat hij het defensief moeilijker had. Zijn positiespel moet nog beter ontwikkeld worden. Dat is niet onlogisch. Hij speelde nog maar een paar wedstrijden op die plaats. We zullen wel video’s tonen. Ik ben ervan overtuigd dat hij kan uitgroeien tot een meer dan degelijke wingback.”

Dat zag Foulon in de wedstrijd tegen Club Brugge. “Ik vind Ocansey goed in één-tegen-één-situaties. Als verdediger heeft hij twee troeven: zijn snelheid en wendbaarheid. In Club Brugge stond Eric tegenover Diatta. Hij won niet alle duels, maar hij was wel altijd snel terug. Als hij gepasseerd wordt, moeten ze hem nog eens voorbij. Yves heeft gelijk als hij zegt dat Ocansey weet hoe aanvallers denken.”

Aanvallend kan Ocansey zijn steentje bijdragen in een 5-3-2-systeem. Kijk maar naar zijn actie voor het doelpunt van Gueye tegen KV Oostende. “Hij deed daar heel veel voorbereidend werk”, zegt Foulon. “Hoe hij naar binnen sneed en zich doorzette. Doordat Ocansey van iets verder komt, kan hij meer snelheid ontwikkelen en een dribbel inzetten. Zijn wendbaarheid en onvoorspelbaarheid zijn pluspunten.”

Is Ocansey dan een aanvaller of een verdediger? “Zeg maar dat hij een allrounder is”, zegt Foulon. “Hij moet zich niet vastpinnen op één positie, Eric is heel flexibel. Tegenwoordig wordt er vaak gevoetbald met de zogenaamde wingbacks. Offensief je steentje bijdragen, hoort daar ook bij. Hij kan versnellen, kort draaien en heeft een voorzet in de voeten.”

Geen doelpuntenmachine

Als je dat allemaal hoort, zou je denken dat Ocansey fenomenale statistieken kan voorleggen. Dat is niet het geval. In zijn eerste seizoen, waarin hij vooral als aanvaller uit de voeten kwam, bleef de teller staan op twee goals. Deze jaargang heeft hij amper één keer gescoord. Moet zijn efficiëntie dan niet omhoog? “Uiteraard kijken we altijd naar het rendement”, zegt Foulon. “Maar hij heeft zeker zijn plaats in het elftal. Hij doet altijd zijn ding. Je hebt zo van die spelers die een heel nuttig onderdeel van het geheel zijn. Wij verwachten ook niet dat Eric plots een doelpuntenmachine zal worden. Een voetbalploeg is een team, het draait niet alleen om individuen.”

Ocansey bevestigt dat. “Een aantal goals stel ik mezelf niet voorop. Ik doe mijn uiterste best om KV Kortrijk telkens de drie punten te bezorgen. Bij elke kans die er komt, zal ik alles geven. Zolang het team maar wint.”

De Ghanees wil het toch nog even hebben over het huidige seizoen. Tegen KV Oostende werd er gewonnen, nu volgt een verplaatsing naar Charleroi. “Die match tegen KVO was richtinggevend voor ons seizoen”, zegt Ocansey. “Zo doen we mee voor die top acht. Ik geloof trouwens echt dat we daarin thuishoren. Nu trekken we naar Charleroi. We moeten ons focussen op onszelf. We moeten als team voetballen, zoals we tegen KV Oostende deden. Het seizoen verliep al met ups and downs . Tijd om een lijn te trekken in onze prestaties. Zo kunnen we de club helpen om het doel, de top acht, te bereiken.”

Maandag 7 december om 20.45 uur: Charleroi – KV Kortrijk.

(Jochen Coorevits)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten