Eindelijk nog eens winst voor Cercle Brugge dat KV Kortrijk klopt

Het was ploeteren op het dramatische veld van KV Kortrijk.© BELGA
Het was ploeteren op het dramatische veld van KV Kortrijk.© BELGA
Redactie KW

Dolle vreugde was het bij Cercle Brugge. Na twee maanden kon groen-zwart eindelijk nog eens winnen. Het klopte KV Kortrijk met 1-2 en geeft zo de rode lantaarn door aan Waasland-Beveren.

Cercle Brugge moest de voorbije weken ferme klappen incasseren. De laatste winst van groen-zwart was van elf wedstrijden geleden, op het veld van Waasland-Beveren.

KV Kortrijk voetbalde dit seizoen vrij onregelmatig met acht keer winst, negen maal verlies en vijf gelijke spelen. Voor beide ploegen was de West-Vlaamse derby belangrijk, voor Cercle om bij verlies niet nog meer terrein te verliezen. Kortrijk kon bij winst hun plaats in de middenmoot verstevigen en de rust terugbrengen, want trainer Vanderhaeghe zijn toekomst ligt volgend seizoen zo goed als ergens anders en een pak spelers zijn einde contract.

Lepoint, Mboyo en Van der Bruggen, drie sterkhouders, verlieten intussen het Guldensporenstadion. Met De Sart, woensdag geblesseerd uitgevallen tegen STVV, en Ocansey moest Vanderhaeghe, die overigens nog twee seizoenen bij Cercle Brugge voetbalde, nog meer puzzelen. Stojanovic, die op de vorige speeldag zijn honderdste wedstrijd speelde voor KVK, startte op de bank en kon zo niet van start gaan tegen zijn ex-ploeg, net als de revaliderende D’Haene.

Strahinja Pavlovic scoorde in zijn eerste wedstrijd voor Cercle.© BELGA
Strahinja Pavlovic scoorde in zijn eerste wedstrijd voor Cercle.© BELGA

Dewaele kon wel aantreden tegen zijn gewezen werkgever. Om aan voldoende spelers te geraken maakten de beloften Van Den Bossche en Jalloh deel uit van de wedstrijdkern. Golubovic verhuisde naar de bank. Jonckheere, Sainsbury en Sissoko kwamen aan de aftrap. De 20-jarige Malinees werd in oktober overgenomen van Djoliba en maakte zo zijn debuut.

Opvallend was dat Kortrijk in de competitie in eigen huis tegen Cercle al elf keer op rij kon winnen. Om daar iets aan te doen kon trainer Clement ten rade gaan bij Van der Bruggen die de voorbije week de overstap maakte tussen beide teams. In de overeenkomst stond echter dat hij niet mocht aantreden.

Groen-zwart haalde daags na de gewezen kapitein van Kortrijk ook nog een Servische international in huis. Pavlovic werd geleend bij AS Monaco en hij stond meteen in de basis, net als Marcelin en Vitinho. Velkovski was geblesseerd. Taravel en Kanouté vielen naast de startende elf. Voor Vanhoutte was het een bijzondere match, hij mocht in zijn woonplaats aantreden.

Strahinja Pavlovic krijgt felicitaties van zijn teammaats.© BELGA
Strahinja Pavlovic krijgt felicitaties van zijn teammaats.© BELGA

Voor aanvang van de wedstrijd begon het fel te regenen en dat deed de grasmat, die er al niet te best bij lag, weinig goed. Een technische wedstrijd met veel combinaties over de grond moest er dan ook niet verwacht worden, want hier en daar stonden zelfs plassen. Voor de doelen leken het wel poelen.

Cercle begon de wedstrijd met drie centrale verdedigers en in het openingskwartier moest Didillon twee keer na elkaar tussenkomen. Een eerste maal op een afgeweken schot van Jonckheere, daarna op de herneming van Makarenko. Aan de overzijde kon groen-zwart vooral op rechts voor dreiging zorgen met Musaba.

Halfweg de eerste helft kwam Cercle weliswaar op voorsprong. Vitinho bracht de bal laag en scherp voor doel en Ugbo kwam perfect inlopen om zijn elfde van het seizoen binnen te tikken. Die goal gaf Cercle vertrouwen. Een ver schot van Hotic week af in hoekschop. Op die corner zorgden de bezoekers via debutant Pavlovic, die aan de tweede paal in een keer raak trof, voor de dubbele voorsprong.

Yves Vanderhaeghe druipt af.© BELGA
Yves Vanderhaeghe druipt af.© BELGA

Kortrijk moest achtervolgen om een derde opeenvolgende nederlaag te voorkomen. Op slag van rust slaagde men in de aansluitingstreffer. Eerst werd een listig schot van Chevalier door Didillon ongedaan gemaakt. Kort daarna trof Makarenko wel raak. Een snoeihard schot van buiten de zestien ging via de paal in doel. Een mooie goal en 1-2 bij de rust.

Kortrijk begon de tweede helft met veel drang naar voor. Op een van de vele aanvallen kon Sainsbury scoren, maar zijn goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Een nieuwe waarschuwing was het voor Cercle, want even later mikte Selemani, na een afgeweken schot van Guèye, ook nog eens net naast de kooi van Didillon. Op het zware veld bleven beide teams strijden. Groen-zwart kon het evenwicht herstellen en af en toe gevat tegenprikken.

Musaba mocht ruim een kwartier voor het einde van dichtbij scoren, maar er werd gevlagd voor buitenspel. De VAR herbekeek de fase en gaf eenzelfde beslissing. Kort daarna bracht doelman Ilic redding op een kopbal van Marcelin. Kortrijk had nog ruim tien minuten om iets aan de achterstand te doen. Clement bracht voorin bij Cercle met Somers en Denkey een nieuw spitsenduo in.

De staat van het veld liet echter niet veel meer toe, en in de maar liefst acht minuten toegevoegde tijd kon Somers de match niet helemaal besluiten. Alleen op Ilic tikte hij de bal te ver van zijn voet. Het bleef zo bij de krappe voorsprong voor Cercle, maar drie punten die wel genoeg zijn om onderin Waasland-Beveren opnieuw als laatste te zetten. Cercle speelt donderdag de stadsderby tegen Club zonder de geschorste Marcelin, Kortrijk trekt een dag eerder naar Beerschot.

(ACR/ foto’s BELGA)

KV Kortrijk- Cercle Brugge 1-2.

Doelpunten: 23’ Ugbo 0-1, 28’ Pavlovic 0-2, 45’ Makarenko 1-2,

KV Kortrijk: Ilic, Sainsbury, Derijck, Hines-Ike, Dewaele, Sissoko (64’ Badamosi), Jonckheere, Makarenko, Chevalier, Selemani, Guèye (74’ Stojanovic).

Cercle Brugge: Didillon, Biancone (88’ Corryn), Bates, Pavlovic, Vitinho, Marcelin, Vanhoutte, Hotic (72’ Kanouté), Hoggas, Musaba (80’ Somers), Ugbo (80’ Denkey).

Gele kaarten: 38’ Dewaele, 90+5’ Hines-Ike, 90+7’ Marcelin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.