Efficiënt Kortrijk klopt Standard en doet volop mee voor top acht

Yevgen Makarenko viert zijn doelpunt met zijn ploegmaats.©VIRGINIE LEFOUR Belga
Yevgen Makarenko viert zijn doelpunt met zijn ploegmaats.©VIRGINIE LEFOUR Belga
Redactie KW

Efficiëntie was al heel vaak hét probleem van dit KV Kortrijk. Tegen Standard was het tegenovergestelde waar. Dewaele en Makarenko werkten de enige twee kansen voor rust genadeloos af. Diep in de tweede helft zorgde Lestienne voor de aansluitingstreffer. Verder raakten de Rouches niet.

KV Kortrijk stond met Standard in eigen huis, een verplaatsing naar Racing Genk en de komst van AA Gent voor een cruciaal drieluik met het oog op de rest van het seizoen. Willen de Kerels meedoen voor die felbegeerde achtste plaats, dan moesten er resultaten geboekt worden.

Dat hadden de troepen van coach Yves Vanderhaeghe goed in hun oren geknoopt. De thuisploeg startte fel aan de partij. Gueye sneed naar binnen en vond Makarenko. De Oekraïner trapte ineens, Bodart duwde het leer naar de buitenkant. Daar stond Dewaele helemaal vrij, hij trapte koeltjes hoog in doel 1-0. We waren amper twee minuten ver.

Beide coaches kozen voor rotatie door het drukke programma. Zo zaten bij KVK Van Der Bruggen en Jonckheere op de bank, Rougeaux was gekwetst. Golubovic, Selemani en Makarenko namen hun plaats in. Ook bij Standard noteerden we vier wissels. Amallah, Balikwisha, Jans en Avenatti kwamen aan de aftrap. Bastien was ziek, Lestienne, Tabsoba en Laifis keken toe vanaf de zijlijn.

Balikwisha raakt de paal

Na tien minuten stak Standard het neus aan de venster. Cimirot kon aanleggen, Ilic stond pal. De trap van Amallah duwde de Serviër in hoekschop. KV Kortrijk was prima gestart, maar halverwege de eerste periode was het Standard dat iets meer overwicht had. De Kerels speelden te vaak achteruit en brachten zichzelf in de problemen. Ilic kwam goed tussen op schoten van Amallah en Raskin. Balikwisha mikte de rebound op de paal.

Toch was het KVK dat op een 2-0-voorsprong kwam. Avenatti ging onder een hoekschop van Selemani door en Makarenko kopte hard binnen. De Oekraïner bekroonde zijn sterke eerste helft. Vaak ontbrak het de Kerels aan efficiëntie, deze keer waren ze wél doeltreffend.

Bleke Avenatti

Standard-coach Philippe Montanier offerde Fai op. Hij gooide met Lestienne een extra aanvaller in de strijd. Veel leverde die wissel niet op, behalve een mislukte kopbal van Avenatti. Bij KVK was De Sart heel bedrijvig, hij incasseerde heel wat trappen op de enkels.

De Rouches bereikten hun aanvallers nauwelijks en konden niet echt druk ontwikkelen. De beslissende pass ontbrak. Een bleke Avenatti ging naar de kant voor Oulare.

Op een tegenaanval liet Gueye de 3-0 liggen. Een paar tellen later was het wel raak, maar de treffer van Gueye werd afgekeurd voor buitenspel.

Zaterdag naar Genk

De ingevallen Lestienne maakte er toch nog een wedstrijd van. Hij knikte de 2-1 binnen, nog een kwartier op de klok. Zou het dan toch nog spannend worden? Vanderhaeghe bouwde iets meer zekerheid in, hij haalde Gueye naar de kant voor Van Der Bruggen. In de absolute slotfase besloot Oulare nipt naast.

KV Kortrijk doet zo een prima zaak in de strijd voor de top acht. Coach Yves Vanderhaeghe en zijn ploeg komen op twee punten van het nummer acht… Standard. De Kerels wonnen nog maar voor de derde keer in eigen huis dit seizoen.

Komende zaterdag wacht een lastige verplaatsing naar Racing Genk. Op tweede kerstdag komen rechtstreeks concurrent AA Gent en ex-coach Hein Vanhaezebrouck op bezoek. (Jochen Coorevits)

Doelpunten: 2′ Dewaele 1-0, 39′ Makarenko 2-0, 76′ Lestienne 2-1

Gele kaarten: 43′ Derijck, 55′ Ocansey, 79′ Jans, 90+9′ Lepoint

KV Kortrijk: Ilic, Golubovic, Derijck, Hines-Ike, Ocansey, Dewaele, De Sart, Makarenko, Selemani (74′ Jonckheere), Mboyo (89′ Lepoint), Gueye (81′ Van Der Bruggen)

Standard: Bodart, Bokadi, Dussenne, Gavory, Fai (46′ Lestienne), Cimirot, Raskin, Amallah (61′ Carcela), Jans, Balikwisha, Avenatti (71′ Oulare)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.