Eerste nederlaag voor Essevee is een feit

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Zulte Waregem kreeg deze namiddag Standard Luik over de vloer in de Elindus Arena. De eerste thuiswedstrijd eindigde in een uitoverwinning voor Standard. Het was een partij waarbij men de eerste helft snel kan vergeten, maar waar men een betere tweede 45 minuten zag.

Voor het eerst sinds de match tegen Antwerp op 18 oktober 2020 zaten er weer supporters op de tribunes bij een competitiewedstrijd. Tijdens de oefenwedstrijd van twee weken geleden tegen Utrecht werd er ook voor een beperkt publiek gespeeld.

Het was al van 9 januari geleden dat Zulte Waregem in competitieverband de nul kon houden. Het won toen met 1-0 van de latere degradant Moeskroen. Ook deze competitiematch lukte het niet voor de mannen van Dury doordat Klauss vanop de stip scoorde en Tapsoba van dicht binnentrapte.

Afwezigen

Coach Francky Dury kon voor de topmatch tegen Standard niet rekenen op de krachten van twee nieuwe zomeraanwinsten. Alessandro Ciranni bezeerde zich op training aan zijn enkel en zal minstens vier weken out zijn. Daarnaast moesten ze het ook stellen zonder verdediger Joost van Aken. Hij pakte in het 1-1 gelijkspel tegen OH Leuven een tweede gele kaart waardoor hij automatisch geschorst was voor de eerste thuismatch van Essevee, Humphreys verving hem.

Wel recupereerden ze Ibrahima Seck en Ewoud Pletinckx. De broers Sissako (Abdoulaye bij Zulte Waregem en Moussa bij Standard) stonden allebei in de basis en speelden voor het eerst een competitiewedstrijd tegen elkaar. Abdoulaye zal in de familiegroep mogen sturen dat hij tegen zijn broer een doelpunt maakte.

Heen en weer

Het wedstrijdbegin verliep afwachtend waarbij de middenvelders van beide ploegen vaak de bal kregen. Toch kwam Standard het eerst uit dit afwachtend begin waar Samuel Bastien een pegel loste op Bostyn. De Essevee-doelman moest plat gaan in zijn linker korte hoek. Standard zette wat meer druk en elke pass voorwaarts bij Essevee kwam heel snel terug. Door dit constante balverlies kregen Standard-spelers Siquet en Muleka enkele kansen.

De grootste kans van de eerste helft kwam door Essevee. Een snelle counter met onder meer Dompé, die voor de zoveelste keer zijn trukendoos bovenhaalde, resulteerde in een hoekschop. Gavory gooide zijn lichaam in de strijd waardoor Zinho Gano niet kon afdrukken. Na deze kans kwam Zulte Waregem vaker opzetten en zochten ze meer en meer de bedrijvige Jean-Luc Dompé en een goede Lasse Vigen, die elkaar goed lijken te vinden.

Na de rust probeerde Standard zijn spel van de eerste helft terug te vinden. Ze tikten de bal rond op de Waregemse kant in de hoop op een kans. Muleka kwam tot een schotje, maar Bostyn pakte makkelijk. Door een te korte kaats van Govea op een doeltrap van Bostyn kwam Essevee in de problemen. Bostyn wou Goveas fout herstellen, maar raakte daarbij Standard-spits Jackson Muleka. Laforge floot meteen voor strafschop en de Braziliaan João Klauss zette hem feilloos om. Net als vorige week op Leuven kreeg Zulte Waregem weer een discutabele strafschop tegen.

Beter Essevee na gelijkmaker

Govea probeerde snel na zijn foutieve pass weer gelijk te maken met een afstandsschot, maar hij zag zijn trap net naast het doel van Arnaud Bodart vliegen. De net ingevallen Berahino werd door Dompé een op een gestuurd met Bodart, maar werkte de kans zeer zwak af waardoor een hoekschop het beste was wat uit de actie voortkwam. Door een fout van Siquet op Dompé, die er geel voor kreeg, kregen De Boeren een vrije trap. Man in vorm Dompé sneed de vrije trap goed aan en vond het hoofd van Sissako, die de 1-1 binnenkopte.

Toch brak Standard de ban door laat in de match de 1-2 binnen te trappen. Op voorzet van nieuwkomer en invaller Dønnum werkte Tapsoba, de andere invaller, de bal tegen de netten. In de vijf minuten extra tijd kreeg Essevee nog een vrije trap en hoekschop waarbij Essevee-doelman Louis Bostyn voorin bleef hangen.

Het veld

Het probleem dat Zulte Waregem vorig seizoen te verduren kreeg, lijkt ook dit seizoen weer zijn best te doen. In het begin van de wedstrijd voerden enkele spelers wat tackles uit en dit was te zien aan het veld. Vele spelers gleden uit en grote stukken graszoden kwamen vaak los waardoor het veld in de rust bijgesteld moest worden.

Reünie met Leye

Mbaye Leye, de huidige T1 van Standard, speelde in totaal 202 officiële wedstrijden in roodgroen, waarin hij 87 keer het net vond en 29 assists leverde. De vorige assistent van Zulte Waregem, Eddy Van den Berge, sprak voor de match met mooie woorden over het clubicoon. “Eigenlijk heb ik altijd al een trainer in hem gezien: iemand met een sterke eigen wil, een enorm doorzettingsvermogen, een echte prof met présence en charisma. Met zijn persoonlijkheid dwingt hij respect af en hij is een geweldige motivator.”

Volgende week zaterdag wordt Essevee verwacht in Limburg, waar ze het zullen moeten opnemen met STVV dat een 4 op 6 behaalde.

DOELPUNTEN: 58’ Klauss 0-1, 74’ Sissako, 89’ Tapsoba

GELE KAARTEN: 55’ De Bock, 72’ Siquet, 83’ Laifis , 92’ Raskin

RODE KAARTEN: /

ZULTE WAREGEM: Bostyn, Sørmo, De Bock, Humphreys, Govea (70’ Pletinckx), Sissako (92’ Seck), Hubert, Dompé, Vigen, Vossen (70’ Berahino), Gano

STANDARD LUIK: Bodart, Sissako (76’ Dønnum), Al-Dakhil, Laifis, Siquet (’85 Pavlovic), Gavory, Cimirot, Raskin, Bastien, Muleka (67’ Drăguș), Klauss (85’ Tapsoba)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier