Dromen zijn niet altijd bedrog: is de 1/8ste finale dan toch mogelijk voor Club Brugge?

Minuut 93: Club Brugge, uitblinker Charles voorop, viert het punt als een overwinning. © Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

‘Durf! Pleidooi voor meer ambitie en lef’ heet het boek van Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe. Durf dromen… van de 1/8ste finales van de Champions League. Al zit je in een groep met PSG en Manchester City. Woensdag stonden Messi, Neymar én Mbappé op Jan Breydel. Maar Club haalde zowaar een gelijkspel, niet eens onverdiend. Impressies rond een verrassende start van blauw-zwart in de poule des doods.

15 minuten. Een dribbel van Mbappé, de lage voorzet en Herrera werkte af. Droom aan diggelen. Maar goed tien minuten later al was daar Hans Vanaken met de gelijkmaker en mocht het weer. Ook omdat Club steeds meer in de match kwam en voor (bijna) evenveel gevaar zorgde: een vrijschop van Vanaken en een schot van De Ketelaere tegenover een draaibal van Messi op de lat, jawel. En in de tweede helft bleef Club zowaar overeind, kreeg het zelf ook nog een paar kansen. Wat een droomavond.

Minuut 15: Messi juicht, want Ander Herrera heeft zonet de 0-1 gescoord.
Minuut 15: Messi juicht, want Ander Herrera heeft zonet de 0-1 gescoord. © Getty Images

En wat een hysterie er aan voorafging.

Maandag een telefoontje gekregen van Johan Koekelbergh, Assistent Press Officer van Club Brugge. “Sorry, slechts één parkingkaart voor KW en zitjes zonder desk, ik kan echt niet anders.” Er staan de immer aimable Koekie duidelijk heftige dagen te wachten, met de komst van Paris Saint-Germain en de GOAT (Greatest Of All Time, sorry, Ronaldo-fans) Lionel Messi – voor het eerst op Belgische bodem en debuut in de Champions League met zijn nieuwe club. Met bovenop naast hem, ook voor het eerst samen in de ploeg, wellicht, Neymar en Mbappé. Dat maakt drie van de vier beste spelers op deze aardbol samen, een wereldprimeur.

Arme Koekie, meer dan 170 journalisten, zelfs uit Guinee en Fiji, hebben zich voor de wedstrijd aangemeld, exclusief een aparte cameraploeg voor Messi, een voor Neymar en een voor Mbappé, en het oubollige Jan Breydel heeft véél beperkingen. De perstribune onder meer. Maar zou Koekie de enige zijn die in overdrive moet gaan? Wat moest zijn club met PSG en een spelerskern die net geen miljard (997 miljoen euro) waard is? Wat moest Club in de Groep des Doods van deze Champions League, met ook nog Manchester City… de enige club ter wereld ter wereld met een nog duurdere spelerskern – 1,04 miljard? Die van Club wordt geschat op 150 miljoen euro…

Minuut 27: Hans Vanaken - wie anders? - brengt Club op gelijke hoogte.
Minuut 27: Hans Vanaken – wie anders? – brengt Club op gelijke hoogte. © BELGA

En toch bleef ook na de loting de ambitie van het Belgische Bayern München (zo genoemd in de Franse pers) intact: “We willen als eerste Belgische club naar de 1/8ste finales van de Champions League.”

“We leggen liever de lat wat hoger dan te laag”, legde CEO Vincent Mannaert dat uit. “We blijven zeggen dat het kan, maar dan moeten we wat meeval hebben.” Vond Bart Verhaeghe, niet voor niets auteur van het boek Durf! Pleidooi voor meer ambitie en lef, ook. Maar vlak voor Match 1 in Group A klonk de voorzitter van Club in de Franse sportkrant L’Équipe al iets realistischer. “Normaal gezien hebben we tegen PSG geen enkele kans…” Zo dacht eigenlijk wel heel het land, analisten en journalisten voorop. Geert De Vlieger hield het in onze krant op 5 procent kans op kwalificatie, na PSG-Clermont vorige zaterdag, 4-0, wenste Het Laatste Nieuws Club wat sarcastisch bonne chance want dit was nog zonder Messi en Mbappé…

Maar die zouden er toch woensdag allebei bij zijn? “Misschien”, zei coach Mauricio Pochettino dinsdag, enkele uren na de landing van de PSG-privéjet in Oostende en de spelersbus in Oostkamp – elke minuut live te volgen in sommige media, de Messi-hysterie was toegeslagen. Maar Club coach Philippe Clement bleef koel: “We spelen élke match om te winnen.” Durf! Pleidooi voor meer lef!…

Minuut 51: Kylian Mbappé zal dit keer geen hattrick scoren, want hij moet naar de kant.
Minuut 51: Kylian Mbappé zal dit keer geen hattrick scoren, want hij moet naar de kant. © BELGA

Woensdagavond 15 september 2021. Ici, c’est Bruges. Jan Breydel kookt, de hele wereld kijkt toe – de match wordt in meer dan 200 landen uitgezonden. Nooit eerder zullen zoveel mensen op deze aardbol Klup Bruhhe aan het werk zien. En jawel, ze staan samen in de 11 die aan de aftrap komen, de heilige drievuldigheid, even voor 21 uur in de spelerstunnel. Op een paar meter van de Brugse elf.

Zou Charles De Ketelaere hebben gedacht aan die avond van 22 oktober 2019 in Jan Breydel? Toen was PSG ook te gast in Jan Breydel en was de de pas 18-jarige debutant de surprise van de chef. Bijna twee jaar later heeft De Ketelaere het als supertalent intussen helemaal waargemaakt, is hij op zijn twintigste de door iedereen zeer geprezen CDK – niet meer dat groentje maar een smaakmaker. Maar toen stond in die gang toen alleen nog maar Mbappé, bij de invallers nog wel – Neymar was geblesseerd, Mbappé viel in de 52ste minuut in en maakte er nog 3, het werd 0-5… Vandaag staan dus zowel Mbappé, Neymar én ook nog Messi in het rijtje. En ze zien er heel hongerig uit.

Minuut 72: geen goal voor Lionel Messi, wel een gele kaart.
Minuut 72: geen goal voor Lionel Messi, wel een gele kaart. © BELGA

Overigens, niet op kop in Charles’ spelersrijtje: Ruud Vormer. Clement had voor zijn middenveld geopteerd voor het duo Balanta-Rits. Waarom de ziel van Club dinsdag als aanvoerder, traditie voor de eerste CL-match, niét was verschenen op de persconferentie werd plots duidelijk: de Nederlander was zeg maar redelijk kwaad.

Maar het bleek geen kwaaie ingreep. Net zomin als de keuze voor Hendry centraal achterin, ook Mechele zal niet heel gelukkig geweest zijn. Maar Hendry deed het knap, Balanta – Rits bleven op het middenveld overeind, Club toonde ook zonder Vormer grinta en de avond eindigde weergaloos: PSG en de heilige drievuldigheid in bedwang gehouden en alvast één punt. Dromen zijn niet altijd bedrog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier