Club Brugge begint met veel honger aan het nieuwe seizoen

Noa Lang op de eerste trainingen van het nieuwe seizoen.© BELGA
Noa Lang op de eerste trainingen van het nieuwe seizoen.© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Exact 29 dagen na de laatste speeldag van de play-offs stond landskampioen Club Brugge maandag weer op het trainingsveld. Succescoach Philippe Clement verlengde zijn contract voor onbepaalde duur en ook kapitein Ruud Vormer kreeg een jaar extra. De missie is duidelijk: een derde opeenvolgende landstitel en proberen om voor het eerst Europees te overwinteren in de Champions League.

Als laatste West-Vlaamse club is landskampioen Club Brugge deze week gestart met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In gure omstandigheden waren er nog tal van afwezigen in het Belfius Basecamp. Pérez, Mechele, Van der Brempt en De Ketelaere kregen een weekje extra rust na hun interlandverplichtingen, zij sluiten maandag opnieuw aan. Ook de EK-gangers Mignolet, Vanaken en Sobol waren er uiteraard nog niet bij. Afhankelijk van hoe ver de Rode Duivels raken, zou het kunnen dat de twee sterkhouders de Supercup en misschien ook wel de eerste competitiewedstrijd(en) missen.

“We weten natuurlijk niet waar de Duivels zullen eindigen en hoe vaak ze betrokken zullen worden. In samenspraak met de physical coach zullen we kijken hoeveel rustdagen ze krijgen. Het is belangrijk dat hun batterijen goed opgeladen zijn zodat ze de volle elf maanden aankunnen. Ik ben zelf ooit te vroeg herbegonnen na het WK en dat was geen goed idee. Als trainer en als Belg wil ik natuurlijk dat ze het goed doen met de nationale ploeg”, aldus Philippe Clement.

Kans voor jongeren

Sterkhouders zoals Lang, Dost en Rits waren wel al van de partij. De selectie werd aangevuld met een achttal jongeren van Club NXT die tijdens de voorbereiding mogen proeven van het grote werk. Een bekende naam daarbij is Romeo Vermant, zoon van ex-boegbeeld Sven Vermant. Andere youngsters zoals Ibe Hautekiet, Ibrahima Fofana en Lynnt Audoor deden vorig seizoen al de nodige ervaring op in 1B. “Ik heb die jongeren vorig jaar gevolgd bij Club NXT maar het is nog anders als je ze elke dag bij je hebt. Je leert hen beter kennen en we zullen zien wie openbloeit of wie er moeite heeft met het niveau.”

Transfers

Naar Emmanuel Dennis hoeft er niet meer gezocht te worden op de trainingsvelden. Hij verkaste definitief naar Watford. Ook minder grote kleppers als Siemen Voet (PEC Zwolle) en Formose Mendy (Amiens) kozen voor een nieuwe club. Doelman Ethan Horvath is einde contract. Ondertussen staat Clinton Mata in de belangstelling van Sevilla en wordt er ook aan Odilon Kossounou gesnuffeld. En wat als er een serieus bod binnenkomt voor Lang of De Ketelaere?

“We zijn altijd goed voorbereid op transfers. Er is een open communicatie tussen mezelf en het bestuur. Als er jongens vertrekken, weet ik dat er kwaliteit in de plaats komt. We zitten nu ook in een situatie waarin we nee kunnen zeggen en er grote bedragen nodig zullen zijn om overstag te gaan. Ik heb met de jaren geleerd om minder ongeduldig te worden op transfervlak. Zo’n zaken hebben nu eenmaal tijd nodig maar we hebben een heel ambitieus bestuur en scoutingsapparaat”, liet Clement optekenen.

Drie op een rij

De coach verlengde zelf zijn contract voor onbepaalde duur. Clement heeft een missie: zijn vierde opeenvolgende titel behalen en Club naar een drie op een rij leiden. “Het was 43 jaar geleden dat Club nog eens de titel kon verlengen en het is nog maar één keer in de geschiedenis gebeurd dat Brugge drie opeenvolgende titels pakte. Zoiets komt maar weinig voor in België. Hoe langer de andere ploegen met lege handen achterblijven, hoe groter de honger wordt. Dat zie je nu al aan de transfers die onze concurrenten doen, de concurrentie wordt dit seizoen nog groter. Op Europees vlak willen we verder stappen zetten maar dat hangt natuurlijk af van de loting. Vorig jaar waren we er erg dicht bij en dat zorgt voor een extra uitdaging.”

Erg lang hoefde de coach niet te twijfelen om te verlengen, ondanks buitenlandse interesse van onder andere Schalke 04. “Als je drie jaar na elkaar kampioen speelt, is het logisch dat andere ploegen geïnteresseerd zijn. Ik weet wat ik hier heb en het aantal ploegen die me zouden kunnen verleiden om de volgende stap te maken, worden met het jaar kleiner.”

Eerste oefenmatch

Zaterdag staat de eerste oefenwedstrijd op het programma. Beerschot wordt de tegenstander op het Belfius Basecamp, waar overigens alle oefenwedstrijden afgewerkt zullen worden. Later volgen dan nog Lokomotiv Zagreb, KV Kortrijk, Zulte-Waregem, AEK Athene en Utrecht. “De voorbereiding is niet mijn favoriete periode van het jaar”, vertelde kapitein Vormer.

“We kregen drie weken rust maar moesten na anderhalve week wel al weer beginnen lopen. Ik had nog wel een weekje extra gewild maar we hebben die zes weken voorbereiding nodig om iedereen wedstrijdfit te krijgen.” De eerste wedstrijd met inzet is gepland op zaterdag 17 juli. Club Brugge strijdt dan tegen bekerwinnaar Genk voor de Supercup, Club heeft wel het thuisvoordeel. De week erop volgt de competitieopener thuis tegen Eupen. Hopelijk met een grote groep supporters in het stadion. De abonnementenverkoop loopt trouwens als een trein. Deze week vliegen de laatste resterende abonnementen de deur uit.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.