Tijd voor het rapport van onze eersteklassers: drie keer warm noch koud en twee keer ijskoud

Jack Hendry is een absolute aanwinst. © BELGAIMAGE
Redactie KW

Interlandweekend, onze eersteklassers mogen na tien speeldagen hun eerste evaluaties maken. Dat doen wij ook, met een heus rapport meteen, onderverdeeld in vijf cruciale vragen. Wat opvalt: helemaal tevreden mogen Club Brugge, KV Kortrijk en KV Oostende eigenlijk niet zijn. En Essevee en Cercle zitten (alweer) in de penarie.

Club Brugge: 4de – 19 op 30 = Ons oordeel: 35 op 50

1. De resultaten: 6/10

19 op 30 was wellicht niet de score die Clement voor het seizoen voor ogen had. Bovendien won Club Brugge slechts twee van zijn vijf thuiswedstrijden. De 6-1 pandoering op AA Gent zal nog een tijdje blijven nazinderen. De kalender was Brugge niet eens ongunstig gezind want tijdens de heenronde komen er nog lastige verplaatsingen naar Mechelen, Antwerp en Genk.

2. De kwaliteit: 7/10

Blauw-zwart is zowat elke wedstrijd de dominante ploeg. Veel ploegen komen met een egelstelling aan de aftrap waardoor de ruimtes erg klein zijn. Oogstrelend voetbal levert dit meestal niet op. De Ketelaere is helemaal opengebloeid in zijn rol als diepe spits. Vorig seizoen was zijn doeltreffendheid een serieus werkpunt maar momenteel scoorde hij al vier keer, dat zijn nu al betere cijfers dan vorig jaar.

3. De aanwinsten: 7/10

Hendry is een absolute aanwinst centraal achterin, Mechele is op het achterplan verzeild geraakt. De Schot straalt heel wat rust uit en het is precies alsof hij al jaren meedraait op dit niveau. Hij is bovendien ook erg communicatief, iets wat Clement te veel miste in zijn ploeg. Recordaankoop Sowah toonde al de nodige flitsen, maar kon zijn dure aankoopprijs nog niet waarmaken. Otasowie lijkt dan weer een flop te worden. Hij werd met veel bombarie voor 4 miljoen gehaald bij Wolverhampton, maar wacht nog steeds op zijn eerste speelminuten. Hij zat zelfs al meerdere keren niet in de wedstrijdselectie.

4. De trainer: 7/10

Philippe Clement gaat op zoek naar zijn vierde opeenvolgende titel, zijn derde met Club Brugge. Hij beschikt wellicht over zijn sterkste kern ooit, maar maakt nog te weinig gebruik van de breedte. De laatste wedstrijden kiest hij steevast voor dezelfde basiself en ook de wissels komen telkens wat aan de late kant. Het wordt geen sinecure om iedereen tevreden te houden wanneer er zo weinig geroteerd wordt, iets waar hij zelf nochtans op hamerde.

5. Het bestuur: 8/10

De aanwinsten kwamen weliswaar wat laat, maar Mannaert en Verhaeghe trokken de geldbuidel fors open. Nooit eerder spendeerde Brugge in één transferperiode zoveel geld. Het transferrecord sneuvelde met het aantrekken van Sowah. Club wil verder blijven doorgroeien en kan hiervoor op een erg ambitieus bestuur rekenen. (JT)

Kevin Vandendriessche.
Kevin Vandendriessche. © Getty Images

KV Kortrijk: 8ste – 15 op 30 = Ons oordeel: 31/50

1. De resultaten: 6/10

KV Kortrijk heeft de trein niet gemist. Maar 15 op 30, het had meer kunnen zijn. Dan denken we aan de matchen tegen Genk, Zulte Waregem en Charleroi. Telkens lag concentratieverlies aan de basis. Op het laatste nippertje goals incasseren, daar wordt elke trainer krankjorum van. Toch is de balans overwegend positief als we naar de naakte cijfers kijken. Maar, als we aan scorebordjournalistiek doen: met vijf punten extra stond KVK zowaar mee aan de leiding.

2. De kwaliteit: 6/10

Faïz Selemani bevestigt al het goeie dat over hem gezegd wordt. De aanvaller is ein-de-lijk efficiënt geworden. Achterin staat het wat minder. KVK begon met twee clean sheets, maar daarna incasseerde het te gemakkelijk goals. Er zijn te weinig verdedigers voorhanden, middenvelder Vandendriessche moest al depanneren in de defensie.

3. De aanwinsten: 7/10

Rachid Alioui moet de vervanger zijn van Teddy Chevalier. Na een aarzelend begin toonde de Marokkaan zijn klasse met een knappe goal op vrije trap tegen Charleroi. Op de flank is Marlos Moreno nog een ruwe diamant. Mits slijpwerk is dat een prima aanwinst. Kevin Vandendriessche is een werker, maar dat wisten we al. Mathias Fixelles kan nog veel progressie boeken. En Dylan Mbayo beschikt over leuke bewegingen, maar vergeet vaak het overzicht te behouden. Kadri, Torp en Osabutey kwamen nog te weinig in actie om een oordeel te kunnen vellen.

4. De trainer: 6/10

Coach Luka Elsner staat voor organisatie. Toch slaagt de ploeg er niet in om die negentig minuten te kunnen behouden in zijn team. Los daarvan kreeg Elsner de tijd om zijn visie over te brengen op zijn kern. Dat KVK op een achtste plaats staat, is dan ook geen toeval. Eens iedereen het volledig gesnapt heeft, kunnen de Kerels zeker een reeksje neerzetten.

5. Het bestuur: 6/10

KVK zag tien spelers vertrekken. In aanvallend opzicht zijn er meer opties in de breedte dan vorig seizoen. Dat is ook het geval op het middenveld. Maar achterin knelt het schoentje. Er is maar één flankverdediger voor elke flank. En centraal achterin is het soms behelpen als er blessures de kop opsteken. (JCS)

Kevin Denkey is geen goalgetter.
Kevin Denkey is geen goalgetter. © BELGA

Cercle Brugge: 17de – 8 op 30 = Ons oordeel: 23 op 50

1. De resultaten: 4/10

De doelstelling, een plaats bovenin de tweede helft van het klassement, wordt niet ingelost. Begonnen met een vier op zes en een punt in de Brugse derby, daarmee is het seizoen niet gered. Zeker niet als je tegen de ploegen, waar je op papier iets moet halen, niets raapt. Mits wat meer geluk en betere beslissingen van de wedstrijdleiding had groen-zwart wel een gunstiger rapport kunnen voorleggen.

2. De kwaliteit: 5/10

Veel afval in het spel wordt soms afgewisseld met leuke combinaties, maar in de zone van de waarheid mist men de nodige doelgerichtheid. Iemand die weegt op de verdediging en vooral scoort. Met een driemansverdediging en twee wingbacks mogen de verdedigende taken langs de flanken niet verwaarloosd worden.

3. De aanwinsten: 4/10

In de defensie vallen ze nog mee, al worden ze iedere match op fouten betrapt, Miangue op kop. Van hem verwacht je met zijn ervaring in eerste klasse ook meer leiderschap en lef. Aanvallend is er dringend een goalgetter nodig. Denkey is er toch de man niet voor en het Spaanse duo Rubio-Millan valt tegen, de aanpassing naar het Belgische voetbal is voor hen te groot.

4. De trainer: 6/10

Yves Vanderhaeghe blijft zoeken naar een juiste basis. Zoals al vaker in het verleden wordt voor elke match een andere elf gekozen en men weet hoe dat verhaal bij de vorige trainers is geëindigd. Misschien is de spelersgroep wel te groot, maar drastische keuzes zijn hier meer op zijn plaats.

5. Het bestuur: 4/10

Er werden opnieuw teleurstellende transfers gerealiseerd. Met het budget dat voorhanden is kon meer worden gedaan. Hier is de rol van eigenaar AS Monaco, dat Cercle nu voor 98 procent in handen heeft, cruciaal. De fans blijven achterwege, gezien de resultaten ook logisch. Ook binnen de jeugdwerking zijn er zorgen. Men behoort tot de betere opleidingen, maar hoe lang kan dit nog als de eerste ploeg elk jaar opnieuw met de degradatie flirt? Tenslotte wordt Cercle stilaan het slachtoffer van de hoogconjuctuur van de andere club in hun stad. (AC)

Zinho Gano heeft snel zijn draai gevonden.
Zinho Gano heeft snel zijn draai gevonden. © BELGA

Zulte Waregem: 15de – 9 op 30 = Ons oordeel: 26/50

1. De resultaten: 4/10

Thuis nog geen enkele overwinning. Daarnaast wel een mooie zege op het veld van Oostende maar ook drie keer het schaamrood op de wangen tegen Club Brugge, Cercle Brugge en Seraing. Een vijftiende plaats en negen punten is veel te weinig voor een selectie als die van Essevee.

2. De kwaliteit: 4/10

Het spel is in sommige wedstrijden niet om over naar huis te schrijven. Met 23 tegendoelpunten zijn ze ook de slechtste van de klas in de competitie. Wat wel opvalt is dat Zulte Waregem dit seizoen met meer agressie speelt. Zo moesten scheidsrechters al vier keer het rode karton bovenhalen terwijl er vorig jaar in 34 wedstrijden maar drie keer rood werd getrokken voor Essevee. Het typeert de onmacht die op sommige momenten in het spel sluipt.

3. De aanwinsten: 6/10

Er werden elf inkomende transfers gerealiseerd. Gano, vijf goals in tien matchen, is een goed voorbeeld van een speler die snel zijn draai vond. Vigen, waar veel goeds werd over verteld, kreeg de afgelopen drie wedstrijden minder speelminuten dan voorheen. Een duidelijke tegenvaller is Joost van Aken. Op Leuven stond de Nederlander in de basis, maar pakte daar meteen rood. Daarna bleef hij op de bank of zelfs in de tribune. Momenteel is hij geblesseerd.

4. De trainer: 4/10

Francky Dury kondigde voor het seizoen aan dat hij zijn laatste jaar als coach van Essevee inging. Intussen keerden supporters zich verschillende keren tegen hun succescoach. Zangkoren als ‘Dury buiten’ rolden al in de voorbereiding van de tribunes en tijdens de laatste nederlaag op Seraing weerklonken ze alweer een stuk harder.

5. Het bestuur: 8/10

Wat het bestuur goed inzag, was dat er moest geïnvesteerd worden in de verdediging. Ciranni, Van Aken en Sørmo kwamen de rangen versterken, maar die transfers slaan nog niet aan. Voor het derde seizoen op rij voerde de club geen prijsstijgingen door in de abonnementen. Essevee gaf elke supporter die voor een ‘all-in’ abonnement koos, een gratis thuisshirtje. Met dit abonnementstype kreeg je geen compensatie voor het vorig voetbalseizoen.

KVO is te afhankelijk van Makhtar Gueye.
KVO is te afhankelijk van Makhtar Gueye. © BELGA

KV Oostende: 10de – 14 op 30 = Ons oordeel: 34/50

1. De resultaten: 6,5/10

Warm en koud: met 14 stuks is de achterstand op leiders Eupen en Antwerp slechts 6 punten maar de voorsprong op de voorlaatste Cercle Brugge óók slechts zes punten. Zowel de top als de kelder zijn niet zo veraf. En geen constante: KVO won dankzij een half mirakel bij titelpretendent Racing Genk, maar verloor dan weer van het zwalpende Zulte-Waregem. Maar toegegeven, die tiende plaats in een ruim peloton is gezien de smalle kern gewoon goed.

2. De kwaliteit: 6,5/10

Moeten we de wedstrijd tegen Sint-Truiden nog eens opbrengen? Vreselijk, al kan daar het gesproeide kunstgrasveld als terecht excuus worden ingeroepen. Verder zien we voorlopig enkel flarden van de geroemde Gegenpressing en staat de defensie nog niet op punt. Al 18 tegengoals, dubbel zoveel als op hetzelfde moment vorig jaar. Nog een geluk dat keeper Guillaume Hubert in de vorm van z’n leven verkeert. Aanvallend loopt het zeer behoorlijk, al zijn ze daar sterk afhankelijk van woelwater Makhtar Gueye.

3. De aanwinsten: 6/10

Zech Medley is een twijfelgeval, ondanks z’n werkijver wist de Engelsman nog niet te overtuigen. In Kenny Rocha zien we wél de nieuwe Andrew Hjulsager, maar het komt er nog niet allemaal uit. Vooraan lijkt Thierry Ambrose wel een directe meerwaarde: twee goals, twee assists en een goeie click met Gueye. Ook Alfons Amade brengt het elftal veel duelkracht en loopvermogen bij. David Atanga, Vincent Koziello en Steven Fores maakten te weinig minuten voor een beoordeling.

4. De trainer: 9/10

Het werk van Alexander Blessin en zijn assistenten verdient álle lof. De Duitser zag zes onbetwiste basisspelers vertrekken, maar slaagt er toch in om met een handvol nieuwe jongens een stug geheel tussen de lijnen te brengen. Vincent Kompany over Blessin: “De beste trainer is diegene die meer haalt uit een ploeg dan wat ze normaal gezien zou presteren.” Volkomen terecht.

5. Het bestuur: 6/10

KVO vaart nu wel in veilig financieel water, het zakelijke instinct van de beleidsvoerders gaat boven alle voetbalemotie, iets waar de supporters het begrijpelijkerwijs moeilijk mee hebben. De aanslepende contractonderhandelingen met Brecht Capon deden de wenkbrauwen fronsen, het vertrek van Kevin Vandendriessche nóg meer. En de vele uitleenbeurten aan zusterclub Nancy wekken wrevel op – KVO heeft al een (te) smalle kern. (TVA)