Dost onmiddellijk aan het kanon in zege op Sint-Truiden

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

In een vreemde wedstrijd kon Club Brugge hun leiderspositie verder verstevigen. Club was heer en meester in de eerste helft met goals voor debutant Dost en Lang. Na de rust moesten ze het spel ondergaan. Sint-Truiden scoorde een snelle aansluitingstreffer en kreeg vervolgens nog een aantal kansen maar uiteindelijk stelde Brugge de drie punten wel veilig.

Club Brugge opende 2021 op het kunstgrasveld van Sint-Truiden. De Kanaries kregen een nieuwe impuls met de komst van trainer Peter Maes. Zo wonnen ze hun laatste drie competitiewedstrijden. Brugge moest het stellen zonder de geschorste Vanaken. De Ketelaere nam zijn plaats in op het middenveld. Voorin waren alle ogen natuurlijk gericht op topaankoop Bas Dost. Sobol kreeg op de linksachter de voorkeur op Ricca, zijn eerste speelminuten sinds zijn domme rode kaart op Lazio Roma.

Scorende debutant

De komst van Dost viel onmiddellijk op in het spelbeeld van Brugge. Bij de minste gelegenheid werd de bal in de zestien gegooid, terwijl Club dit seizoen al te vaak te veel de voetballende oplossing zocht rond de rechthoek. Die aanpak loonde al binnen het openingskwartier. De Ketelaere gooide een prima voorzet in het strafschopgebied en Dost knalde verschroeiend binnen. De Nederlander gaf al onmiddellijk zijn visitekaartje af. Dat Dost ook in de combinatie een meerwaarde is, werd op het halfuur duidelijk. Een slimme doorsteekbal bracht Lang alleen voor Schmidt maar zijn schot werd afgeblokt. Een minuutje later was Lang wel beslissend. Diatta zette zich prima door op zijn rechterflank en vond Lang in de dichtbevolkte rechthoek. De Nederlander bewees alweer zijn koelbloedigheid met zijn zesde competitiegoal. Brugge in een zetel en zonder de minste weerstand met een vlotte 0-2 naar de rust. Sint-Truiden beperkte zich enkel tot verdedigen en ook na de achterstand kwamen ze niet uit hun egelstelling.

Snelle aansluitingstreffer

Kleine verrassing bij de start van de tweede helft. Debutant Dost bleef in de kleedkamer, hij werd vervangen door Okereke. Dost wellicht nog niet 100% wedstrijdfit maar hij had waarschijnlijk op nog wat meer speelminuten gehoopt. Sint-Truiden kwam met meer aanvalslust uit de kleedkamer en kreeg al snel een paar mogelijkheden. Groot discussiepunt in de wedstrijd was de gestrekte voet van De Ridder op de enkel van De Ketelaere. Slechts geel en geen tussenkomst van de VAR, hoewel Vanaken voor een soortgelijke overtreding net voor Nieuwjaar wel rood kreeg. Tot overmaat van ramp gaf diezelfde De Ridder de assist voor de aansluitingstreffer, Buatu knikte binnen.

Drie gouden punten

Zo dominant Club was voor de rust, zo pover acteerden ze na de koffiepauze. De ingevallen Nazon verscheen helemaal alleen voor Mignolet maar zijn poging belandde op de paal. Brugge speelde met vuur en voetbalde zelf geen mogelijkheid meer bij elkaar. Terwijl er bij de rust geen vuiltje aan de lucht leek, was het plotseling alle hens aan dek. Mignolet moest meerdere keren gepast tussenkomen en Clement bracht Balanta en Ricca in om voor meer stabiliteit te zorgen. Vormer was nergens deze wedstrijd en de ingevallen Okereke raakte geen bal goed. Vreemde wedstrijd van de competitieleider die als een pudding in elkaar zakte maar finaal wel de drie punten mee naar West-Vlaanderen meebracht. Sowieso een droomstart van het nieuwe jaar aangezien Club de winnaar van de speeldag werd na nederlagen van dichtste belagers Genk, Charleroi, Anderlecht en Antwerp. Zondag wacht een nieuwe verplaatsing, dit keer op het veld van Beerschot. (JT)

Opstelling Sint-Truiden: Schmidt, Garcia, Teixeira, Buatu, Cacace, Brüls (81’ Mboyo), Asamoah (46’ Konaté), De Ridder, Durkin, Suzuki, Colidio (46’ Nazon).

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (73’ Ricca), Mechele, Kossounou, Mata, De Ketelaere, Rits, Vormer, Lang (73’ Balanta), Dost (46’ Okereke), Diatta (90’ Schrijvers).

Gele kaarten: 42’ Mechele, 51’ De Ridder, 77’ Balanta.

Rode kaarten: 86’ Nazon.

Doelpunten: 14’ 0-1 Dost, 35’ 0-2 Lang, 55’ 1-2 Buatu.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.